Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε το ένα έργο πίσω από το άλλο, να μπαίνουν σε αδιέξοδο. Με αφορμή το σάλο που δημιουργήθηκε με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην αποπεράτωση του περιφερειακού κυκλικού δρόμου Λευκωσίας, έχει τεθεί το θέμα του de facto μονοπωλιακού καθεστώτος που υπάρχει στις κατοχύρωση προσφορών από την εκάστοτε κυβέρνηση για διάφορα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ουσιαστικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, οι εταιρείες που κερδίζουν τα περισσότερα συμβόλαια, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συχνά μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο οι ανάδοχες εταιρείες, να εναλλάσσονται αναλόγως των κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Το σύστημα προσφορών είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατο για μικρότερες εταιρείες να συμμετάσχουν. Η ύπαρξη μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων δεν είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή εφόσον σημαίνει αυξημένες τιμές και όχι κατ’ανάγκη την καλύτερη δυνατή ποιότητα.  Πέραν αυτού ξέρουμε ότι πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις που αυτόματα σημαίνει αυξημένο κόστος. Σε μια οικονομία όπου η πλειοψηφία των εταιρειών ανήκουν στην κατηγορία Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις δεν νοείται αυτές να εξαιρούνται από τις κυβερνητικές προσφορές.

Το Volt έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις περί του θέματος. Πρώτα από όλα, θεωρούμε πως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να μεγαλώσουν μέσα από ανάληψη έργων, μέσα από το χτίσιμο εμπειριών. Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο μας περιλαμβάνει την προώθηση νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε τα κράτη μέλη να δεσμεύονται να παραχωρούν τουλάχιστον το 25% των δημοσίων συμβάσεων σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν νοείται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά να αποτελούν το 98%, αλλά να τους αναλογούν 5-10% των δημοσίων έργων.

Μέσα από τη σχετική νομοθεσία θα διασφαλίζεται πως τα προαπαιτούμενα δεν θα είναι απαγορευτικά για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι διαδικασίες θα πρέπει να απλοποιηθούν μέσα από την τροποποίηση της Οδηγίας 2014/24/EU  για τις δημόσιες προσφορές.  Θα ευνοείται παράλληλα και ο συνεταιρισμός/κοινοπραξία των επιχειρήσεων αυτών, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των παραδοτέων έργων.

Μία ακόμα πρόταση του Volt, είναι η επέκταση και ενίσχυση προγραμμάτων που παρέχουν υποστήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το InvestEU, ιδιαίτερα σε αυτές που παρουσιάζουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και παρέχουν κρίσιμες πρώτες ύλες και βασικές υπηρεσίες. Κατά την επιλογή επενδύσεων,  μπορεί να εξεταστεί το πώς να ενισχυθούν περιοχές που  επηρεάζονται από την αποδημία (brain drain), για να αντισταθμιστούν οι μετακινήσεις από την περιφέρεια σε μεμονωμένες πόλεις-επιχειρηματικά κέντρα.

Πέραν των πιο πάνω, μέσων του βασικού μας πυλώνα που αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας έτσι ώστε να καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως, διεκδικούμε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού για το Horizon. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και τις μικρομεσαίες για τις οποίες σήμερα η έρευνα και η ανάπτυξη  είναι απαγορευτική λόγω κόστους.

Η θέσπιση του δικαιώματος της τηλεργασίας, βοηθά επίσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα, την δυνατότητα εγκατάστασης σε περιφέρειες και όχι κατ’ ανάγκη στο κέντρο των πόλεων, αλλά και τη δυνατότητα να αντλούν προσωπικό απ’ οπουδήποτε.

Τέλος ο βασικός μας στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Η δημόσια υπηρεσία είναι απαραίτητος βραχίονας για την λειτουργία των επιχειρήσεων. Για μικρούς (και όχι  μόνο) οργανισμούς η γραφειοκρατία, η απαραίτητη συνεργασία και εξυπηρέτηση από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, όπως πχ η έγκριση μίας απλής κρατικής επιδότησης, συνεπάγεται μεγάλο διοικητικό κόστος, το οποίο καθιστά μία επωφελή υπηρεσία, απαγορευτική. Η ψηφιοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας, η εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες διαδικτυακά, η πολυ-αναμενώμενη εισαγωγή του e-signature είναι μόνο μερικές από τις αναγκαίες άμεσες αλλαγές στη δημόσιο.

Το ίδιο ισχύει και για τη δικαιοσύνη και τους ρυθμούς που εκδικάζονται οι υποθέσεις. Κινούνται όλα με τόσο αργούς ρυθμούς που πέραν της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, είναι συνάμα εξαιρετικά ασύμφορό ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.

Για το Volt, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι ένα απλό σύνθημα, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Η Σοφία Βασιλείου είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το Volt