Σταδιακά θα γίνει η αλλαγή στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ και τα ποσοστά βάσει των οποίων θα πληρώνονται θα αλλάζουν τους επόμενους μήνες, μέχρι να φθάσουν σε κάποια στιγμή στην αναλογία 70% (κατά κεφαλή) και 30% στη βάση κριτηρίων και ποιοτικών δεικτών.

Αν και η διαβούλευση μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και των επιστημονικών εταιρειών, που εκπροσωπούν τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, κάποια από τα ποιοτικά κριτήρια αλλά και τους δείκτες απόδοσης, που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αμοιβής των γιατρών, έχουν μάλλον συμφωνηθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες, στα ποιοτικά κριτήρια έχουν περιληφθεί: 

⦁    Η κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών. 

⦁    Οι υπηρεσίες εφημερίας. 

Στους δείκτες απόδοσης, προς το παρόν περιλαμβάνονται:

⦁    Έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς.

⦁    Έκδοση παραπεμπτικών για διαγνωστικές (απεικονιστικές) εξετάσεις.

⦁    Έκδοση παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις. 

Για τους παιδίατρους ως ποιοτικά κριτήρια έχουν προς το παρόν οριστεί: 

⦁    Η κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών. 

⦁    Η διακομιδή ασθενών με ασθενοφόρο. 

⦁    Η παρουσία σε τοκετό.

⦁    Οι υπηρεσίες εφημερίας.

Σε αυτό το στάδιο δεν έχουν ακόμα καθοριστεί δείκτες απόδοσης, αφού ο διάλογος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, τα ποσοστά στη βάση των οποίων θα υπολογίζεται η αμοιβή των γιατρών θα περιορίζονται σε πρώτη φάση γύρω στο 10% – 90%, δηλαδή 10% στη βάση κριτηρίων και 90% κατά κεφαλή και τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αναπροσαρμογή.

Στην τελική εφαρμογή του σχεδιασμού, και όταν τα ποσοστά θα φθάσουν το 30% – 70%, θα περιληφθούν μεταξύ άλλων ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης που μελετώνται αυτή τη στιγμή από ξένους εμπειρογνώμονες με τους οποίους ο ΟΑΥ έχει συνάψει συμφωνία προς τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ, σε αυτά θα περιλαμβάνονται και η συμμετοχή των γιατρών σε προγράμματα πρόληψης ασθενειών.

Οι επόμενες συναντήσεις ΟΑΥ και γιατρών αναμένεται ότι θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα η αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου. 

Στο μεταξύ και από τη στιγμή που πλέον η όλη διαδικασία οδηγείται προς υλοποίηση, στις αρχές της εβδομάδας, ο ΟΑΥ ενημέρωσε όλους τους προσωπικούς γιατρούς ότι «ενόψει της ανανέωσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας προσωπικού ιατρού από την 1η Ιουνίου 2022 και την εισαγωγή δεικτών απόδοσης και άλλων κριτηρίων που θα αφορούν στην αμοιβή των ΠΙ, η εφαρμογή σκιώδους αμοιβής των ΠΙ που εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο 2022 και αφορούσε την έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς ιατρούς, αναστέλλεται για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022».