Η σύγκρουση συμφερόντων του Μαρίνου Σιζόπουλου, η εξυπηρέτηση συμφερόντων του Γιώργου Παμπορίδη και η κατ’ αρχήν ουδέτερη στάση του υπουργείου Υγείας, σημάδεψαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, η οποία συζητούσε πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ για τροποποίηση του βασικού νόμου του ΓεΣΥ, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις εντός του Συστήματος. 

Τη συζήτηση, βεβαίως, χαρακτήρισαν και οι ασαφείς τοποθετήσεις των κομμάτων αφού πλην του ΔΗΚΟ που δήλωσε ότι θα μελετήσει την πρόταση Μαρίνου Σιζόπουλου και του ΑΚΕΛ που τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον, οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων έστειλαν μάλλον συγκεχυμένα μηνύματα αν και από πλευράς των βουλευτών του ΔΗΣΥ οι θέσεις που εκφράστηκαν διέφεραν μεταξύ τους. 

Αναπόφευκτα την «παράσταση» έκλεψε η αντιπαράθεση Μαρίνου Σιζόπουλου και Γιώργου Λουκαΐδη ο οποίος έθεσε θέμα αρχής για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ο οποίος ως εκτός ΓεΣΥ γιατρός κατέθεσε πρόταση «η οποία εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα», αλλά και η έντονη διαφωνία μεταξύ του προέδρου της ΕΔΕΚ και του προέδρου των οργανωμένων ασθενών οι οποίοι κατέληξαν να συζητούν «συμφέροντα του (πρωην υπ. Υγείας) Γιώργου Παμπορίδη».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άναψαν τα αίματα στη Βουλή με πρόταση Σιζόπουλου για ΓεΣΥ

Συγκεκριμένα, τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο οποίος παρουσιάζοντας την πρόταση του υποστήριξε ότι εάν δοθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης εντός του ΓεΣΥ στους εκτός Συστήματος γιατρούς, τότε θα επωφεληθούν οι ασθενείς οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται στις λίστες αναμονής. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε παράλληλα ότι όλοι οι πολίτες υποχρεωτικά καταβάλλουν εισφορές στο ΓεΣΥ και ως εκ τούτου επιβάλλεται να έχουν το δικαίωμα της επιλογής του γιατρού που θα τους εξυπηρετεί είτε αυτός βρίσκεται εντός είτε εκτός Συστήματος. Τέλος, επικαλέστηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που αφορά την υποχρέωση των πολιτών για καταβολή εισφορών. 

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Μαρίνου Σιζόπουλου, ζήτησε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, θέτοντας θέμα σύγκρουσης συμφερόντων από πλευράς του προέδρου της ΕΔΕΚ. «Ο Κανονισμός επιβάλλει στους βουλευτές να δηλώνουν εκ των προτέρων εάν ένα θέμα το οποίο συζητείται συγκρούεται με τα προσωπικά τους συμφέροντα», είπε ο κ Λουκαΐδης υποδεικνύοντας ότι «ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος είναι εκτός ΓεΣΥ γιατρός και θα επωφεληθεί από μια τέτοια τροποποίηση, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική δήλωση όπως επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής». 

Ο διάλογος μεταξύ των δύο διεκόπη από τον πρόεδρο της Επιτροπής και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των φιλοξενουμένων, ωστόσο, οι εντάσεις επανήλθαν προς το τέλος της συνεδρίασης όταν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος ενεργεί για το συμφέρον των ασθενών απευθύνθηκε σε όσους είχαν απορρίψει την πρόταση του, ανέφερε ότι «εργάζονται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων» με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ να αντιδρά έντονα και να ζητά από τον Μαρίνο Σιζόπουλο να καταθέσει στοιχεία για τα συμφέροντα που όπως υποστηρίζει εξυπηρετούν οι ασθενείς. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε στον Μάριο Κουλούμα, λέγοντας ότι «υπάρχει στήριξη στον Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος εξυπηρέτησε συμφέροντα του μέσω διαγνωστικού κέντρου το οποίο συνεργαζόταν με το υπουργείο όταν ο ίδιος ήταν υπουργός». 

Επί της ουσίας του θέματος, έκπληξη προκάλεσε η αρχική τοποθέτηση της εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η οποία ανέφερε ότι το υπουργείο «δεν έχει άποψη επί του θέματος και είναι έτοιμο να εφαρμόσει όποια νομοθεσία ψηφίσει η Βουλή». Στη συνέχεια βεβαίως, η εκπρόσωπος του Υπουργείου επανήλθε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτό το οτιδήποτε αλλοιώνει τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ». Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ, υποστηρίζοντας ότι εάν υιοθετηθεί θα αυξήσει τις δαπάνες του ΓεΣΥ και θα μεγαλώσει τα τεράστια προβλήματα που ήδη παρατηρούνται και αφορούν τις καταχρήσεις και την άσκηση ελέγχου στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας αλλά και τους δικαιούχους του Συστήματος. 

Διαφορετικές τοποθετήσεις από βουλευτές

Από πλευράς ΔΗΣΥ, η Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι το κόμμα της δεν δέχεται αλλαγές στη φιλοσοφία του Συστήματος αλλά άφησε έμμεσα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα παραπέμποντας στην πρόνοια της νομοθεσίας που προβλέπει επαναξιολόγηση του ΓεΣΥ ανά τριετία. Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης τάχθηκε υπέρ της πρότασης Σιζόπουλου, κάνοντας λόγο για ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Χαράλαμπος Πάζαρος τάχθηκε ενάντια στην πρόταση λέγοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι η θέση μας να το ξεκαθαρίσουμε». Από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λουκαΐδης τάχθηκε ενάντια στην πρόταση, ενώ οι παρευρισκόμενοι βουλευτές του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η πρόταση θα συζητηθεί. 

Τι υποστήριξαν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες

Σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ ανέγνωσε γραπτή δήλωση του Επιτρόπου ο οποίος τάχθηκε ενάντια στην πρόταση Μαρίνου Σιζόπουλου υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα των ασθενών δεν θα επιλυθούν εάν δοθεί δικαίωμα συνταγογράφησης σε 150 από τις 2.850 γιατρούς της Κύπρου. «Αντιθέτως θα οδηγήσει σε περισσότερες δυσκολίες στον ήδη μειωμένο έλεγχο που ασκεί σήμερα ο ΟΑΥ». 

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιωτών (Ιατρών) Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ (ΣΙΣ-ΓΕΣΥ), Ανδρέας Χρυσάνθου, υπέδειξε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΓεΣΥ είναι οι καταχρήσεις και ο ελλιπής έλεγχος. Σκεφτείτε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στους γιατρούς που έχουν συμβόλαια και ενεργούν εντός του Σύστηματος, τι θα γίνει με τις καταχρήσεις εάν έχουμε συνταγογραφήσεις και από τους εκτός ΓεΣΥ. Παράλληλα, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος πολλοί γιατροί να αποχωρήσουν από το Σύστημα αφού θα μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους και εκτός και το ΓεΣΥ θα αρχίσει να ξηλώνεται». 

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με τον πρόεδρο της, Μάριο Κουλούμα, να δηλώνει ότι «η πρόταση αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του Συστήματος, δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων, θέτει σε κίνδυνο το Σύστημα αφού δεν θα είναι δυνατή η άσκηση ελέγχου και ανοίγει το δρόμο και για άλλες παρεμβάσεις οι οποίες στο τέλος θα οδηγήσουν σε πολυασφαλιστικό Σύστημα, κάτι το οποίο το οργανωμένο κίνημα των ασθενών δεν μπορεί να αποδεκτεί». 

Υπέρ της πρότασης, τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτών (ιατρών) Κύπρου (ΕΝΙΚ), Χάρης Αρμεύτης αναφέροντας ότι «οι 150 γιατροί και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία που έμειναν εκτός ΓεΣΥ βοηθούν στο να διατηρηθεί μια ισορροπία στο Σύστημα» και υπέδειξε ότι «εάν υποχρεωθούμε όλοι να μπούμε στο ΓεΣΥ τότε θα κινδυνεύσει η οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος». 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, μάλλον τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΕΔΕΚ λέγοντας ότι «αυτά τα πράγματα τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν αλλά είπαμε να εφαρμοστεί το Σύστημα όπως ήθελε η πλειοψηφία και το σεβαστήκαμε». Τόνισε ωστόσο, ότι ο ΠΙΣ «θα σταθεί θεματοφύλακας του ΓεΣΥ και δεν θα επιτρέψει την αλλαγή της φιλοσοφίας του». 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν τάχθηκε ενάντια στην πρόταση αλλά εκπρόσωπος της ανέφερε ότι θα υποβληθεί υπόμνημα με εισηγήσεις.