Ένας στους πέντε δηλώνει ότι αντιμετώπισε δυσμενή διάκριση κατά και μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, το 57% απομακρύνθηκε από τον κοινωνικό του περίγυρο, 25% εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ το 60% εξακολουθούσε μέχρι και την ημέρα της συμπλήρωσης σχετικού ερωτηματολογίου να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της Covid-19. 

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού τόσο στον οργανισμό όσο και στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων που νόσησαν, καταγράφονται στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω του ερωτηματολογίου που κλήθηκαν να απαντήσουν άτομα που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, πλείστα εκ των οποίων παρουσιάζουν και το σύνδρομο long-covid και ανήκουν στο δίκτυο «Long-Covid Cyprus» της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. 

Το ερωτηματολόγιο ετοιμάστηκε από τους συνεργάτες της ΟΣΑΚ καθηγητή Κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνο Φελλά, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας, Χρίστο Πέτρου και επίκουρο καθηγητή Παθολογίας, Κωνσταντίνο Τσιούτη και η ανάλυση έγινε από την IMR. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Όλα αλλάζουν από σήμερα στην Κύπρο

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, φέρουν στην επιφάνεια της επιπτώσεις του long-covid συνδρόμου στους ασθενείς αλλά και τα κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα που κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν από την ημέρα της διάγνωσης τους με κορωνοϊό μέχρι και σήμερα. 

Παράλληλα, μέσα από τις απαντήσεις σκιαγραφούνται οι ανάγκες των ανθρώπων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της Covid-19 τα οποία αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. 

Τα δεδομένα που καταγράφηκαν μέσω του ερωτηματολογίου, θα τύχουν περαιτέρω ανάλυσης και περαιτέρω επιστημονικής επεξεργασίας.  

Το δείγμα αποτελείτο από 528 άτομα (γυναίκες και άνδρες), όλων των οικονομικών στρωμάτων και ηλικιών. Το 55% δήλωσαν ότι πριν την μόλυνση τους, θεωρούσαν τον κορωνοϊό ως μια σοβαρή μεν κατάσταση η οποία ωστόσο, όπως πίστευαν, είχε ήπια έκβαση. Το 36% με άγχος και επιφυλακτικότητα, το 8% με αδιαφορία και το 1% με απαξίωση. 

Κατά τη διάρκεια της νόσησης, τα δεδομένα για τους συμμετέχοντες φαίνεται να αλλάζουν, αφού το 83% δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα, το 34% δεν χρειάστηκε να επισκεφθεί γιατρό/ νοσηλευτήριο, το 7% επισκέφθηκε γιατρό/ νοσηλευτήριο για προληπτικούς λόγους και το 10% χρειάστηκε να επισκεφθεί γιατρό ή να εισαχθεί για νοσηλεία. 

Μετά τη νόσηση: 

>> Το 36% εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα αλλά είναι ήπια.

>> Το 26% παρουσιάζει συμπτώματα τα οποία είναι «ενοχλητικά» αλλά όχι σοβαρά.

>> Το 9% εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα.

>> Το 30% δήλωσαν ότι δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα. 

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν μετά τη νόσηση τους:

>> Το 50% δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί προσωπικό ή ειδικό γιατρό.

>> Το 41% δεν επισκέφθηκε γιατρό.

>> Το 8% επισκέφθηκε μόνο ειδικό γιατρό.

>> Το 1% συζήτησε την κατάσταση του με τον φαρμακοποιό του. 

Ποσοστό 9% είχε επικοινωνία με κάποιο σύμβουλο ψυχολόγο, 81% δεν είχε και το 10% σκέφτεται να το πράξει. 

Διάρκεια των συμπτωμάτων

Από τα άτομα που δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα κατά τη νόσηση, το 20% δήλωσε ως πιο επίμονο σύμπτωμα το οποίο διάρκεσε και μετά τη νόσηση, την κούραση, το 16% ανέφερε τις διαταραχές γεύσης/ όσφρησης και το 10% βήχα.

>> Το 60% δήλωσε ότι ακόμα και σήμερα παρουσιάζει ένα τουλάχιστον σύμπτωμα.

>> Το 19% δήλωσε ότι τα συμπτώματα κράτησαν πέραν των δύο εβδομάδων.

>> Το 17% πέραν της μιας εβδομάδας.

>> Το 12% πέραν των τριών εβδομάδων.

>> Το 13% πέραν των 5 με 8 εβδομάδων.

>> Το 10% πέραν των τεσσάρων εβδομάδων.

>> Το 9% πέραν των 12 εβδομάδων.

>> Το 5% πέραν των 20 εβδομάδων.

>> Το 2% πέραν των 36-52 εβδομάδων. 

Τέλος, το 79% των συμμετεχόντων ήταν άτομα που είχαν εμβολιαστεί.  Το 19% ανέφερε ότι μετά τον εμβολιασμό τα συμπτώματα που παρουσίαζαν μετά τη νόσηση βελτιώθηκαν, το 6% ότι επιδεινώθηκαν, το 11% κάποια βελτιώθηκαν κάποια επιδεινώθηκαν και το 64% ότι δεν επηρεάστηκαν ούτε αρνητικά ούτε θετικά τα συμπτώματα από τον εμβολιασμό. 

Το 57% απομακρύνθηκε από τον κοινωνικό του περίγυρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ό, τι αφορά την κοινωνική τους ζωή. 

Μετά τη νόσηση, το 20% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ή δυσκολίες σχετικά με τους φίλους. Το 57% έχει απομακρυνθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο, το 7% έχει άγχος και το 7% φόβο. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το 22% δήλωσε ότι μετά τη νόσηση αντιμετώπισε δυσμενή διάκριση λόγω του κορωνοϊού. 

Από όσους δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσμενή διάκριση, το 58% αναφέρθηκε στον χώρο εργασίας, το 47% σε φιλικούς κύκλους, το 28% στην οικογένεια, το 27% σε άλλους κοινωνικούς κύκλους, 6% σε καταστήματα και 4% στο σχολείο/ πανεπιστήμιο. 

Από αυτούς, το 7% δηλώνει ότι δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις εναντίον του διακρίσεις και το 2% ότι τις βιώνει πολύ άσχημα. 

Οικονομικά προβλήματα μετά τη νόσηση

Μετά τη νόσηση το 25% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την οικονομική του διαβίωση και το 75% ότι δεν αντιμετωπίζει. Το 73% αυτών που απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δήλωσε ότι αυτά αφορούν τα πάγια έξοδα του σπιτιού, το 50% την αγορά βασικών αγαθών, το 40% την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και το 31% δυσκολίες στην εξασφάλιση προσωπικών εξόδων, για παράδειγμα, αγορά ρούχων ή ψυχαγωγία. 

Το 23% δήλωσε ότι ακόμα και σήμερα δεν νιώθει ικανοποιημένο με την οικονομική του διαβίωση ενώ το 5% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο. 

Προβλήματα κατά και μετά τη νόσηση

Κατά τη διάρκεια της νόσησης, ο ένας στους δύο συμμετέχοντες, δήλωσε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τον ύπνο. Συγκεκριμένα, το 56% δήλωσε ότι είχε ανήσυχο ύπνο, το 52% αϋπνία, το 35% μικρή διάρκεια ύπνου και το 10% είχε εφιάλτες. 

Το 55% όσων είχαν προβλήματα με τον ύπνο έτυχαν στήριξης από τον/την σύντροφο/ σύζυγο, το 22% από τα παιδιά, το 16% από τους γονείς, το 16% από κανέναν, το 14% από φίλους. 

Σημαντικό το γεγονός ότι το 5% εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου ενώ το 35% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι μετά τη νόσηση αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δουλειές του σπιτιού και  την φροντίδα του εαυτού τους. (Το 65% δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα). 

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που παρουσιάζονται μετά τη νόσηση:

>> Το 97% δηλώνει ότι παρουσιάζει εύκολη κούραση.

>> 73% πόνους στους μύες/ κόκκαλα.

>> 71% εύκολο λαχάνιασμα/ δύσπνοια.

>> 52% σύγχυση/ δυσκολία στη σκέψη.

>> 39% ανησυχία.

>> 31% φόβο.

>> 12% αδιαφορία.

>> 4% ζαλάδες/ πονοκεφάλους. 

Το 17% εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει των δραστηριοτήτων που αφορούν τις δουλειές του σπιτιού ή την προσωπική φροντίδα. 

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της νόσησης, το 65% δήλωσε ότι βίωσε μελαγχολία, 61% απάθεια και έλλειψη θέλησης ή μειωμένης διάθεσης για την εκπλήρωση δουλειάς ή άλλων δραστηριοτήτων, το 40% αίσθηση απεγνωσίας και ανησυχίας, 37% δυσκολία να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί, 28% έλλειψη αυτοπεποίθησης, 11% κατάθλιψη.  

Παράλληλα, 23% εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης με το 2% να δηλώνει ότι η κατάσταση του δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.