Υπό αξιολόγηση βρίσκονται οι προσφορές που υπέβαλαν εννέα εταιρείες για την ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και λειτουργική υποστήριξη της ψηφιακής πλατφόρμας e- kalathi.

Μέσω της πλατφόρμας, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων, έτσι ώστε να επιλέγουν την υπεραγορά η οποία τα πωλει πιο φθηνά τη συγκεκριμένη ημέρα.

Οι εννέα ενδιαφερόμενες εταιρείες που έχουν υποβάλει πρόταση μέσω του ηλεκτρικού συστήματος σύναψης συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου (e-procurement), προέρχονται από την Κύπρο και την Ελλάδα. Τον διαγωνισμό προκήρυξε τον περασμένο Μάρτιο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου και ήταν ανοικτός μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εννέα προτάσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο της επιτροπής αξιολόγησης. Όπως μας λέχθηκε, εκτιμάται πως γύρω στις 20 Μαϊου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων και θα γίνει η επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.
Βάσει της νομοθεσίας, μετά την απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έχουν 15 ημέρες στη διάθεση τους για να υποβάλουν ενστάσεις. Αρμόδια πηγή, μιλώντας στον «Φ», εξέφρασε την ελπίδα η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία να υπογραφεί περί τα τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανάδοχος θα παρέχει στο Κράτος υπηρεσίες τεχνολογίας, δηλαδή σύμβουλοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη του λογισμικού συστήματος, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης του στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, θα παρέχουν υπηρεσίες για θέματα εξοπλισμού πληροφορικής, συστήματων πληροφορικής, διαδικτύου, ενδοδικτύων, δημιουργίας κειμένων, σχεδίασης, απεικόνισης προγραμματισμού, παραγωγικότητας, τεχνολογίας των πληροφορίων, δεδομένων και λειτουργικών συστημάτων.

Το εκτιμώμενο κόστος της σύμβασης κυμαίνεται γύρω στις €485.200. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μόνο από εθνικούς πόρους. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι για 71 μήνες. Να σημειωθεί πως ο ανάδοχος που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα έχει ενώπιον του έντεκα μήνες να υλοποιήσει την πλατφόρμα.

Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα, εάν η σύμβαση μεταξύ κράτους και ανάδοχου υπογραφεί τον ερχόμενο Ιούνιο, η ψηφιακή πλατφόρμα e- kalathi θα εφαρμοστεί περί τα μέσα Ιουνίου του 2025!
Επιπρόσθετα, ο ανάδοχος, πέραν της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού συστήματος, θα πρέπει να παρέχει εγγύηση για δώδεκα μήνες ενώ για 48 μήνες θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας.
Πριν από την πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα γίνει πιλοτική εφαρμογή για ένα μήνα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν τεχνικά προβλήματα που θα προκύψουν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκτιμάται πως θα αποτελέσει όταν τελικά λειτουργήσει ένα σημαντικό εργαλείο για βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά, καθώς θα παρέχει άμεση πληροφόρηση στον καταναλωτή, σε καθημερινή βάση, για τις τιμές βασικών προϊόντων για τα νοικοκυριά. Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο e-καλάθι και για τα οποία θα γίνεται σύγκριση τιμών θα πρέπει να έχουν τον ίδιο κωδικό προϊόντος (barcode).

Aρχικά, στην εφαρμογή θα γίνεται η σύγκριση των τιμών περίπου 300 με 350 προϊόντων. Τα προϊόντα που θα ενταχθούν στην εφαρμογή χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: είδη οικιακής χρήσης, τρόφιμα και βρεφικά είδη. Τα προϊόντα θα καθοριστούν με διάταγμα που θα εκδώσει ο υπουργός Εμπορίου πριν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Θα υπάρχει και ανάλογη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Υποχρέωση για αναρτούν τις τιμές των προϊόντων που θα καθοριστούν θα έχουν υπεραγορές που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών €5 εκατ.