Η περίοδος αυτή συνδέεται με μια σειρά γεγονότα που συνέβησαν πριν από 20 χρόνια και τα οποία επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις από το 2004 και μετά. Πέραν από τα επετειακά των δημοψηφισμάτων και της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι επέτειος εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο οποίος σύμφωνα με την Κομισιόν παίζει καθοριστικό ρόλο για να μπορούν «οι δύο κοινότητες της Κύπρου να απολαμβάνουν ελεύθερα την καθημερινή τους ζωή».

Για την ΕΕ ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, σύμφωνα με την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα, μέσω των καθημερινών επαφών «μπορεί να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανένωση της Κύπρου». Σε γραπτή της δήλωση η Ελ. Φερέιρα ανέφερε πως «μέσω της ενθάρρυνσης της ελεύθερης διακίνησης και του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, η ΕΕ όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τα όσα και οι δύο κοινότητες έχουν να προσφέρουν, αλλά ενισχύει και τις καθημερινές επαφές».  Υπογράμμισε επίσης ότι «οι ανταλλαγές αυτές μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επανένωση της Κύπρου» πρόσθεσε. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διευκολύνει την επανένωση αυτή, και με χαρά διαπιστώνω ότι ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή έχει πετύχει τόσα πολλά στην 20ετή διάρκεια εφαρμογής του».

Σε ανακοίνωση της Κομισιόν επισημαίνεται πως ο κανονισμός έδωσε τη δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους πολίτες να διασχίσουν την Πράσινη Γραμμή και τη νεκρή ζώνη την οποία ελέγχουν τα Ηνωμένα Έθνη, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στην προετοιμασία του εδάφους για την επανένωση της Κύπρου. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η επέτειος θα εορταστεί με ειδική εκδήλωση στη Λευκωσία. Πάνω από 64 εκατομμύρια διελεύσεις από και προς και τις δύο κατευθύνσεις έχουν καταγραφεί από την έναρξη ισχύος του κανονισμού τον Απρίλιο του 2004, σημειώνεται. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή για διάφορους λόγους, από το να ψωνίσουν ή να πάνε σε εστιατόρια στην άλλη κοινότητα λόγω χαμηλότερων τιμών ή λόγω περισσότερων επιλογών, μέχρι τις επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία και άλλες πόλεις, ή επισκέψεις σε φίλους.

Ενώ τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις πλείστες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν για όλο και περισσότερες επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, ευελπιστώντας ότι αυτές θα συμβάλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, από τα κατεχόμενα η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει άλλους στόχους. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία φροντίζει με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει πως ο δικός της στόχος είναι η επίτευξη λύσης δύο κρατών. Στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος σημειώνει και τα εξής: «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νέου εδάφους που προωθείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία υποστηρίζεται και από την Τουρκία, είναι η διαπραγμάτευση μιας συνεργασίας μεταξύ των δύο υπαρχόντων κρατών στην Κύπρο, προκειμένου να διασφαλιστούν σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, με την επαναβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς. Υπενθυμίζουμε ότι η θέση αυτή παραμένει σε ισχύ».

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος (πηγή ΓΤΠ) αναφέρει ακόμα πως ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας στην ακαδημία πολιτικής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας υποστήριξε πως το όραμά του για λύση δύο κρατών. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές δημοκρατίες και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον τους με μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχίας.

Υποστήριξε ότι όταν τον άκουσαν, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλοι του συνομιλητές, τού είπαν πως έχει δίκαιο. Κατέληξε ισχυριζόμενος τα εξής: «Θα αρχίσουμε νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας που συνεχίστηκαν για χρόνια. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την ισότητα με τους Τούρκους της Κύπρου. Μετά την μονομερή ένταξη της Κύπρου σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία, θα καταργηθούν οι εγγυήσεις και η στρατιωτική της παρουσία. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας και τις εγγυήσεις της Τουρκίας».