Ο αριθμός των πτητικών μέσων πυρόσβεσης που θα έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της πύρινης λαίλαπας στις αγροτικές και τις δασικές περιοχές, είναι το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, όπως διαφάνηκε σε χθεσινοβραδινή ευρεία σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, για την πρόληψη των πυρκαγιών. Σήμερα, τα διαθέσιμα μέσα είναι τέσσερα, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι τα πρωτεύοντα πτητικά μέσα ήταν έξι.

Με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη θα διενεργηθεί μελέτη έτσι ώστε, πέραν από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για περαιτέρω ενίσχυση με δύο επιπρόσθετα αεροπλάνα που θα αποκτηθούν με ενοικιαγορά, το πρώτο από το ταμείο Ανάκαμψης και το δεύτερο από τις προτάσεις του προϋπολογισμού για το 2024, ταυτόχρονα να αγοραστούν ακόμα δύο αεροπλάνα πυρόσβεσης για να επιτευχθεί ο σχεδιασμός για συνολικό αριθμό οκτώ πυροσβεστικών αεροπλάνων. Με αυτό τον τρόπο η Κύπρος θα αποκτήσει τον δικό της στόλο με 8 δικά της πτητικά μέσα και θα ενοικιάζει μόνο τα δύο. 

Προς το παρόν και για τη φετινή χρονιά, πτητικά μέσα που να είναι πλήρως εξοπλισμένα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, δεν έχουν ενταχθεί στη δύναμη του Τμήματος Δασών, κάτι που ελπίζεται να γίνει κατορθωτό στις αρχές Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχαμε στη διάθεσή μας έξι πτητικά μέσα πυρόσβεσης: Τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τα δύο μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα και τα δύο μισθωμένα ρωσικά ελικόπτερα. 

Ωστόσο, σήμερα η χρονιά αρχίζει με δύο πτητικά μέσα, τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών και εντός των ημερών αναμένονται τα δύο μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα. Συγκυρίες, λάθη και παραλείψεις είχαν ως αποτέλεσμα να απωλεσθούν τα πρόσθετα ελικόπτερα και αεροπλάνα του Τμήματος Δασών. Το τελειωτικό χτύπημα έδωσε το εμπάργκο που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, με άμεσο αντίκτυπο στην Κύπρο και την αδυναμία πλέον να εφοδιαστούμε με τα παραδοσιακά ρωσικά ελικόπτερα τα οποία πετούσαν στους κυπριακούς αιθέρες και κατέσβηναν φωτιές τα τελευταία 20 χρόνια. Επομένως, εκτός από τα τέσσερα αεροπλάνα, αποφασίστηκε για το 2022 να υπάρξει ενίσχυση με ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, ενώ εξετάζεται και επιπρόσθετη ενίσχυση με ελικόπτερο της Αστυνομίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται ότι ήταν χωρίς αποτέλεσμα οι δύο διαγωνισμοί που δημοσιεύτηκαν φέτος για τη μίσθωση δύο ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων. Σήμερα υπάρχουν δύο διαγωνισμοί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, με στόχο να έχουμε τέσσερα επιπρόσθετα πτητικά μέσα μέχρι τις αρχές Ιουνίου 2022. Έχει επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον για την ενοικίαση ελικοπτέρων, ενώ μικρότερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ενοικίαση αεροπλάνων και αναμένεται αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό.

Περαιτέρω, σε περίπτωση που και αυτοί οι διαγωνισμοί είναι άγονοι, όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν μέσω του ΥΠΕΞ για την απόκτηση των ρωσικών ελικοπτέρων σε περίπτωση που εξαιρεθεί η Κύπρος από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. 

Πέραν από τη στελέχωση του Τμήματος Δασών με πτητικά μέσα, ακόμα ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει τις 27 θέσεις δασικών υπαλλήλων που καταργήθηκαν κατά την περίοδο 2012 – 2015. Η μη επίλυση του αιτήματος οδήγησε τους δασικούς υπαλλήλους σε αποχή από τα υπερωριακά τους καθήκοντα. Συγκεκριμένα, ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών (ΠΑΣΥΔΥ) απέχει από υπερωριακή εργασία και ειδικά ωράρια. Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση του Τμήματος Δασών θεωρεί την εξέλιξη αυτή ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του Τμήματος, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα επιφυλακής των δασικών υπαλλήλων που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την ετοιμότητα και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και άρα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών. Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή σύσκεψη και αποφασίστηκε η άμεση πρόσληψη 13 υπαλλήλων, ενώ άλλοι 14 θα προσληφθούν το 2023 και επομένως εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην άρση των μέτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο Τμήμα Δασών η ευθύνη όλων των πυρκαγιών

Πρόταση για ανάληψη από το Τμήμα Δασών της διαχείρισης των πυρκαγιών σε περιοχές της υπαίθρου, εκτός της ζώνης ευθύνης του κατέθεσε ο υπουργός Γεωργίας στη χθεσινή σύσκεψη. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης και η αναπροσαρμογή των ορίων ευθύνης. Επισημαίνεται ότι σήμερα το Τμήμα Δασών δεν είναι σε θέση να καλύψει τα όποια κενά του συστήματος εντός αυτής της ζώνης, ενώ θεωρεί ότι η κατάσταση στην ύπαιθρο δεν συγκρίνεται με το σύστημα που εφαρμόζεται στα κρατικά δάση και στη ζώνη των 2χλμ. πέριξ αυτών. Προς το σκοπό αυτό, Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνεργαστούν προς την ετοιμασία της σχετικής μελέτης.

Αξιοποίηση της τεχνολογίας

Μελέτη για διασφάλιση απρόσκοπτης ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ένταξή τους στο σύστημα, αλλά και την άμεση παράδοση μελέτης στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για εισαγωγή στην Κυπριακή Δημοκρατία Συστήματος Επιτήρησης και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή σύσκεψη. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως είναι η επάρκεια πτητικών μέσων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, το πλαίσιο συντονισμού των αρμόδιων Υπηρεσιών, η επαρκής στελέχωση των αρμόδιων Υπηρεσιών, η επάρκεια των έργων πυροπροστασίας και αντιπυρικών ζωνών, η αναβάθμιση των αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών, η αξιοποίηση των Τοπικών Αρχών, η κατάρτιση του μητρώου για σκοπούς επίταξης εξειδικευμένων οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η διαχείριση των εθελοντών.