Όσοι γονείς και μαθητές πιστεύουν ότι η έναρξη της σχολικής μέρας λόγω της πολύ πρωινής ώρας (7:30π.μ. για Μέση Εκπαίδευση και 7:45π.μ. για Δημοτική) είναι… βάρβαρη, μπορούν να ελπίζουν σε αλλαγή. Όχι γιατί είναι εύκολο να γίνει καθώς το θέμα έχει πολλές και σημαντικές προεκτάσεις που αγγίζουν και τα ωράρια εργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά γιατί το θέμα άνοιξε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σε μια προσπάθεια να εξεταστεί σοβαρά και ουσιαστικά. Η πτυχή αυτή απασχόλησε χθες βουλευτές κι εκπροσώπους εκπαιδευτικών φορέων, έπειτα από τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής, Παύλου Μυλωνά, ο οποίος άνοιξε το κεφάλαιο αυτό στο πλαίσιο του θέματος που ενέγραψε σχετικά με την αξιολόγηση των Ωρολόγιων και Αναλυτικών Προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο κ. Μυλωνάς κάνοντας αναφορά στο θέμα αυτό, ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, πρέπει να συζητηθεί καθώς πέραν της πρωινής κίνησης στους δρόμους, ειδικά τις ώρες που οι μαθητές πρέπει να μεταφερθούν στα σχολεία τους, τίθεται και το ζήτημα της αφομοίωσης των παιδιών, τόσο λόγω των πολύ πρωινών ωρών, όσο και της διάρκειας των διδακτικών περιόδων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως εξεταστεί και η επέκταση από 45 λεπτά στη Μέση Εκπαίδευση σε 50 λεπτά η κάθε διδακτική περίοδος. 

Αναφορικά με τις ώρες της σχολικής μέρας, ο κ. Μυλωνάς ρίχνει στο τραπέζι το ωράριο 08:00π.μ. έως 14:10 για τη Δημοτική, και το 08:30π.μ. έως τις 14:15 για τη Μέση Εκπαίδευση. Φυσικά, όλα αυτά και κατά πόσον μπορούν να εφαρμοστούν θα συζητηθούν αναλυτικά στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ αυτών και της ΠΑΣΥΔΥ. Εξ ου και ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι η συζήτηση για αυτά τα θέματα θα διαρκέσει αρκετό καιρό. 

Στις πρώτες τους τοποθετήσεις οι διάφοροι φορείς που παρευρέθηκαν χθες στην Επιτροπή δήλωσαν ετοιμότητα για συζήτηση κάνοντας ωστόσο λόγο, για μια αλλαγή που εάν επέλθει επηρεάζει γενικά το όλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα και όχι μόνο το σχολικό καθώς το σχολικό ωράριο θα επηρεάσει και τους γονείς και την εργασία τους. 

Πέραν όμως από το πιο πάνω θέμα, υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικές οργανώσεις και άλλοι εμπλεκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προβούν και σε μια πρώτη τοποθέτηση για τα Ωρολόγια Προγράμματα και τα Αναλυτικά Προγράμματα που βρίσκονται τώρα εν ισχύ στην Εκπαίδευσή μας.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ξεκαθάρισε ότι το Ωρολόγιο Πρόγραμμα αφορά το πλαίσιο των γνωστικών περιοχών ενώ το Αναλυτικό Πρόγραμμα το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και τις δεξιότητές της, οι οποίες είναι απαραίτητες ανά γνωστική περιοχή. Σημείωσε ότι από το 2015 υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης των προγραμμάτων αυτών, ενώ αναφερόμενος στις κατευθύνσεις των Λυκείων, ο κ. Λούης είπε ότι το 84% αυτών λειτουργούν ομαλά, ενώ προβλήματα φαίνεται να προκύπτουν στην πέμπτη κατεύθυνση των εμπορικών και των υπηρεσιών. 

Ο διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, ανέφερε ότι η Τεχνική Εκπαίδευση έχει νέα προγράμματα από το 2016-2017 και δη αρκετά εκσυγχρονισμένα, συμφωνώντας σε πρώτη φάση ότι η έναρξη των μαθημάτων στις 07:30π.μ είναι νωρίς.

Ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης των διαδικασιών και των προγραμμάτων, αναφέροντας ότι στη Δημοτική τέθηκαν σε εφαρμογή νέα προγράμματα το 2011. Σημείωσε ότι έπειτα από έρευνα που ακολούθησε το 2014, έγιναν αναθεωρήσεις κυρίως με την ενίσχυση σε ώρες, μαθημάτων όπως τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, τα Αγγλικά και η Φυσική Αγωγή. Ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στα περσινά επιτυχή αποτελέσματα μαθητών σε διεθνή έρευνα στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες, επεσήμανε ότι αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα.

Η ματιά των εκπαιδευτικών

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, της πρώτης για αυτά τα θέματα, τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι φορείς, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, να σημειώνει σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του σχολικού ωραρίου πως εάν ο λόγος είναι η κίνηση στους δρόμους, αυτή πάντα θα υπάρχει κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία, ενώ εάν είναι θέμα γιατί μαθητές καθυστερούν να εισέλθουν στις τάξεις γιατί αργούν να ξυπνήσουν και να ετοιμαστούν, τότε αυτός δεν είναι σοβαρός λόγος. Ακόμη, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να διδάσκουν τις πρώτες ώρες στους μαθητές, καθώς τα παιδιά είναι πιο «φρέσκα» καθώς όσο περνά η ώρα παρουσιάζεται κόπωση. Για το θέμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι αυτά πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον πραγματικά ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. 

Από πλευράς ΠΟΕΔ, η πρόεδρος Μύρια Βασιλείου, κατέθεσε την ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης, αναπροσαρμογής και βελτίωσης τόσο των Ωρολόγιων όσο και των Αναλυτικών Προγραμμάτων, με ταυτόχρονη ανανέωση των σχολικών εγχειριδίων, αλλά και ευρύτερα του εκπαιδευτικού υλικού. Παρέθεσε δε, την ανάγκη να υπάρξει παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού και βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό στην Ειδική και Προδημοτική Εκπαίδευση. Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας σχολικών μονάδων, η κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι το θέμα είναι πολυπαραγοντικό με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη στον διάλογο για το θέμα. «Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕΔ δηλώνει την ετοιμότητά της να καταθέσει τεκμηριωμένες εισηγήσεις σε θέματα που αφορούν Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα, αλλά και έτοιμη να συζητήσει ολοκληρωμένες λύσεις για τη βελτίωση του ωραρίου λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων», ανέφερε η επικεφαλής της.

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, συμφώνησε ότι ένα ενδεχόμενο αλλαγής στο σχολικό ωράριο έχει σημαντικές προεκτάσεις και σε άλλους τομείς που επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία και οι οποίες πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου. 

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, στην παρουσία και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.