Η Russian Copper Company (RCC) και οι κινεζικές εταιρείες έχουν αποφύγει φόρους και έχουν παρακάμψει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων με την εμπορία  χαλκού μεταμφιεσμένου σε παλιοσίδερα, δήλωσαν στο Reuters τρεις ειδικοί επί του θέματος.

Υπό την μορφή ράβδος σύρματος χαλκού τεμαχίζεται στην απομακρυσμένη περιοχή Xinjiang Uyghur από έναν μεσάζοντα για να είναι δύσκολο να διακριθεί από το σκραπ (παλιοσίδερα), είπαν οι πηγές, επιτρέποντας τόσο στους εξαγωγείς όσο και στους εισαγωγείς να επωφεληθούν από τις διαφορές στους δασμούς που εφαρμόζονται στο σκραπ και στο νέο μέταλλο.

Ο εξαγωγικός δασμός της Ρωσίας για τις ράβδους χαλκού ήταν 7% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερος από την εισφορά 10% για τα θραύσματα. Οι εισαγωγές ράβδων χαλκού στην Κίνα φορολογούνται με 4%, ενώ δεν υπάρχει δασμός στις εισαγωγές ρωσικού θραύσματος.

Οι πωλήσεις νέου μετάλλου μεταμφιεσμένου ως παλιοσίδερα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζονται σε μια απόκλιση μεταξύ κινεζικών και ρωσικών στοιχείων.

Τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα αγόρασε σημαντικά περισσότερο σκραπ χαλκού από τη Ρωσία από τον Δεκέμβριο, ενώ τα ρωσικά στοιχεία που έλαβε το Reuters από έναν πάροχο εμπορικών δεδομένων έδειξαν ότι η ποσότητα του σκραπ που εξήχθη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας ήταν αμελητέα.

Η Κίνα έχει καταστεί σημαντικός προορισμός για τις ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να εξάγουν τα εμπορεύματά τους μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες για την υποστήριξη των πολεμικών προσπαθειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πως το κάνουν

Ο τεμαχισμός της νεοσύστατης ράβδου χαλκού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απόκρυψη του νέου υλικού που μοιάζει πολύ διαφορετικό από το σκραπ. Οι νέες, μακρόστενες, λεπτές ράβδοι χαλκού υψηλής καθαρότητας, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή καλωδίων ρεύματος, είναι συνήθως τυλιγμένες σε σπείρες για ευκολότερη μεταφορά.

Τα απορρίμματα χαλκού, αντίθετα, είναι ένα μείγμα από σύρματα, σωλήνες και σωλήνες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Τεμαχίζονται σε κομμάτια μεγέθους κόκκου ή τυλίγονται και πιέζονται, όπως τα πακέτα με ζυμαρικά, για τη μεταφορά τους.

Εκτός από το οικονομικό κίνητρο της αποφυγής των φόρων, το τεμαχισμένο μέταλλο είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί και να εντοπιστεί – γεγονός που καθιστά ευκολότερη την πώλησή του σε κινέζους κατασκευαστές.

Θεωρητικά, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια που να εμποδίζουν την Κίνα να αγοράζει μέταλλο από ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, αλλά οι κατασκευαστές μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την απώλεια εξαγωγικών επιχειρήσεων από αγοραστές που επιδιώκουν να αποφύγουν την παροχή κεφαλαίων στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις μπορεί επίσης να σημαίνουν δυσκολίες στη διεκπεραίωση πληρωμών και στο δανεισμό χρημάτων. Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει νέες ομάδες για να ασχοληθούν με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία.