Κάπου μεταξύ Καζακστάν κι Ουζμπεκιστάν είμαστε και εμείς στο θέμα της ευτυχίας όπως μετριέται από κάποιο παράρτημα των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 143 χώρες, καταλαμβάνουμε την 50η θέση. Ευτυχέστεροι των ανθρώπων, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, είναι οι Φινλανδοί. Των οποίων μέχρι σήμερα ζηλεύαμε την κατάταξη στις έρευνες περί εκπαίδευσης (ίσως και να έχουν σχέση τα δύο, παιδεία κι ευτυχία).

Ερωτηθείς ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Φρανκ Μαρτέλα, «τι κάνει τους συμπατριώτες του τόσο ικανοποιημένους από τη ζωή τους;» ανέφερε τρία πράγματα: Δεν συγκρίνουν τις ζωές τους και κυρίως τα υλικά αγαθά που διαθέτει ο καθένας αλλά κι ούτε τα επιδεικνύουν. Χαίρονται την φύση περνώντας χρόνο στην ύπαιθρο κι απολαμβάνοντας διάφορες δραστηριότητες. Έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και φυσικά στις αρχές. Το 2022 σε ένα πείραμα που ονομάστηκε «πείραμα του χαμένου πορτοφολιού», αφέθηκαν εκτεθειμένα 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια που αφέθηκαν, επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Θεωρείται δε σχεδόν βέβαιο πως αν ξεχάσει κάποιος κάπου το τηλέφωνο ή το λαπτοπ του, θα του επιστραφεί. «Εστιάστε περισσότερο σε αυτά που σας κάνουν χαρούμενους και λιγότερο στο να φαίνεστε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσετε τα δικά σας πρότυπα, αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους», συμβουλεύει ο Μαρτέλα.

Ανάμεσα στους παράγοντες που τίθενται στην έρευνα για να μετρηθεί η ευτυχία των πολιτών κάθε χώρας είναι η κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, η υγεία, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς. Μόνο και μόνο για αυτό το τελευταίο, είμαστε χαμένοι από χέρι. Ο πρώην ηγέτης της χώρας ερευνάται για διαφθορά, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία της χώρας βρίσκεται στο δικαστήριο επίσης για διαφθορά κι η Εκκλησία σείεται από σκάνδαλα όλων των ειδών (στο βάθος, πέρα από το ροζ και το χρώμα του χρήματος, είναι φυσικά η διαφθορά). Και το πιο σημαντικό είναι πως σχεδόν κανένας πολίτης δεν πιστεύει πως όλα αυτά θα καταλήξουν κάπου ώστε να επέλθει μια κάποια εξυγίανση.   

Δεύτερη στην κατάταξη είναι η Δανία, της οποίας η ευτυχία οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας και στο αίσθημα ευθύνης για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας. Οι Δανοί πληρώνουν μερικούς από τους πιο ψηλούς φόρους στον κόσμο – έως και το ήμισυ του εισοδήματός τους- αλλά οι παροχές που έχουν είναι τέτοιες που νοιώθουν πως τα λεφτά που δίνουν δεν τα δίνουν άδικα. Εμείς, στην 50η μας θέση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε την φύση. Ότι μας έχουν αφήσει.