Να δημιουργήσει ενδιαφέρον και σιγά σιγά ζήτηση από τις ΗΠΑ μέσω της ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας της Κύπρου επιχειρεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, αποφασίζοντας να εντάξει από φέτος την Αμερική στις αγορές – στόχους των διαφημιστικών του ενεργειών.

Την ένταξη της Αμερικής ως αγορά – στόχο στις διαφημιστικές ενέργειες του υφυπουργείου γνωστοποίησε ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, παρουσιάζοντας την περασμένη Πέμπτη το έργο που έγινε τον τελευταίο χρόνο, τις προκλήσεις του τουρισμού για φέτος και όσα προωθούνται για περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου έγιναν συγκεκριμένες αναφορές για τις δράσεις προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό και αναφορά στις ΗΠΑ, αφού όπως προκύπτει οι προσπάθειες για προσέλκυση επισκεπτών και δημιουργίας ζήτησης συνεχίζεται και εντείνεται παρά την απουσία απευθείας πτήσεων.

Το ενδεχόμενο απευθείας πτήσεων προϋποθέτει, όπως και η έναρξη κάθε δρομολογίου, δημιουργία ζήτησης η οποία άρχισε να επιχειρείται εδώ και λίγο καιρό με προσπάθειες και του τέως Υφυπουργού Τουρισμού. Η προσπάθεια αυτή εντείνεται φέτος με τη διαφημιστική προβολή στη χώρα, μέσω κυρίως ψηφιακού μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται και σε άλλες αγορές με το Υφυπουργείο, όμως, όπως πληροφορούμαστε να υποστηρίζει πως οι απευθείας πτήσεις δεν είναι ακόμα κοντά αλλά μάλλον παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», αυτό προκύπτει και από πρόσφατες ενέργειες και συζητήσεις του υφυπουργείου με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου η χώρα να αποτελέσει γέφυρα για ταξίδια από την Αμερική προς το Ισραήλ. Η προσπάθεια πάντως για προβολή της χώρας στην Αμερική αρχίζει τόσο για δημιουργία ζήτησης αλλά και για ενίσχυση των ροών τουριστών από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, αφού υπάρχουν αφίξεις παρά την απουσία απευθείας πτήσεων. Αφίξεις, μάλιστα, οι οποίες αυξάνονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και της ενίσχυσης του τουρισμού κρουαζιέρας που όμως φέτος αναμένεται λόγω του πολέμου στο Ισραήλ να δεχθεί πλήγμα. Συγκεκριμένα αναφέρουμε πως οι αφίξεις τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 αυξήθηκαν σε 48.616 σε σχέση με 37.324 το 2022. Το 2018 οι αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ ανέρχονταν σε 47.513.

Προβολή με φιλμάκια και influencers

Γενικότερα για τις δράσεις προβολής της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, ο κ. Κουμής ανέφερε πως πέρσι ολοκληρώθηκαν 28 φιλμάκια, 55 φιλμάκια μικρότερης διάρκειας, καθώς επίσης πολυθεματικό φωτογραφικό υλικό. Το περιεχόμενο του υλικού αυτού, είπε, εστίασε τόσο στην ταυτότητα του προορισμού συνολικά όσο και στις ειδικές μορφές τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για το 2023 οι δράσεις προβολής του Υφυπουργείου Τουρισμού επικεντρώθηκαν στο ψηφιακό μάρκετινγκ, με διαφημιστικές καμπάνιες που έτρεξαν σε 29 χώρες. «Η αποτελεσματικότητα του πλάνου φαίνεται από τον αριθμό των «Impressions», που ανέρχονται στις 2,5 δισ., αλλά και από τον αριθμό των αναζητήσεων (80 εκατ.), που σε σχέση με το 2019 και το 2022 είναι αυξημένες κατά 55% και 29% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του ποσοστού αύξησης των παγκόσμιων τουριστικών αναζητήσεων κατά 42% και 17%, αντίστοιχα», σημείωσε ο υφυπουργός Τουρισμού προσθέτοντας πως «στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι το εγνωσμένου κύρους περιοδικό/ιστοσελίδα, Condé Nast Traveler κατέταξε την Κύπρο ως την 6η χώρα παγκοσμίως σε αύξηση στις τουριστικές αναζητήσεις το 2023 σε σχέση με το 2022».

Το 2024, είπε, θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη μέθοδος προβολής ανακοινώνοντας όπως αναφέραμε πως έχει προστεθεί η Αμερική ως αγορά – στόχος στις διαφημιστικές ενέργειες. του Υφυπουργείου.

Εμπλουτισμός προϊόντος

Εκτενή αναφορά έκανε ο υφυπουργός Τουρισμού και στις ειδικές μορφές τουρισμού, θέμα που είχε αναδείξει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Όπως ανέφερε, η περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού τέθηκε εξ αρχής πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, «εφόσον χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία οι ειδικές μορφές τουρισμού λειτουργούν ως επιπλέον πόλος έλξης για κάθε επισκέπτη ή δυνητικό επισκέπτη».

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού δύναται, είπε, να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, ενώ την ίδια στιγμή εμπλουτίζει την εμπειρία του επισκέπτη. Σημείωσε ακόμα πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι ειδικές μορφές τουρισμού λειτουργούσαν απλά ως στοιχεία εμπλουτισμού του κυρίως προϊόντος μας, αλλά πλέον πρόσθεσε μπορούμε να μιλούμε για επιλογή της Κύπρου ως προορισμού για συγκεκριμένα ειδικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Κουμή οι κύριες μορφές τουρισμού, στις οποίες η Κύπρος διαθέτει ανταγωνιστικό προϊόν, είναι ο αθλητικός, ο καταδυτικός, ο γαμήλιος, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός τουρισμός, καθώς επίσης ο τουρισμός οινογαστρονομίας.

Για το τελευταίο σημείωσε ότι πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί πλάνο δράσης που στοχεύει στη διεθνοποίηση της γαστρονομίας της χώρας, υπενθυμίζοντας και ότι αποφασίστηκε το 2024 να ανακηρυχθεί σε έτος γαστρονομίας και κουμανταρίας και πως για αυτό προγραμματίστηκαν και ήδη άρχισαν να εκτελούνται συγκεκριμένες δράσεις.

Ανέφερε πως για όλες τις κύριες μορφές τουρισμού για τις οποίες η χώρα διαθέτει πλεονέκτημα υπάρχει εξειδικευμένο πλάνο δράσης, που συνεχώς επικαιροποιείται στη βάση των διεθνών τάσεων, αλλά και της ανταγωνιστικότητας του τοπικού προϊόντος.

Έμφαση τώρα και στον τουρισμό περιπέτειας

Γνωστοποίησε σε άλλο σημείο πως το υφυπουργείο άρχισε να επενδύει και στον τουρισμό περιπέτειας και πως ετοιμάζεται σχετικό επιχειρησιακό πλάνο για την ανάπτυξη και προώθησή του, καθώς και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, για την αναβάθμιση του οποίου προκηρύχθηκε συγκεκριμένο σχέδιο επιχορηγήσεων. Για τον πολιτιστικό τουρισμό, είπε πως επανασχεδιάζονται ή σχεδιάζονται νέες διαδρομές, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως η διαδρομή της Θεάς Αφροδίτης και πως έμφαση δίδεται επίσης και στον θρησκευτικό τουρισμό και την ενίσχυση των θρησκευτικών διαδρομών.

Είπε ακόμα πως φέτος υλοποιείται σχέδιο δράσης το οποίο επικεντρώνεται στην ψηφιακή προβολή του αγροτουριστικού προϊόντος, στην εκπαίδευση των επιχειρηματιών και του προσωπικού αυτών των επιχειρήσεων, καθώς και στη βιώσιμη διαχείριση της ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης και στη θεματική διαδρομή «Heartland of Legends» σημειώνοντας πως την περσινή χρονιά εμπλουτίστηκε περαιτέρω. Σημείωσε τέλος πως έχουν συμπεριληφθεί στο όλο έργο νέες επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε νέο προωθητικό υλικό και αποκάλυψε πως θα προστεθεί στο «Heartland of Legends» και μια νέα διαδρομή με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια στην Κύπρο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της.

Ένα βήμα παραπέρα στην εκστρατεία για τον τουρισμό

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού, τη φετινή χρονιά «πάμε ένα βήμα παραπέρα, σε σχέση με την επικοινωνιακή μας στρατηγική, ενισχύοντας έτσι τις διαφημιστικές μας ενέργειες. Μέσω μιας πιο δημιουργικής εκστρατείας, στοχεύουμε στην έντονη αποτύπωση εκείνων των χαρακτηριστικών που έχουν εδραιώσει τη χώρα μας ως μοναδικό τουριστικό προορισμό, αποδίδοντας την ίδια στιγμή ιδιαίτερη έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού».

Ο κ. Κουμής είπε, επίσης, πως για ενίσχυση των δράσεων προβολής της χώρας έχουν επίσης ετοιμαστεί πλάνα δράσης που αφορούν σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, φιλοξενία δημοσιογράφων, bloggers και influencers, ψηφιακό μάρκετινγκ και άλλες δράσεις που αναλαμβάνουν τα Γραφεία Εξωτερικού του Υφυπουργείου.