Νέα ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα, ύστερα από τη θέση που πήρε ο Γιώργος Σαββίδης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διόρισε μεγάλο αριθμό Επιτρόπων, Εφόρων και Αρχών, ουσιαστικά, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχει τέτοια εξουσία, την οποίαν ασκεί ο Πρόεδρος. Αν έχει δίκιο ο Γενικός Εισαγγελέας τότε κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η λειτουργία Επιτρόπων, Αρχών κ.λπ. που διόρισε ο Πρόεδρος. Η νέα κόντρα προέκυψε στο πλαίσιο συζήτησης ενώπιον της Βουλής του «περί Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Nόμου του 2022 (Ν. 19(11/2022). Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολές του στην υπουργό Δικαιοσύνης και στον Γενικό Εισαγγελέα, παρατήρησε πως αρχικά στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο είχε περιληφθεί πρόνοια ότι ο διορισμός των μελών της Αρχής θα γινόταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώπιον της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής, εξέφρασε προβληματισμό για την πρόνοια αυτή, αφού κατά κανόνα τέτοιοι διορισμοί γίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παρατήρησε πως στο άρθρο 47 του Συντάγματος καταγράφονται εξαντλητικά οι εξουσίες του Προέδρου.

Όπως επίσης υπέδειξε και στις επιστολές του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας συμφώνησε μαζί του ενώ η τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, υπέβαλε τροποποιημένο κείμενο κάνοντας τη σχετική διόρθωση. Ωστόσο, όπως υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, τελικά, εκ παραδρομής και πάλι αναφέρεται πως ο διορισμός (των πιο πάνω οργάνων κ.λπ.) θα γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όταν μετά τη δημοσίευση του νόμου, αυτό περιήλθε στην αντίληψη του Γενικού Ελεγκτή, εκείνος το υπέδειξε στη νυν υπουργό Στέφη Δράκου, με εισήγηση να συμβουλευθεί τον Γενικό Εισαγγελέα για τον τρόπο χειρισμού.

Αντιδρώντας ο Γενικός Εισαγγελέας, με επιστολή του προς την κ. Δράκου, ουσιαστικά λέει πως αυτός κάνει κουμάντο σε νομικά θέματα καταγράφοντας και τα ακόλουθα σε σχετική επιστολή του προς την υπουργό: «Δεν αντιλαμβάνομαι το έρεισμα της ενασχόλησης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με τη συμβατότητα νομοθετικής διάταξης (καλυπτόμενης από το τεκμήριο της συνταγματικότητας) με το Σύνταγμα, καθότι αυτό το θέμα είναι αμιγώς νομικό και, στην έκταση που αφορά αρμοδιότητες ανεξάρτητων αξιωματούχων, αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Επί της ουσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας πήρε τη θέση ότι ο μόνος που μπορεί να προβαίνει σε τέτοιους διορισμούς είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει τέτοια εξουσία. Ο Γενικός Ελεγκτής με τη σειρά του, αντέδρασε θεωρώντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας προσπαθεί να τον φιμώσει αφού δεν έκανε τίποτε άλλο από μία απλή υπόδειξη.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως εάν και εφόσον η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς λάβει απόφαση, η οποία συνεπάγεται δίωξη οποιουδήποτε και αυτός προσφύγει ενώπιον του Δικαστηρίου ισχυριζόμενος πως η σύσταση της Αρχής πάσχει επειδή αντί από το Υπουργικό, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται, πως ο Γενικός Εισαγγελέας στην επιστολή του προς την υπουργό Δικαιοσύνης υποδεικνύει, πως: «Υφιστάμενοι νόμοι όπως ο περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμος και οι περί Υφυπουργείων Νόμοι, εναποθέτουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αρμοδιότητα διορισμού άλλων αξιωματούχων».  

Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τον Πρόεδρο και σε σχέση με τους διορισμούς αξιωματούχων, όπως τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, οι οποίοι διορισμοί δεν διέπονται από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, προσθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας.