Πάνω από δύο χιλιάδες παιδιά, πρόσφυγες από την Ουκρανία, εγκατέλειψαν τη δίνη του πολέμου και βρίσκονται πλέον στη χώρα μας, με τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, Τοπικές Αρχές, αλλά κυρίως την ουκρανική κοινότητα, να προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους για ομαλή διαβίωσή τους και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα πλείστα παιδιά διαμένουν μαζί με τις μητέρες τους στη Λάρνακα, την Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστο, ενώ μικρότερος αριθμός βρίσκεται στη Λεμεσό. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, άνω των έξι ετών, συνεχίζουν τη φοίτησή τους διαδικτυακά και λαμβάνουν μαθήματα από την Ουκρανία, ενώ ελάχιστα είναι αυτά που επέλεξαν να φοιτήσουν στα κυπριακά σχολεία, λόγω της γλώσσας. Σ’ ότι αφορά στα παιδιά κάτω των έξι ετών, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία, προκειμένου να εξευρεθούν χώροι λειτουργήσουν νηπιαγωγεία σε όλες τις επαρχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαριούπολη: Στα χέρια των Ρώσων το λιμάνι της πόλης

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο επιχειρηματίας Χριστόδουλος Έλληνας, ο οποίος παράσχει βοήθεια στην ουκρανική κοινότητα, ήδη ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, έχει παραχωρήσει αίθουσα στο Γιώρκειο Δημοτικό Νηπιαγωγείο, όπου θα αρχίσουν να φοιτούν παιδιά. Τα μαθήματα θα αναλάβει δασκάλα, πρόσφυγας από την Ουκρανία, η οποία διαμένει στην περιοχή.

Στην επαρχία Λάρνακας, εξάλλου, παραχωρήθηκε αίθουσα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας, που βρίσκεται εντός του αναπαλαιωμένου πρώην Αστυνομικού Σταθμού. Στον χώρο θα γίνουν εργασίες και εντός της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να λειτουργήσει. Η κοινότητα της Πύλας, στην οποία διαμένουν αρκετοί Ουκρανοί, όπως μας ανέφερε ο κοινοτάρχης Σίμος Μιτίδης, άρχισε, επίσης, τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο. 

Στην Πάφο, εν τω μεταξύ, ξενοδόχος εξέφρασε ενδιαφέρον να εργοδοτήσει μητέρες από την Ουκρανία και ταυτόχρονα να προσφέρει χώρο, όπου θα μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά τους. 

Αρχίζουν μαθήματα Ελληνικών

Με σκοπό να γίνει ομαλή μετάβαση των παιδιών στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, γίνονται παράλληλες ενέργειες ώστε να διδάσκονται τα απογεύματα Ελληνικά. Στη Λάρνακα έχει ήδη εξευρεθεί χώρος και θα αρχίσει η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, από φιλόλογο Ελληνικών, που είναι πρόσφυγας από τη Μαριούπολη.  

«Προσπαθούμε να βρούμε και κύπριους εθελοντές φιλόλογους, για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Οι κοπέλες που ήρθαν θέλουν να δουλέψουν, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει τα παιδιά τους να βρίσκονται κάπου ασφαλισμένα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι και οι γιαγιάδες εδώ και είναι πιο εύκολο. Κάποιες που έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, βρήκαν ήδη δουλειά. Οι άλλες κοπέλες όμως είναι δύσκολο να βρουν και γι’ αυτό κάνουμε προσπάθειες για να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία», σημείωσε ο κ. Έλληνας  

Πρόσθεσε ακόμη ότι η βοήθεια που προσφέρουν το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υφυπουργείο Πρόνοιας στους πρόσφυγες, είναι σημαντική. Σ’ ότι αφορά στην βοήθεια που ο ίδιος παράσχει στους πρόσφυγες, ανέφερε πως θεωρεί τον εαυτό του μισό Ουκρανό, αφού από εκεί κατάγεται η σύζυγός του, η οποία επίσης, έχει αναπτύξει μεγάλη εθελοντική δράση. 

Επιλέγουν περιοχές με φτηνά ενοίκια

Αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός των Ουκρανών που βρίσκονται στην Κύπρο, ξεπερνά τις 10.000, αυτοί που έχουν απευθυνθεί στις κυπριακές Αρχές ή στην ουκρανική κοινότητα για βοήθεια, είναι περίπου 4 χιλιάδες άτομα, κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στον «Φ» το υφυπουργείο Τουρισμού, στην ελεύθερη Αμμόχωστο διαμένουν πλέον σε 144 δωμάτια ξενοδοχείων 251 Ουκρανοί πρόσφυγες. Οι πλείστοι από τους υπόλοιπους, διαμένουν σε διαμερίσματα στην επαρχία Λάρνακας, κυρίως στην Πύλα και την Ορόκλινη, καθώς και σε περιοχές της Πάφου, όπου τα ενοίκια είναι φθηνότερα. 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί Ουκρανοί, είναι ότι, σε αυτό το στάδιο, προσφέρονται καταλύματα για διαμονή δύο μηνών, μόνο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, κάτι που δυσκολεύει τη μετακίνησή τους από τις περιοχές που βρίσκονται τώρα.