Την ανισότητα του συστήματος δικαιοσύνης καταγράφουν τα στοιχεία όσον αφορά στην παράνομη εργοδότηση. Τα Δικαστήρια τιμωρούν με φυλάκιση αυτόν που έχει ανάγκη να δουλέψει για να ζήσει και αφήνουν σχεδόν ατιμώρητο αυτόν που τον εκμεταλλεύεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», η πλειοψηφία των αλλοδαπών που εντοπίζονται από τις Αρχές να εργάζονται παράνομα και παρουσιάζονται στα δικαστήρια, καταλήγουν στις φυλακές, ενώ οι εργοδότες τους τη βγάζουν στην πλειοψηφία «καθαρή», παρότι τους προσφέρουν εργασία πληρώνοντας φθηνότερα απ’ ό,τι συνήθως, με πενιχρούς μισθούς χωρίς ταμείο υγείας και κοινωνικές ασφαλίσεις. Από στοιχεία που εξασφαλίσαμε από τις Κεντρικές Φυλακές, φαίνεται η μεγάλη αλήθεια: Από το 2016 μέχρι και φέτος έχουν σταλεί στις φυλακές 1.145 αλλοδαποί για αδήλωτη εργασία, ενώ μόλις εννιά εργοδότες που τους πρόσφεραν παράνομα εργασία, βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα.

Διάκριση, επίσης, υπάρχει και στις επιβαλλόμενες ποινές, αφού οι πλείστοι αλλοδαποί καταδικάζονται από τα δικαστήρια από 6 έως 12 μήνες φυλάκιση, ενώ στους εργοδότες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Κύπριοι, επιβάλλονται ποινές από 1 έως 3 μήνες φυλάκιση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συγκεκριμένα, το 2016 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 142 αλλοδαποί για παράνομη εργοδότηση και μόλις ένας εργοδότης. Το 2017 άλλοι 159 αλλοδαποί είδαν τα κελιά της φυλακής σε σύγκριση με επίσης έναν εργοδότη που μπήκε στις φυλακές. Το 2018, 166 πρόσωπα πέρασαν την πόρτα των φυλακών για παράνομη εργοδότηση, όλοι αλλοδαποί και τρεις εργοδότες. Το 2019 καταδικάστηκαν 214 αλλοδαποί και κανένας εργοδότης δεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αλλά όσοι παρουσιάστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους επιβλήθηκαν ποινές προστίμου.

Το 2020 καταδικάστηκαν 186 αλλοδαποί και ένας εργοδότης σε φυλάκιση για παράνομη εργασία και εργοδότηση αντίστοιχα. Πέρσι είχαμε τις περισσότερες καταδίκες σε φυλάκιση για παράνομη εργασία, ήτοι 225 αλλοδαποί άκουσαν ποινές φυλάκισης, ενώ μόνο ένας Κύπριος κατέληξε στη φυλακή για παράνομη εργοδότηση. Φέτος, 53 αλλοδαποί εκτίουν ποινές φυλάκισης γιατί πιάστηκαν να εργάζονται παράνομα και δύο εργοδότες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 19 Γεωργιανών που είχαν εντοπιστεί να εργάζονται σε οικοδομικές εργασίας παράνομα, στάληκαν όλοι στη φυλακή, αλλά όχι και ο εργοδότης τους. Οι πλείστοι αλλοδαποί εντοπίζονται σε χειρωνακτικές εργασίες, όπως οικοδομές, σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές και όπου αλλού ζητούνται φτηνά εργατικά χέρια για σύντομο διάστημα. Από την παράνομη εργοδότηση, χάνει και το κράτος, αφού δεν καταβάλλονται φόροι, και ο εργαζόμενος αφού στις πλείστες περιπτώσεις τυγχάνει εκμετάλλευσης, λόγω χαμηλής αμοιβής. Η μόνη δικαιολογία που δίνεται για την ανισότητα που συντηρείται, είναι πως οι πλείστοι αλλοδαποί που εργάζονται παράνομα, βρίσκονται και παράνομα στην Κύπρο, οπόταν και η διαφορά στις ποινές με τους εργοδότες.