Τη στιγμή που τα εμβολιαστικά προγράμματα τόσο στην Κύπρο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται να έχουν «πιάσει οροφή» με τους νέους εμβολιασμούς που διενεργούνται να είναι ελάχιστοι τις τελευταίες εβδομάδες, η συζήτηση, μάλλον επικεντρώνεται στην ανάγκη χορήγησης 4ης δόσης εμβολίου σε ηλικιωμένους, υπερήλικες και ανοσοκατασταλμένα άτομα, αφού τα δεδομένα που καταγράφονται καθημερινά και αφορούν τα ποσοστά σοβαρής νόσησης αλλά και θανάτων δίνουν ήδη σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο έκπτωσης της ανοσίας που επιτεύχθηκε με την χορήγηση της 3ης δόσης σε αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα όμως, οι συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων, τις τελευταίες ημέρες, και έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) επεκτάθηκαν και στην χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 σε παιδιά άνω των 12 ετών, με το διάλογο να έχει ήδη μεταφερθεί και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Κύπρου, η οποία χθες έδωσε στη δημοσιότητα την σχετική απόφαση της, ανάβοντας πράσινο φως στον ενισχυτικό εμβολιασμό, μόνο των παιδιών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρίτη δόση εμβολίου σε ανοσοκατασταλμένους 12+

Κατά τη συνήθη πρακτική του βεβαίως, ο ΕΜΑ, στην γνωμοδότηση του για τα παιδιά, δεν έδωσε συγκεκριμένη κατεύθυνση στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση για το κατά πόσο θα χορηγηθεί ενισχυτική δόση (στα παιδιά άνω των 12 ετών), επιβάλλεται να λάβει υπόψη τους επιπρόσθετους παράγοντες, όπως είναι το μέγεθος της διασποράς του ιού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται στα νεότερα άτομα αλλά και οι γνωστοί κίνδυνοι που υπάρχουν, κυρίως εξαιτίας της πολύ σπάνιας παρενέργειας της μυοκαρδίτιδας (…) Όπως και σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις που αφορούσαν τον εμβολιασμό, την ευθύνη για την λήψη απόφασης την έχουν οι αρμόδιες Αρχές κάθε κράτους μέλους οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την πορεία των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων».

Η επιλογή μάλιστα του ΕΜΑ, να γνωμοδοτήσει πρώτα για τον ενισχυτικό εμβολιασμό των παιδιών και όχι για τη χορήγηση 4ης δόσης σε ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένα άτομα, είχε ως αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες, να αναπτυχθούν τρεις διαφορετικές «σχολές» μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρώτη σχολή, προκρίνει τον γενικό ενισχυτικό εμβολιασμό των παιδιών, η δεύτερη θέτει ως προτεραιότητα τον δεύτερο ενισχυτικό εμβολιασμό ηλικιωμένων, υπερηλίκων και ανοσοκατασταλμένων ατόμων (4η δόση) και η τρίτη στηρίζει την άποψη ότι η 3η δόση εμβολίου σε ό,τι αφορά τα παιδιά, πρέπει μάλλον να περιοριστεί στα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης γενικά στις μικρότερες ηλικίες. Στη βάση της τρίτης άποψης, λήφθηκε, όπως διαπιστώνεται και η απόφαση της αρμόδιας κυπριακής Αρχής, ενώ μια τέταρτη άποψη, η οποία ενδεχομένως να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες και στην Κύπρο, συνδυάζει τη δεύτερη και την τρίτη «σχολή», προκρίνοντας ενισχυτικό εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονη χορήγηση 4ης δόσης σε ηλικιωμένους, υπερήλικες και ανοσοκατασταλμένους. 

Στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή, υπό μελέτη βρίσκονται όλα τα δεδομένα, τα οποία καταγράφονται καθημερινά από όλα τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Υγείας. 

Σε ό,τι αφορά τα ηλικιωμένα άτομα, από την 1η μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 76 θάνατοι, εκ των οποίων οι 49 αφορούσαν άτομα άνω των 75 ετών. Από αυτούς, οι 32 άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, οι 7 άτομα μερικώς εμβολιασμένα, ένα άτομο πλήρως εμβολιασμένο και 9 άτομα είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. 

Στο σύνολο των θανάτων του Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται, 50 άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, 12 μερικώς εμβολιασμένα άτομα, 2 πλήρως εμβολιασμένα άτομα και 12 άτομα που είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις. Τον μήνα Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 96 θάνατοι, με τους 9 να αφορούν άτομα που είχαν λάβει και τις 3 δόσεις του εμβολίου. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, κατά το δεκαήμερο 9-19 Φεβρουαρίου 2022, διενεργήθηκαν συνολικά 20.883 εμβολιασμοί εκ των οποίων, μόνο οι 1.345 αφορούσαν πρώτη δόση, 15.186 εμβολιασμοί αφορούσαν τρίτη δόση και 4.352 χορήγηση δεύτερης δόσης. 

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, βρισκόταν στο 88,1% του ενήλικα πληθυσμού (με τουλάχιστον μια δόση) ενώ το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο σύνολο του πληθυσμού, βρισκόταν στο 75,1%. 

Στις 8 Φεβρουαρίου, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον ενήλικα πληθυσμό βρισκόταν στο 88% (με τουλάχιστον μια δόση) ενώ το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού είχε φθάσει το 74,9%. 

Τέλος, και σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, για τα παιδιά 5-11 ετών, το ποσοστό ήταν στο 8,1%, για τα παιδιά 12-15 ετών στο 43,6%, και για τα παιδιά 16-17 στο 54,3%. Το αμέσως προηγούμενο δεκαήμερο, τα ποσοστά ήταν 6,4%, 43% και 53% αντίστοιχα. 

Χρ. Πέτρου: «Προέχει η ενίσχυση ηλικιωμένων και ευπαθών»

Ξεκάθαρα τοποθετήθηκε επί του θέματος ο αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας, μέλος της ΣΕΕ για την πανδημία και μέλος της ΕΕΕ, Χρίστος Πέτρου. «Αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό στοιχείο που έχουμε μπροστά μας, είναι οι νοσηλείες ηλικιωμένων και υπερηλίκων που συνεχίζουν να είναι αυξημένες, και ταυτόχρονα η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που νοσηλεύονται ή πεθαίνουν ενώ έχουν λάβει και τις 3 δόσεις του εμβολίου και με τα δεδομένα που γνωρίζουμε πρόκειται για ηλικιωμένους ή υπερήλικες που έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που έκαναν τρίτη δόση και δυστυχώς η ανοσία τους εκπίπτει».

Ο ΕΜΑ, πρόσθεσε, «επέλεξε να τοποθετηθεί πρώτα στο θέμα της χορήγησης 3ης δόσης σε παιδιά και εφήβους και επιτρέψετε μου να πω επισημάνω πως για άλλη μια φορά, ουσιαστικά ένιψε τας χείρας του». 

Προσωπικά, είπε, «έχω προτείνει την χορήγηση 4ης δόσης (σε διάστημα 4μηνών από την λήψη της 3ης δόσης) μόνο σε άτομα άνω των 75 ετών, και σε ανοσοκατσταλμένους». Σε ό,τι αφορά την χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά άνω των 12 ετών «η άποψη μου συμφωνεί με την απόφαση για ενισχυτικό εμβολιασμό μόνο των ευπαθών και ανοσοκατασταλμένων παιδιών και όχι καθολική χορήγηση τρίτης δόσης σε όλα τα παιδιά. Ταυτόχρονα θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες αυτές».