Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, τα τροχαία ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση προστατευτικού κράνους. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που θα μπορούσε το κράνος να αποβεί σωτήριο για την προστασία των ποδηλατιστών από σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, εξέτασε μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση του αδικήματος της μη χρήσης προστατευτικού κράνους από τον ποδηλάτη ή από πρόσωπο που μεταφέρεται σε ειδικό κάθισμα κατά τη διακίνηση τους.

 Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη προνοεί τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμου, προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η χρήση προστατευτικού κράνους ενώ από τη άλλη η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής να αποτελεί αδίκημα.

Πρόσθετα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση, επιβάλλεται λόγω της έλλειψης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενός ολοκληρωμένου και επαρκούς δικτύου ποδηλατόδρομων, γεγονός που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ποδηλάτες, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων, χρησιμοποιούν τις λωρίδες των μηχανοκίνητων οχημάτων. Περεταίρω, ενόψει της εξαγγελίας από την κυβέρνηση σχεδίου παροχής κινήτρων για την αγορά ποδηλάτων, με σκοπό την ενθάρρυνση της χρήσης τους, η εν λόγω πρόταση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, καθίσταται αναγκαία.