«Ελεγχόμενους ψεκασμούς και όχι πλήρη απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων, ζητούν οι αγρότες οι οποίοι αντιδρούν στο νέο κανονισμό που δρομολογεί η ΕΕ. Η πιθανή αυτή απόφαση θέτει ουσιαστικά εκτός καλλιέργειας το 80% της γης των αγροτών», δήλωσε στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ACTIVE o Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας – Κερύνειας της ΕΚΑ, Θωμάς Θωμά.

«Δεν είμαστε υπέρ της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, είμαστε υπέρ της θεσμοθετημένης χρήσης, αλλά κατόπιν μελέτης. Κανείς δεν έχει συνομιλήσει μαζί μας, κανείς δεν υπολογίζει τι επιπτώσεις θα έχει για τους αγρότες και την κοινωνία μια τέτοια απόφαση», ανέφερε εξηγώντας ότι, μια τέτοια ρύθμιση περιλαμβάνει την πλήρη απαγόρευση ψεκασμών σε τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέδωσαν υπόμνημα στο Προεδρικό οι αγρότες (βίντεο)

«Τι θα τρώμε, πως θα παράγουμε και σε ποιες τιμές», διερωτήθηκε ο κ. Θωμά, συμπληρώνοντας ότι «όπως τα φάρμακα και τα εμβόλια που χρειάζεται ο ίδιος ο άνθρωπος για την ίαση κάποιων ασθενειών, είναι ανεπιθύμητα αλλά αναγκαίο κακό, έτσι και τα φυτοφάρμακα. Χωρίς αυτά είπε, δεν μπορούμε να εργαστούμε». 

Ερωτηθείς για τις συνέπειες, έκανε λόγο για «δραστική μείωση της παραγωγής χωρίς τα λιπάσματα και κατακόρυφη άνοδος των τιμών. Τελικά ποιοι θα καταφέρνουν να αγοράζουν τα προϊόντα;».

Οι αντιδράσεις επεσήμανε γίνονται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο στην Κύπρο, επειδή ουσιαστικά καταργείται το επάγγελμα του αγρότη.