Σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πέτυχε τη χρονιά που πέρασε το “Υγεία”, που αποτελεί μέλος του ομίλου Hellenic Healthcare Group (ανήκει στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital). Σύμφωνα με την οικονομική χρήση της εταιρείας για το 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 161 εκατ. ευρώ, έναντι 151 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 6,42%.

Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 50,4 εκατ. έναντι 46,5 εκ. το 2021. Την ίδια ώρα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 55,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 23,3 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 139,4%. Επιπλέον, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 146,6 εκατ. ευρώ από 157,2 εκατ. στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Άλλαξε χέρια το “Μητέρα”

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της δομής του ομίλου HHG, την 30η  Δεκεμβρίου 2022 το Δ.Σ. του “Υγεία” αποφάσισε, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, την πώληση 4.594.822 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,31 ευρώ εκάστη που αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την επωνυμία “ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ” και 110.601.151 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,07 ευρώ εκάστη που αντιστοιχούν στο 95,843% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την επωνυμία “ΜΗΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, στην εταιρεία με την επωνυμία “ΧΕΛΕΝΙΚ ΧΕΛΘΚΕΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ”. 

Η συναλλαγή κρίνεται επωφελής τόσο για την εταιρεία, όσο και για την αγοράστρια, αφού με την ολοκλήρωσή της, η Hellenic Healthcare Group, θα επιτύχει σημαντικές διοικητικές, λειτουργικές και οικονομικές συνέργειες, τονίζεται. 

Από τη συναλλαγή αυτή αναγνωρίστηκε κέρδος ύψους 16,2 εκατ., ενώ μετά την πώληση, το “Υγεία” έχει απαιτήσεις 138,9 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Healthcare.

Οι προτεραιότητες

Όπως τονίζεται στην ετήσια οικονομική έκθεση του “Υγεία”, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας αποτελούν α) το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις τιμές των ιδιωτικών υπηρεσιών, β) τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το βιοτικό επίπεδο και η προσβασιμότητα των ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας γ) το επίπεδο των δημόσιων νοσηλευτικών υπηρεσιών, δ) τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι μεγάλες λίστες αναμονής που παρατηρούνται κατά τις διαδικασίες έγκρισης και πραγματοποίησης σημαντικών εξετάσεων, ε) η χρήση τεχνολογίας και στ) οι γεννήσεις όπου διαπιστώνεται καθοδική πορεία κατά τα τελευταία έτη με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των περιστατικών στις μαιευτικές κλινικές της χώρας. 

Υπογραμμίζεται ακόμη πως η στροφή των πολιτών προς τις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα, λόγω των οικονομικών συνθηκών την τελευταία δεκαετία, έχει εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

Για την αντιμετώπιση των αναφερόμενων προκλήσεων, οι προτεραιότητες της διοίκησης , όπως σημειώνει, εστιάζονται στη διασφάλιση της υγιούς χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της εταιρείας, στη βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, στην εναρμόνιση της κοστολογικής δομής με τα αναμενόμενα έσοδα καθώς και στη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των συνεργιών εντός του ευρύτερου ομίλου Hellenic Healthcare, με σκοπό την περαιτέρω ισχυροποίηση της οικονομικής της θέσης.

Βίκυς Κουρλιμπίνη/Capital.gr