Στην Μύκονο φαίνεται ότι είναι χειρότεροι κι από εμάς: Ακόμη και μέσα σε αρχαιολογικό χώρο έγιναν επεμβάσεις από γνωστό beach bar του νησιού,παραβιάζοντας τον νόμο περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πάντως, τα αυθαίρετα άρχισαν να κατεδαφίζονται με τη συνδρομή των ΜΑΤ.

Τα οικονομικά συμφέροντα στο κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί είναι πολλά, μάλιστα πρόσφατα απειλήθηκε και η ζωή αρχαιολόγου. Εμείς βέβαια σφυρίζουμε αδιάφορα για τα δικά μας αυθαίρετα. Οι επεμβάσεις που έγιναν από το 2012 στη σπάνιας ομορφιάς παραλία Άμμος του Καμπούρη ακόμα να αποκατασταθούν.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι τοπικές Αρχές κλείνουν τα μάτια στην παρανομία, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται η Εκκλησία και τοπικοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Πόσο επίκαιροι είναι οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, για την καταστροφή όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα/κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο/τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα/και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο».

Π.Μ.