Στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων συνεδρίασε χθες η Ad-hoc Επιτροπή για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), αναφορικά με τη Φάση Α’ του έργου βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η επαναξιολόγηση του έργου που παραμένει σε εκκρεμότητα από τα τέλη του 2023, οπότε και διακόπηκαν οι εργασίες.

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, με δέσμευση όλων των μερών για αμοιβαία συνεργασία και πρόοδο. Τονίστηκε ότι η προστασία του Ακάμα αποτελεί προτεραιότητα. Τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός ενός μηνός.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για τυχόν πρόσθετα στοιχεία μέχρι τις 23 Απριλίου, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν από τα αρμόδια τμήματα μέχρι τις 30 του μηνός. Η τελική υποβολή των γραπτών θέσεων προς την Περιβαλλοντική Αρχή αναμένεται να γίνει στις 15 Μαΐου, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την τύχη του έργου.

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε όπως στο μεσοδιάστημα πραγματοποιηθεί επί τόπου επίσκεψη στον Ακάμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, με στόχο την αξιολόγηση ζητημάτων που αφορούν κυρίως τη διακίνηση της άγριας πανίδας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τα όσα έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση είναι σημαντικά για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, από τη στιγμή που οι αρχικές ενδείξεις δεν άφηναν ικανοποιημένες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστήριξαν ότι από τους 19 όρους της ΕΟΑ, το Τμήμα Δασών αποδέχεται μόλις πέντε, ενώ δεν αναγνωρίζει δέκα εξ αυτών, που αφορούν ουσιώδη ζητήματα όπως η κατάργηση τοίχων αντιστήριξης, η απομάκρυνση υποδομών εντός προστατευόμενων περιοχών και η διατήρηση της γεωμορφολογίας της περιοχής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχει σαφής θέση του Τμήματος για τέσσερις ακόμα όρους, που σχετίζονται με την υποβολή κατασκευαστικών σχεδίων, την έκδοση κανονισμών διαχείρισης του Πάρκου και την προστασία των περιοχών Natura 2000.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων μερών παραμένει η εξεύρεση λύσης σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και κρίσιμο ζήτημα, που αφορά το μέλλον και την προστασία του Ακάμα.