Την ώρα που φύτρωσε και τρίτο παράνομο αναψυκτήριο στη Χερσόνησο Ακάμα, ο πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα για απομάκρυνση του ενός αναψυκτήριου, ενώ για το δεύτερο καταβάλλονται προσπάθειες για νομιμοποίησή του, σε συνεργασία με τον Δήμο Ακάμα, εφόσον είναι εφικτό. Σημειώνεται ότι για το πρώτο αναψυκτήριο πλησίον του Άσπρου Ποταμού δόθηκε προθεσμία για απομάκρυνση του, η οποία έχει εκπνεύσει την περασμένη Τετάρτη. Σημειώνεται ότι εκτός από τον ΕΟΑ Πάφου, ευθύνη για την απομάκρυνση του συγκεκριμένου αναψυκτήριου έχει και η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, από τη στιγμή που βρίσκεται εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας.

Σε σχέση με το αναψυκτήριο στο Φαράγγι του Άβακα, ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι πρόκειται για σκηνή την οποία έστησε ένας γεωργός για να πουλά τα προϊόντα του, ως εκ τούτου δεν πρόκειται για παράνομη κατασκευή. Εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Δήμαρχο Ακάμα σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος νομιμοποίησης του υποστατικού.

Σημειώνεται ότι και τα δύο αναψυκτήρια βρίσκονται σε εκκλησιαστική γη, η οποία ανήκει στη Μητρόπολη Πάφου. Και για τις δύο υποθέσεις το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει αποστείλει επιστολές στον ΕΟΑ Πάφου και στον Έπαρχο Πάφου για απομάκρυνση τους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει εντοπίσει από την πρώτη στιγμή τα δύο υποστατικά (αναψυκτήρια), τα οποία χωροθετούνται εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα, σε ιδιωτικά τεμάχια εκκλησιαστικής περιουσίας (Μητρόπολη Πάφου), πλησίον του Φαραγγιού Άβακας και της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρα – Τοξεύτρα. Έχει ήδη, σημειώνει, στείλει δύο επιστολές τόσο στον Δήμο Ακάμα όσο και στον ΕΟΑ Πάφου για άμεση απομάκρυνση τους στο πλαίσιο εφαρμογής και επιβολής της κείμενης νομοθεσίας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί τις συγκεκριμένες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην άρση των παρανομιών, αφού η απομάκρυνση τους δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, ενώ η καθυστέρηση εξυπακούει ανοχή και δίνει το δικαίωμα στους παρανομούντες να κερδοσκοπούν εις βάρος της εφαρμογής της νομιμότητας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.