Η χρήση της διαστημικής τεχνολογίας στη γεωργία, ήταν το αντικείμενο διάλεξης που οργανώθηκε στο ΤΕΠΑΚ στην Πάφο από το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης.

Οι ομιλητές στην εκδήλωση, δρ. Χριστιάνα Παπούτσα και δρ. Μενέλαος Σταυρινίδης, τόνισαν ότι χρήσεις της διαστημικής τεχνολογίας τίθενται πλέον στη διάθεση των αγροτών δημιουργώντας συστήματα ευφυούς γεωργίας που επιτυγχάνουν τον μέγιστο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σήμερα, ανέφεραν οι ομιλητές, υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών δεδομένων από την διαστημική παρατήρηση  που επιτρέπουν να ασκείται η γεωργία με στοχευμένες ενέργειες και αποφάσεις για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Οι εξελίξεις αυτές, τονίσθηκε, μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην ορθολογική διαχείριση πόρων και χρόνου, όσο και στην πρόληψη ασθενειών ή άλλων προβλημάτων.

Η Δρ Χριστιάνα Παπούτσα είναι Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Τμήματος Περιβάλλοντος και Κλίματος του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης. Συντονίζει δράσεις σχετικές με την εφαρμογή μεθόδων τηλεπισκόπησης για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων όπως είναι η διαχείριση υδάτινων πόρων, η εκπαίδευση σε θέματα επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων, η αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων για την ανάπτυξη εργαλείων όπως η εκτίμηση των αρδευτικών αναγκών σε καλλιέργειες, η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και άλλα.

O Δρ Μενέλαος Σταυρινίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και Συντονιστής του Τομέα της Γεωργίας του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης. Ασχολείται ερευνητικά με την ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων παραγωγής τροφίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση εχθρών των καλλιεργειών και τη διατήρηση βιοποικιλότητας σε αγρο-οικοσυστήματα. Επιπρόσθετα, μέρος της έρευνας του επικεντρώνεται στον υπολογισμό και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος γεωργικών προϊόντων.