Η εγκατάλειψη σκύλων αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς εκατοντάδες ζώα εντοπίζονται κάθε χρόνο να περιφέρονται αδέσποτα στους δρόμους και να καταλήγουν σε κέντρα φιλοξενίας και καταφύγια, που βρίσκονται πέρα από τα όρια των δυνατοτήτων τους και λειτουργούν κυρίως χάρη στην αυτοθυσία των εθελοντών και τις δωρεές του κοινού.
Ένα τέτοιο καταφύγιο είναι το Simba Animal Aid Cyprus, στο Παλιομέτοχο, που εξυπηρετεί τους Δήμους της Λευκωσίας. Και αποτελεί, μαζί με άλλα, φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και ελπίδας για τα εγκαταλελειμμένα ζώα, καθώς δεν δέχεται ως λύση του προβλήματος τις ευθανασίες που όπως μας ειπώθηκε, φτάνουν τις πολλές χιλιάδες ετησίως. Το Simba, παρά τις αντίξοες συνθήκες, φιλοξενεί δεκάδες ζώα –ενώ οι χώροι του προβλέπουν την φιλοξενία 60 περίπου ζωών, εντούτοις έχει σταθερά τον διπλάσιο αριθμό, γεγονός που μαρτυρά και το τεράστιο πρόβλημα. Παράλληλα, το Simba αποτελεί και παράδειγμα της συμβολής και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε συνεργασία πάντα με την Πολιτεία, καθώς τη λειτουργία και συντήρηση του «SIMBA Animal Aid Cyprus», έχει αναλάβει ο Όμιλος Thanos Hotels and Resorts, που διαθέτει μερικά από τα κορυφαία ξενοδοχεία στην Κύπρο, ενώ δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό.

Το συγκεκριμένο καταφύγιο επισκέφτηκε την Τρίτη η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνία Θεοδοσίου, συνοδευόμενη από την Αντιδήμαρχο Στροβολου, Στέλλα Σουρμελή καθώς κι από παιδιά, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας έτσι ώστε να δουν από κοντά και να ευαισθητοποιηθούν από μικρά για ζώα.

Η επίσκεψη της Επιτρόπου στο καταφύγιο, στην παρουσία της υπεύθυνης για τη διαχείριση του χώρου, κ. Νατάσας Μιχαηλίδου, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα: «Η φροντίδα και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού». Στον οποίο, όπως όλα δείχνουν, υστερούμε κατά πολύ. Η κ. Θεοδοσίου σε παλαιότερες, εύστοχες, δηλώσεις της, θέλησε να καταδείξει προς όλους την ουσία του προβλήματος, τονίζοντας ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, αλλά εγκαταλελειμμένα σκυλιά και επίσης με να υποδείξει σε πολλούς γονείς που, ιδίως την περίοδο των γιορτών, με ευκολία και αβασάνιστα προβαίνουν, ως δώρο προς τα παιδιά τους, σε υιοθεσίες σκυλιών, τα οποία βαριούνται στη συνέχεια και καθώς το Πνεύμα των Χριστουγέννων μας εγκαταλείπει, εγκαταλείπουν κι αυτοί τα ζώα στο έλεος της πλάσης. Τα ζώα, δεν είναι μέρος του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου είχε πει η Επίτροπος και δεν παρέλειψε ούτε σ’ αυτή την επίσκεψή της να υπογραμμίσει υπογραμμίσει τη σημασία της συνειδητής υιοθεσίας και της διαμόρφωσης μιας κουλτούρας ευαισθησίας απέναντι στα ζώα.
Κατά την επίσκεψη στο Simba Animal Aid Cyprus, που έγινε στο πλαίσιο συμβολικής δράσης με τίτλο «Μια Χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για τα εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς», αναδείχθηκαν κι άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα καταφύγια, όπως η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και η έλλειψη πόρων. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για την ευημερία των ζώων, έχει εξαγγείλει κονδύλι ύψους €1,5 εκατ. για την περίοδο 2024-2029. Στόχος είναι η δημιουργία περιφερειακών καταφυγίων και η προώθηση προγραμμάτων στείρωσης. Εντούτοις, όπως επεσήμανε η Επίτροπος, η χρηματοδότηση πρέπει να συνδυαστεί με την αποτελεσματική λειτουργία αυτών των δομών και τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και φιλοζωικές οργανώσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτακτική ανάγκη καταρτισμού εθνικής στρατηγικής για την ευημερία των ζώων, η οποία θα περιλαμβάνει σαφείς προτεραιότητες, μέτρα και στόχους, με έμφαση στην προστασία τόσο των κατοικίδιων όσο και των εγκαταλειμμένων και αδέσποτων ζώων. Και, ναι, αν σε κάτι πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια, είναι στην ανάπτυξη των στρατηγικών και των μηχανισμών εκείνων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων, στον δραστικό έλεγχο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους μέσω μαζικών στειρώσεων, στον τερματισμό τής παράνομης εμπορίας τους, στην καθολική σήμανση και έκδοση αδειών κατοχής όλων τους.
Δυστυχώς, όμως, τα ποικίλα ιδιοτελή συμφέροντα, παίζουν και εδώ το ρόλο τους και δεν αφήνουν για την ώρα να παρθούν ουσιαστικές, αποτελεσματικές και σωτήριες αποφάσεις.
