Η πορεία μεταμόρφωσης της Λάρνακας συνεχίζεται μέσα από το ιστορικό της κέντρο και φτάνει μέχρι την περιοχή του πρώην διυλιστηρίου, η οποία εκτόξευσε τις προοπτικές ανάπτυξής της μετά την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενωìν. Δεν είναι τυχαίο που οι φορείς της δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν πως «το μέλλον ανήκει στη Λάρνακα».
Την τελευταία τριετία η ζήτηση για επενδύσεις σε ολόκληρο το εύρος της πόλης έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ ολοένα και περισσότεροι από την Κύπρο και το εξωτερικό στρέφονται στη Λάρνακα για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας.

Σε αυτή την πορεία συνέδραμαν τα έργα που έγιναν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, που αλλάζουν ριζικά ολόκληρες περιοχές, με κάποιες να δρέπουν ήδη τους καρπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πιαλέ Πασά, που μετατράπηκε σ’ ένα από τους πιο γραφικούς δρόμους της πόλης λόγω των εργασιών ανάπλασης των προσόψεων, που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Όλα τα κτήρια στην τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλα, επί της παραλιακής οδού, βάφτηκαν με χρώματα βγαλμένα από την ιστορική παλέτα της Λάρνακας, αναδεικνύοντας τη βιτρίνα της αλλά κι έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομούς της, που ενώνει τις Φοινικούδες με την ακτή Μακένζι.
Η περιοχή πλέον σφύζει από ζωή λόγω και των μεγάλων επενδύσεων που έγιναν σε χώρους εστίασης, οι οποίοι έδωσαν προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Σήμα κατατεθέν της συνοικίας Σκάλα είναι και το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος, το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα χωράφια και οι εγκαταλελειμμένες κατοικίες στη Γειτονιά των Καλλιτεχνών μετατράπηκαν σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες της πόλης, που αποτελεί τον χώρο έκφρασης των εικαστικών και το καταφύγιο των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Η πιο εντυπωσιακή παρέμβαση σε περιοχή που αποτελούσε για πολλά χρόνια ανοικτή πληγή για την πόλη έγινε στο εμπορικό κέντρο με τη δημιουργία της Πλατείας Ζουχούρι, που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023. Η ανάπλαση της αυλής του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι ανέδειξε το ιστορικό τέμενος και την πρώην τουρκοκυπριακή αγορά και δημιούργησε τον πιο όμορφο χώρο συναπαντήματος στο κέντρο της πόλης. Ένα χώρο που έχει ταυτίσει το όνομά του με την παραγωγή πολιτισμού, αφού αποτελεί τη βάση του Λάρνακα 2030 και ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός σε ολόκληρη την Κύπρο όταν στo πλαίσιo της Μπιενάλε Λάρνακας «φωτίστηκε» από το Μουσείο Φεγγαριού, το εμβληματικό έργο του Luke Jerram, που προσέλκυσε πολλές χιλιάδες κόσμου.
Η ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς, η ανάπλαση της εντυπωσιακής οικίας Ματέι, καθώς και η δημιουργία του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης συνέβαλαν στην ανάδειξη του κέντρου της πόλης. Η πλήρης αναζωογόνηση της καρδιάς της Λάρνακας, ωστόσο, θα έρθει με δύο έργα €14 εκατ. που ξεκίνησαν αυτή την περίοδο και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026. Πρόκειται για την ανάπλαση των ιστορικών πλατειών Αλκής και Ακρόπολης και τον εξωραϊσμό των εμπορικών δρόμων (Β’ φάση). Με αυτά τα έργα ο Δήμος Λάρνακας φιλοδοξεί να βάλει την πιο σημαντική πινελιά στην πορεία μεταμόρφωσης του κέντρου, στο οποίο λειτουργούν τα τελευταία χρόνια περίπου 25 boutique hotels, ενώ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για τη δημιουργία τουλάχιστον άλλων 10.
Στολίδι για τη Λάρνακα είναι και το Πάρκο Σαλίνα, το οποίο παραδόθηκε προσφάτως. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα αστικά πάρκα της Κύπρου με τεχνητή λίμνη και χώρους εκδηλώσεων, που μαζί με τον ανακαινισμένο Δημοτικό Κήπο, με τον οποίο θα συνενωθεί, θ’ αποτελέσουν τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου του κέντρου της πόλης.
Πέραν όμως από τα έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η Λάρνακα επενδύει και σε δύο τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους με τη βιώσιμη ανάπτυξη: την παιδεία και τον πολιτισμό. Η πόλη βρίσκεται εν αναμονή της επίσημης έγκρισης από το κράτος για τη δημιουργία της Σχολής Επιστημών, Τεχνολογίας της Θάλασσας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ στο Μακένζι, ενώ οι φορείς της έχουν συζητήσεις με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Ελλάδας για τη δημιουργία παραρτήματός του στο δημοτικό διαμέρισμα Ορόκλινης. Η δημιουργία από το 2022, εξάλλου, του Οργανισμού Λάρνακα 2030, που τρέχει την υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στοχεύει στην πολιτιστική αναγέννηση της πόλης, που έχει κερδίσει ήδη πολλά από τις καινοτόμες εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

Το Land of tomorrow στον χώρο των πετρελαιοδεξαμενών
Ένας από τους κυριότερους λόγους που η Λάρνακα χαρακτηρίζεται, πλέον, ως η πόλη του μέλλοντος είναι οι τεράστιες προοπτικές που ξεκλείδωσε η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων γκαζιού. Στην περιοχή του πρώην διυλιστηρίου στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας προγραμματίζονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, με κορωνίδα το μεγαλεπήβολο Land of Tomorrow, η πρώτη φάση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία της Lefkaritis Group, της Πετρολίνα, της bbf: και των Foster + Partners που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2024 στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής.
Ο σχεδιασμός του έργου έχει τη σφραγίδα ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς οίκους στον κόσμο (Foster + Partners) και στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης παράκτιας οικιστικής κοινότητας. θα περιλαμβάνει καταστήματα, εμπορικούς δρόμους, εστιατόρια, μπαρ, πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, ιδιωτικά γραφεία, co-working spaces (κοινόχρηστους χώρους εργασίας) και χώρους εκδηλώσεων.
Το όραμα πίσω από το Land of Tomorrowείναι η δημιουργία ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση σε παραλίες με οικολογική ταυτότητα, μεγάλους χώρους πρασίνου και πολιτιστικές αλλά και ψυχαγωγικές υποδομές. Στον χώρο προγραμματίζεται, επίσης, η φύτευση περίπου 20.000 δέντρων.
Η πρώτη φάση του έργου, η οποία έχει σχεδιαστεί ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας με την bbf: και τους Foster + Partners, θ’ αναπτυχθεί παραλιακά σε έκταση άνω των 32.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει, όπως ανακοινώθηκε, τέσσερα κτήρια που θα παρέχουν εντυπωσιακές εγκαταστάσεις για τους κατοίκους, όπως πισίνες, γυμναστήρια, παιδότοπους κ.λπ.
Η προπώληση προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 1ο τρίμηνο του 2025 και η ολοκλήρωση αυτής της φάσης αναμένεται εντός 2 έως 2,5 ετών.