Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επιβεβαίωση των καταγγελιών ότι έχουν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις και χωματουργικές εργασίες από βαρέα μηχανοκίνητα οχήματα στο παραλιακό τεμάχιο κρατικής χαλίτικης γης στον Πύργο Λεμεσού, με αποτέλεσμα τον εκτεταμένο επηρεασμό του αμμοθινικού συστήματος της περιοχής, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ποιοι κρύβονται πίσω από την καταστροφή. Προς τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αναμένεται να γίνει σχετική καταγγελία στην Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση, χωρίς όμως να διευκρινίζεται γιατί δεν υποβλήθηκε ήδη καταγγελία στον τοπικό αστυνομικό σταθμό.
Σημειώνεται ότι έγινε σειρά επιτόπου επιθεωρήσεων και επικοινωνία με όλα τα αρμόδια Τμήματα και υπηρεσίες επιβολής του Νόμου, ώστε να διευκρινιστεί η νομιμότητα της όποιας δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή από το Τμήμα Δασών.
Περαιτέρω, όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ, επισκέφθηκε ο ίδιος την περιοχή την περασμένη Πέμπτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το Τμήμα Δασών επισκέφθηκε τον χώρο και θα επιβάλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη των ιδιωτικών τεμαχίων, από τη στιγμή που δεν εξασφάλισε άδεια για την κλάδευση ευκαλύπτων».
Ωστόσο, εύλογα ερωτηματικά παραμένουν ως προς το κατά πόσο έγινε κλάδευση ή κοπή ευκαλύπτων και εάν τα δέντρα ενέπιπταν σε ιδιωτικά τεμάχια ή παραλιακό τεμάχιο κρατικής χαλίτικης γης, για το οποίο, μάλιστα, το ίδιο το Τμήμα Δασών προώθησε διαδικασία κήρυξης του σε κρατικό δάσος και φυσικό μίκρο-απόθεμα. Εύλογα ερωτηματικά παραμένουν επίσης για τους λόγους που η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει προχωρήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Από πλευράς του, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, σημείωσε ότι υπάρχουν εργαλεία στην κείμενη νομοθεσία για επιβολή του νόμου, στενή παρακολούθηση της υπόθεσης και αποκατάσταση του χώρου.