Αφόρητη δυσοσμία από κοπριές επικρατεί στην περιοχή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι λόγω του ότι κτηνοτρόφοι έριξαν κοπριά σε χωράφια που γειτνιάζουν με την κατοικημένη περιοχή.
Αγανακτισμένοι κάτοικοι εκφράζουν έντονα παράπονα, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσουν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που επηρεάζει την ποιότητας της ζωής και τη διαβίωσης τους στην περιοχή.
Γεωργοί συνηθίζουν να απλώνουν κοπριές στα χωράφια της περιοχής για σκοπούς εμπλουτισμού του εδάφους, ωστόσο η κατάσταση με τη δυσοσμία δεν υποφέρεται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και να μην τολμούν να ανοίξουν ούτε παράθυρο, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους παραβάτες η νομοθεσία προβλέπει χρηματικό πρόστιμο που φθάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ. Οι γεωργοί σύμφωνα με τον νόμο οφείλουν να προβούν στις δέουσες ενέργειες ώστε η κοπριά να ενσωματωθεί στο έδαφος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι γεωργοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τα πιο κάτω μέτρα:
(α) Απαγορεύεται η διάθεση αποβλήτων σε οικιστικές περιοχές καθώς και σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από πηγές ή γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για υδατοπρομήθεια.
(β) Η χρήση της κοπριάς πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Κ.Δ.Π. 263/2007).
(γ) Η κοπριά πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος σε χρονικό διάστημα 24 ωρών μετά τη μεταφορά της στο τεμάχιο, ώστε να μην παρασύρεται από τον αέρα.
(δ) Η επιτρεπόμενη δόση κοπριάς καθορίζεται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας από τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.
(ε) Η χρήση αχώνευτης κοπριάς πρέπει να αποφεύγεται και να γίνεται πάντοτε με βάση τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής
(στ) Κατά τη μεταφορά της κοπριάς πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη διαφεύγει από το μεταφορικό μέσο.
(ζ) Απαγορεύεται η εναπόθεση κοπριάς σε αγροτεμάχια στα οποία χρησιμοποιούνται υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα.