Σε μια πολύ σημαντική απόφαση προχώρησε η Μονή Κύκκου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο σχετικής πρότασης του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, θα συσταθεί ειδική οικολογική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των φορέων, περιλαμβανομένων συναρμόδιων αρχών (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας) και περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τη δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσης, με την ονομασία «Περιβαλλοντικό Κέντρο Κύκκου», στην τοποθεσία Σαουρής.
Η τοποθεσία Σαουρής βρίσκεται στην περιοχή των Γκρεμών Χανουτάρη και στις παρυφές του Δάσους Πάφου, στα διοικητικά όρια της κοινότητας Αγίου Ιωάννη της επαρχίας Πάφου. Τα τελευταία χρόνια, στη συγκεκριμένη τοποθεσία, η οποία εμπίπτει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καταγράφονται αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές, περιλαμβανομένων μη αδειοδοτημένων κτηνοτροφικών υποστατικών εντός της «Ζώνης Ειδικής Προστασίας Γκρεμοί Χανουτάρη» και πλησίον της «Ειδικής Ζώνης Διατήρησης Δάσος Πάφου».
Συντονιστικό ρόλο για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής απόφασης ανέλαβε ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, Σεραφείμ Κυκκώτης. Μιλώντας στον «Φ», ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ανέφερε ότι με την υλοποίηση της απόφασης θα εξευρεθεί νέος χώρος για να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας και τα ζώα που φιλοξενούνται σ’ αυτήν, ώστε ο πολύτεκνος που διαχειρίζεται τη μονάδα να εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται χωρίς προβλήματα.
Αναφερόμενος στον κτηνοτρόφο, ανέφερε ότι είχε σταλεί επιστολή στην Ιερά Σύνοδο, η οποία με τη σειρά της παρακάλεσε τον Ηγούμενο Κύκκου να βοηθήσει τον συγκεκριμένο πολύτεκνο να σταθεί στα πόδια του. Τότε ο Ηγούμενος Κύκκου αποφάσισε να παραχωρήσει στον πολύτεκνο τη διαχείριση του αγροκτήματος στην τοποθεσία Σαουρής, στο οποίο υπήρχαν αμπελώνες και δεντροκαλλιέργειες. Στόχος της Μονής Κύκκου είναι να μεταστεγαστεί η κτηνοτροφική μονάδα σε κατάλληλο χώρο και να επιβιώσει ο πολύτεκνος κτηνοτρόφος.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, λόγω της τριβής του με τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ανέλαβε συντονιστικό ρόλο ώστε να φέρει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων τόσο των συναρμόδιων αρχών όσο και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Έκανε λόγο για προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ώστε αρμόδιοι φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις να εργαστούν από κοινού για την εφαρμογή της παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία σημείωσε ότι αποτελεί την τελευταία ελπίδα να προστατευτεί η ανθρωπότητα και ο πλανήτης.
Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ανέφερε ότι είμαστε ήδη αντιμέτωποι με έναν παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορά στη βιομηχανική επανάσταση, η οποία έχει προκαλέσει ένα μακρύ πόλεμο μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης. «Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη φύση και οφείλουμε να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος». Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «αρνητικές οικολογικές δραστηριότητες», για τις οποίες σημείωσε ότι «όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ευθύνη». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μιλά για «οικολογικές αμαρτίες». Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ «δεν μπορεί να προστατευτεί ο άνθρωπος, εάν προηγουμένως δεν προστατευτεί η φύση από τα πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα».
Ο Κλείτος Παπαστυλιανού, λειτουργός περιβαλλοντικής πολιτικής του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση και σημείωσε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία χαιρετίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις». «Νοουμένου ότι θα αρθούν οι αυθαίρετες επεμβάσεις και θα αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά», πρόσθεσε ότι «οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα συμβάλουν όσο και όπως μπορούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο οικολογικό αγρόκτημα και κέντρο ενημέρωσης, σε μία περιοχή που φιλοξενεί μερικά από τα πιο επιβλητικά και εμβληματικά είδη άγριας ζωής της Κύπρου, όπως το αγρινό, καθώς και σπάνια και απειλούμενα είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός και ο γύπας».