Μέσω του Λάρνακα 2030 ζωντάνεψαν το εμπορικό κέντρο, με τους κατοίκους να ψηφίζουν την πόλη που επιθυμούν.
Τι μπορεί να συμβεί όταν δοθεί η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν την αγάπη για τον τόπο τους; Την απάντηση δίνουν 21 αρχιτέκτονες, γραφίστες και designers, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά, υπό τη σκεπή του Λάρνακα 2030, για να ζωντανέψουν αθέατες και πληγωμένες περιοχές της πόλης τους. Για να βάλουν τις βάσεις για μια πόλη βιώσιμη, συμμετοχική, χωρίς διακρίσεις, στην οποία όλοι έχουν λόγο και ευκαιρίες. Μια πόλη που αποτελεί κοινό τόπο της Ευρώπης…

Η πρώτη τους δράση, η εικαστική παρέμβαση «Common Ground-Κοινός Τόπος», που αποτελεί και το κεντρικό της θέμα της υποψηφιότητας της Λάρνακας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προσφέρει κάτι μοναδικό. Φωτίζει το λαβωμένο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, προτείνει νέες χρήσεις του και ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους ν’ αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης. Η εικαστική δράση τους, που ξεκίνησε στις 12 και θα ολοκληρωθεί στις 26 Μαΐου, εκτείνεται σ’ ολόκληρο το εμπορικό κέντρο της πόλης και γίνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών.
Η ομάδα δούλεψε σε πολλαπλά πεδία προκειμένου να ξανασυστήσει το εμπορικό κέντρο της πόλης και να στρέψει τα βλέμματα στους καταστηματάρχες, που δίνουν άνιση μάχη τα τελευταία χρόνια για να επιβιώσουν. Η βιτρίνα κάθε καταστήματος αντιπροσωπεύει και μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μέσω ενός ματιού (αμματόπετρα) που καταγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε πόλης.
Οι επισκέπτες μπορούν με το «Διαβατήριο» να συμμετάσχουν σ’ ένα urban game, μέσω επισκέψεων στα καταστήματα και να ψηφίσουν για την πόλη τους στο πλαίσιο της δράσης «Αυτό-κόλλα τη φωνή σου».

Ο «Φ» βρέθηκε στα εγκαίνια της μεγάλης κλίμακας εικαστικής παρέμβασης –που την παρακολούθησε υπό βροχή πλήθος κόσμου– και συνομίλησε με αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες της ομάδας, οι οποίοι μοιράστηκαν το όραμα για τη Λάρνακα, αλλά και την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν για ν’ αλλάξουν την πόλη τους.
Επικεφαλής της ομάδας είναι ο αρχιτέκτονας Κυριάκος Χριστοφίδης, ο οποίος επιστρέφοντας από την Ιταλία στην πόλη του πριν από ένα χρόνο, ούτε ο ίδιος πίστευε πως θα του δινόταν η ευκαιρία να συμμετάσχει σ’ ένα τόσο πρωτοποριακό, για τα δεδομένα της Λάρνακας, project. «Η διαδικασία ξεκίνησε αρχικά με μένα και τη σταθερή ομάδα του Λάρνακα 2030 και ευχαριστώ την καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη που με εμπιστεύτηκε. Δημιουργήθηκε η ομάδα και οι συζητήσεις αρχικά βασίστηκαν στις ανάγκες που έχει η πόλη και τι θα θέλαμε ν’ αλλάξει.
Το μεγάλο μας όνειρο είναι να κάνουμε δράσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν τη Λάρνακα του 2030. Θέλουμε ν’ αποδείξουμε πως η αλλαγή είναι εφικτή, όταν προέρχεται από συλλογικότητες. Ακούμε πολύ συχνά πως η Λάρνακα είναι η πόλη, όπου δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Μέσα από τις συζητήσεις μας αποφασίσαμε να σταματήσουμε να το λέμε αυτό και είπαμε πως εμείς θα δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες για την πόλη, για να επέλθει η αλλαγή. Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούνται στιγμές, όπου ο κόσμος μπορεί να βρει κοινή ταυτότητα μέσα στον χώρο».

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της ομάδας ήταν να μετατρέψουν τις βιτρίνες των πολλών, πλέον, κενών καταστημάτων του εμπορικού κέντρου σε καμβά στον οποίο σχεδιάζεται το μέλλον της πόλης. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν, μεταξύ άλλων, για τα επίπεδα συμπεριληπτικότητας στην πόλη, καθορίζοντας μέσω χάρτη τις περιοχές στις οποίες θέλουν να γίνουν αλλαγές. Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Κέλπης εξηγεί πώς γεννήθηκε και σε τι αποσκοπεί αυτή η ιδέα. «Το κέντρο μαραζώνει και θέλαμε να το ενεργοποιήσουμε ξανά.
Εγώ δούλεψα περισσότερο στην ψηφοφορία. Δώσαμε τη δυνατότητα στον πολίτη να εκφράσει την άποψη του για την πόλη στα μεγάλα καταστήματα που έκλεισαν, που ήταν οι γίγαντες που κρατούσαν ζωντανή την εμπορικότητα του κέντρου. Αυτό έγινε ως ένα κοινωνικό statement. Τα αποτελέσματα θα είναι οδηγός για τις επόμενες μας δράσεις». Το γεγονός, όπως λέει, πως του δόθηκε η δυνατότητα να εργάζεται στο συγκεκριμένο project του δίνει ενέργεια για να κρατηθεί. «Στο επάγγελμά μας υπάρχει πρόβλημα να δραστηριοποιηθείς δημιουργικά, επειδή η γραφειοκρατική διαδικασία της Κύπρου μπλοκάρει αυτή την πλευρά της αρχιτεκτονικής. Εμείς έχουμε απόθεμα δημιουργικότητας και θέλουμε να το δώσουμε για την πόλη μας».
«Η πόλη μπορεί να γίνει αυτό που θέλουμε»
Πέραν από τη δράση τους, που πλέον έχει απτά αποτελέσματα, αυτή η ομάδα νέων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άγνωστοι μεταξύ τους, κατάφεραν ν’ αποδείξουν τη δύναμη που έχει η συλλογική δουλειά. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι συνεντεύξεις, που αποτυπώνουν ένα κοινό όραμα, λήφθηκαν ξεχωριστά, στο περιθώριο ενός δρώμενου, όπου χορεύτριες μέσω ενός ιδιαίτερου performance, οδήγησαν το πλήθος στα στενά δρομάκια της Ερμού και της Ζήνωνος με κατάληξη την οδό Αρμένικης εκκλησίας. Εκεί πραγματοποιήθηκε στις 20:30 (συμβολική ώρα για το 2030) το πάρτι «Είναι η ώρα της Λάρνακας».
«Αυτό που θέλουμε είναι να καταλάβει ο κόσμος πως η πόλη μπορεί να γίνει αυτό που θέλουμε και πώς μπορεί να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις», αναφέρει η αρχιτέκτονας, Στέλλα Ταουσιάνη, αποτυπώνοντας τον στόχο της ομάδας. «Εμείς θέλαμε να κάνουμε κάτι για να έρθει πίσω ο κόσμος και να στραφεί στους καταστηματάρχες η προσοχή, αφού από τότε που έγινε το mall άδειασε το κέντρο. Η Λάρνακα είναι μια πόλη που έχει ακόμη το περιθώριο ν’ αναπτυχθεί όμορφα, επειδή είναι σαν λευκός καμβάς. Ήδη, άρχισαν να συμβαίνουν πολλά πράγματα και πρέπει να οδηγηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να μην πάθουμε όπως άλλες πόλεις».
Κάλεσε όλους τους Λαρνακείς να εργαστούν εθελοντικά για το Λάρνακα 2030 ο γραφίστας Ευγένιος Γαβριήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνδημιουργίας. «Η αλλαγή θα έρθει από τον καθένα μας και με τον καθένα μας, δεν θα έρθει από μόνη της. Όλοι μαζί είμαστε η αλλαγή και το Λάρνακα 2030 προσφέρει αυτή την ευκαιρία».
Από την πλευρά της, η αρχιτέκτονας Αγνή Δημητρίου αναφέρει πως δόθηκε η ευκαιρία στους νέους να κάνουν κάτι δημιουργικό για την πόλη τους. «Το όραμα μας είναι να βρούμε τα σημεία της πόλης που ασθενούν και να τους δώσουμε έμφαση για ν’ αποκτήσουν χαρακτήρα και ζωή».
Ανάμεσα σε όσους εργάζονται για τον Κοινό Τόπο, είναι ο σχεδιαστής πολυμέσων, Eisa Baddour, από τη Συρία, κάτοικος Λευκωσίας, ο οποίος κλήθηκε να ετοιμάσει τα βίντεο που προβάλλονται στον χώρο του Λάρνακα 2030 στην πλατεία Ζουχουρί. «Πιστεύω πως η Λάρνακα έχει εξαιρετικές προοπτικές για να λάβει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Βλέπω πολύ κόσμο να εργάζεται σκληρά γι’ αυτόν το σκοπό και προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτιστική κουλτούρα στην πόλη».
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι οι Χάρης Αριστοδήμου, Περικλής Γεωργίου, Χριστίνα Ηλία, Μαρία Ισαάκ, Σταύρη Καλοπετρίδου, , Μάριος Κυριάκου, Λούης Λοΐζου, Ειρήνη Λουκά, Μαριαλένα Μπύρου, Αναστασία Ορφανίδου, Γιώργος Πέτρου, Λήδα Σολομωνίδου, Γιώτης Τσαγκάρης, Κωνσταντίνος Χαριλάου και Χριστίνα Χάρπα.