Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Δήμος Πάφου διοργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης την τελετή εγκαινίων του κτηρίου της νέας Σχολής Διοίκησης, Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του πως  η ίδρυση μιας νέας Σχολής του ΤΕΠΑΚ, με έδρα την Πάφο, και  η ανέγερση του κτηρίου που την στεγάζει συνιστούν έναν μεγάλο σταθμό στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας, στην πορεία του ΤΕΠΑΚ και στην μακραίωνη ιστορία της πόλης και της επαρχίας της Πάφου.

Σηματοδοτούν, πρόσθεσε, την έναρξη μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για την πόλη και την επαρχία της Πάφου. Η αποψινή εκδήλωση είναι πηγή χαράς, υπερηφάνειας και ευαρέσκειας. Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες και η προαγωγή της παιδείας αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση καθώς η παιδεία και υγεία είναι οι πιο σημαντικοί τομείς διακυβέρνησης, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην έναρξη εκπόνησης μιας στρατηγικής για την περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικούς παράγοντες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών πανεπιστημίων, τόσο την προσέλκυση ξένων φοιτητών όσο και την υιοθέτηση της αγγλικής γλώσσας στα δημόσια πανεπιστήμια.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης χαρακτήρισε τη δημιουργία της Σχολής στην Πάφο και τη στέγαση της σε ένα από τα πιο σύγχρονα κτήρια στην Κύπρο ως ένα σημαντικό ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την επέκταση σε μια νέα πόλη και τη δέσμευση να παρέχουμε εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας. Το ΤΕΠΑΚ γίνεται έτσι ο κύριος ακαδημαϊκός συνεργάτης της πολιτείας σε αυτούς τους νευραλγικούς τομείς, ανέφερε.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως το πανεπιστήμιο είναι μακράν το υπέρτερο έργο που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά την πορεία μιας μικρής πόλης. Αυτό πιστεύω ότι ισχύει και για την περίπτωση της Πάφου, η οποία σήμερα γιορτάζει την έναρξη λειτουργίας μιας δημόσιας πανεπιστημιακής Σχολής σε αυτό το εξαίρετο αρχιτεκτόνημα.

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την ίδρυση της Σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο ως βάση για νέα έργα με κοινωνικό πρόσημο, αναφέροντας πως ο Δήμος ανέλαβε τον σχεδιασμό δύο έργων που θα ενισχύσουν το εγχείρημα που εγκαινιάζουμε σήμερα και θα εμπλουτίσουν τις υποδομές υποστήριξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην πόλη. Το πρώτο έργο, όπως είπε,  είναι η Φοιτητική Εστία Δήμου Πάφου, οι εργασίες κατασκευής της οποίας άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στο τεμάχιο που ο Δήμος απέκτησε πρόσφατα με αγορά και το οποίο βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα από αυτό το χώρο. Το δεύτερο έργο, πρόσθεσε, είναι η διαμόρφωση 32 τεμαχίων στην περιβάλλουσα το Κτήριο αυτό περιοχή σε χώρους άθλησης και αναψυχής και σε χώρους στάθμευσης για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η λειτουργία της Σχολής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως γιορτάσθηκε η ολοκλήρωση ενός μεγάλου κατασκευαστικού έργου και συνάμα την απαρχή ενός άλλου μεγαλύτερου έργου, εκείνου της προσφοράς στην κοινωνία της γνώσης. Με υπερσύγχρονες υποδομές, καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, και έχοντας ενσωματώσει στους κόλπους του το πρώην ΑΞΙΚ, το ΤΕΠΑΚ, είπε, στοχεύει στη δημιουργία νέων και κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών στον Τομέα της Διοίκησης Τουρισμού, της Φιλοξενίας και της Επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε γνώση και εμπειρία αιχμής και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας στη χώρα μας, ανέφερε ο Δρ Χωματάς.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των Φοιτητικών Εστιών στην περιοχή Βερεγγάρια στη Λεμεσό, ενός μεγαλεπήβολου έργου, δυναμικότητας 500 κλινών με συναφείς υποστηρικτικές υποδομές. Την ίδια ώρα, κατέληξε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του Κτηρίου της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και των Εργαστηρίων της Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν εντός του επόμενου έτους. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, έγινε παρουσίαση του έργου από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου. Η τελετή περιλάμβανε, επίσης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Πάφου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, άνοιξε για το κοινό και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Φωτογραφικά αποτυπώματα – Φωτογραφικές Μνήμες της Ιστορίας του Τουρισμού στην Κύπρο: 1878-1974, την οποία διοργανώνει η Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής “ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027”, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.