Μπήκε και επίσημα το νερό στο αυλάκι και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στην περιοχή Βερεγγάρια, στα Κάτω Πολεμίδια.

Η υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση των νέων φοιτητικών εστιών με τον εργολάβο (κοινοπραξία WADE ADAMS – MILTIADES NEOPHYTOU JV), πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, στην παρουσία αντιπροσώπων των μελετητών του έργου.

Σε λιγότερο από ενάμιση μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες σύμφωνα με το εργολάβο του έργου ενώ όπως προνοείται στον προγραμματισμό, μέχρι το καλοκαίρι του 2026 θα παραδοθούν τα πρώτα 154 από τα 500 δωμάτια και τα υπόλοιπα θα παραδοθούν με την ολοκλήρωση του, το 2028.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε πως οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ, θα είναι ένα στολίδι για την πόλη της Λεμεσού, όπως στολίδι είναι και το κτίριο στην Πάφο το οποίο ανέλαβε όπως είπε, ο ίδιος αρχιτέκτονας.

«Ως Πανεπιστήμιο καταβάλαμε αρκετή προσπάθεια να χειριστούμε τα θέματα στέγασης που για εμάς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διαχρονικά έχουμε προχωρήσει σε επιδόματα και πολιτικές ενίσχυσης φοιτητών ου έχουν πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάγκη στέγασης και έχουμε απαμβλύνει σε ένα βαθμό το πρόβλημα μεσοπρόθεσμα. Θεωρώ ότι οι περίπου 500 κλίνες που θα μας παρέχει αυτό το έργο θα δώσει τελική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών μας», τόνισε.

Επεσήμανε ότι τώρα ξεκινάει η δουλειά και δέσμευση είναι ότι το έργο να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν θέσει. «Θα στοιχίσει 56,3 εκατομμύρια ευρώ και το έργο χρηματοδοτείται από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως που έχουμε διεκδικήσει και αναμένουμε ότι θα το λάβουμε. Έχουμε ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό από τη Βουλή, γύρω στα 10 εκατομμύρια», ανέφερε καταληκτικά ο Πρύτανης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης έγινε σύντομη παρουσίαση των νέων φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ, από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου. «Ευελπιστούμε ότι αυτή η εξαιρετική συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το ΤΕΠΑΚ θα συνεχιστεί και είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει στην ποιοτική ολοκλήρωση του έργου μέσα στα χρονικά πλαίσια. Είναι ένα έργο με πολύ σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις για την πόλη της Λεμεσού» είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που περιμένει η κοινωνία.

Εξήγησε ακόμη ότι το σημαντικό στοιχείο του γέρου είναι πως μια ανεκμετάλλευτη περιοχή, στην άκρη της πόλης, δίνεται στο ΤΕΠΑΚ για μελλοντικές επεκτάσεις. «Αυτό το κτίριο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την συνολική ανάπλαση του χώρου. Θα πρέπει να βάζει τις αστικές παραμέτρους του, που πέραν τις κτιριακές υποδομές, θα πρέπει να αναπτύξει την έννοια της πλατείας σε έντονο βαθμό. Πρέπει να δημιουργήσεις τέτοια αρχιτεκτονικά στοιχεία που όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στην περιοχή θα δημιουργήσει μια δυναμική ακαδημαϊκή κοινότητα».

Ανέφερε πως λόγω μεγέθους του έργου, αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Η Α φάση σε 30 μήνες όπου θα ολοκληρωθούν τα 154 κλίνες από τις 500. «Η διάρκεια του συμβολαίου θα είναι 42 μήνες. Το συνολικό καλυμμένων χώρων του έργου είναι 35 χιλιάδες τ.μ. που περιλαμβάνει πέραν των 200 υπόγειων χώρων στάθμευσης, γραφεία υποδοχής φοιτητών, καθιστικά, χώροι καθημερινών δραστηριοτήτων, εστιατόριο με πλήρη οργανωμένη κουζίνα και υπηρεσίες, γυμναστήριο, αίθουσα αερόμπικ, πλυντήρια και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αυτά θα υποστηρίξουν τις δράσεις στα κτίρια που θα αναπτυχθούν είτε ερευνητικά είτε εκπαιδευτικά, στο πλαίσιο του master plan».

«Νιώθουμε έντονα την ευθύνη καθώς συνειδητοποιούμε πόσο σύνθετο και δύσκολο έργο είναι», ανέφερε ο εργολάβος του έργου, Χάρης Κωνσταντίνου. Σημείωσε ότι για αυτούς είναι μια πραγματική πρόκληση, όμως η τεχνογνωσία και η συνέπεια που χαρακτηρίζει την κοινοπραξία, είναι εγγύηση ότι θα παραδώσουν το έργο και στο χρόνο που απαιτείται από το συμβόλαιο και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται. Εξήγησε ότι υπάρχει μια διαδικασία στο συμβόλαιο και θα είναι έτοιμοι να λάβουν εντολή έναρξης εργασία, η οποία αναμένεται να δοθεί τις επόμενες 2 εβδομάδες και ο εργολάβος θα πρέπει να είναι στο εργοτάξιο στις 3 εβδομάδες μετά από τις 2 εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας, Ζωή Χατζηβασιλείου, επεσήμαινε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο του ΤΕΠΑΚ για τη στέγαση των φοιτητών. «Χρειάστηκε πάρα πολύ προσπάθεια, η διαδικασία έτρεξε εν μέσω πανδημίας με διαδικτυακές συναντήσεις και τώρα ξεκινά η δουλειά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Εμείς υποσχόμαστε σκληρά για να υλοποιηθεί αυτό το έργο»

Ο Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέλαβαν για να φταχτεί το έργο, να παίρνει σάρκα και οστά, τονίζοντας ότι η γη όπου θα κτιστούν οι φοιτητικές εστίες, δόθηκε με πρωτοβουλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, επί προεδρίας στο Συμβούλιο, του κ. Πανίκου Φιλίππου.

«Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για το Πανεπιστήμιο, η οποία, παρά τις αντιξοότητες, μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη σημερινή μέρα».