Η ανέγερση πολυκατοικιών σε περιοχή του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό έφερε στην επιφάνεια μια παράδοξη ανακάλυψη. Σωρεία ελαστικά οχημάτων θάφτηκαν, σε άγνωστο χρόνο, κάτω από όγκους χώματος σε συγκεκριμένο οικόπεδο.
Με τις εργασίες εκσκαφής για κατασκευή των κτηρίων έγινε και η ανακάλυψη των θαμμένων ελαστικών. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στον «Φ» από πολίτες που διαμένουν στην περιοχή οι οποίοι διερωτώνται σε πόσα άλλα τεμάχια γης, έχουν θαφτεί ελαστικά με ενδεχόμενο απώτερο σκοπό κάποιοι να αποφύγουν την καταβολή του κόστους ανακύκλωσης. Ο «Φ» επισκέφθηκε το μέρος όπου κατέγραψε τη σωρό από ελαστικά.
Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι πολλά και για άλλη μια φορά τίθεται στο προσκήνιο το θέμα της διαχείρισης των ελαστικών. Είναι άξιο απορίας σε πόσα άλλα τεμάχια γης ίσως έχουν θαφτεί ελαστικά οχημάτων, εάν γίνονται σωστοί έλεγχοι, όπως επίσης εάν γίνεται και σωστά η ολοκλήρωση της διαχείρισης των ελαστικών. Να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι φορές που ξαφνικά ξεσπούν φωτιές σε σημεία που έχουν απορριφθεί σωροί από μπάζα, ανάμεσά τους και ελαστικά οχημάτων. Με την ανάδειξη του θέματος αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα ενίσχυσης των μηχανισμών εφαρμογής και επιβολής της νομοθεσίας αφού ο κάθε ασυνείδητος πολίτης πετάει όπου βρει μπάζα και οικιακές συσκευές και ότι άλλο δεν χρειάζεται, φτάνει απλά να το ξεφορτωθεί.
Ο «Φ» επικοινώνησε με τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλο Μεσημέρη, τον οποίο ενημερώσαμε σχετικά με την καταγγελία και τη σωρό των ελαστικών. Αν και το θέμα δεν έχει φτάσει στα χέρια του Τμήματος, ο κ. Μεσημέρης σημείωσε ότι θα διερευνηθεί άμεσα. Δεν έκρυψε μάλιστα και τη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας πως καθημερινά εντοπίζονται δεκάδες σωροί από μπάζα σε όλες τις περιοχές της Κύπρου.
«Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη όπως και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει το οποίο είναι πάρα πολύ καλό όπως και οι ασφαλιστικές δικλίδες». Εξήγησε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχει να κάνει με τα ιστορικά απόβλητα και ιστορικές όπως τις περιέγραψε «αμαρτίες». Ο κ. Μεσημέρης υπέδειξε ότι πάρα το γεγονός ότι η υπάρχει η νομοθεσία, δυστυχώς παρατηρείται αδυναμία στην εφαρμογή και επιβολή της, λόγω πολλών παραμέτρων. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τους ελέγχους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου για όλα τα ρεύματα αποβλήτων». Εξήγησε ότι υπάρχει αδυναμία στους μηχανισμούς ελέγχου λόγω υποστελέχωση του Τμήματος.
Σημείωσε ότι πριν από την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των απόβλητων, κάποιοι επιτήδειοι πέταγαν τα ελαστικά ή τα έθαβαν. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση που αναδεικνύει σήμερα ο «Φ» ο κ. Μεσημέρης επεσήμανε ότι θα υπάρξει επιτόπια επίσκεψη στο σημείο και διερεύνηση του περιστατικού. «Εάν πρόκειται για ιστορικά απόβλητα θα δούμε το μέγεθος του προβλήματος και θα δρομολογήσουμε λύση για να τύχουν διαχείρισης εάν όμως είναι καινούργιο ρεύμα αποβλήτων, μετά το θεσμικό πλαίσιο, θα ζητούσε εξηγήσεις από τα συλλογικά συστήματα ελαστικών. Θα εφαρμοστεί και θα επιβάλουμε τη νομοθεσία», υπογράμμισε.
Άξιο αναφοράς ότι σύμφωνα με τους περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Ελαστικών) Κανονισμούς του 2011, οι εισαγωγείς ελαστικών έχουν την ευθύνη του παραγωγού για τη διαχείριση των αποβλήτων από τα ελαστικά όλων των τύπων που διαθέτουν στην αγορά, περιλαμβανομένων και των μεταχειρισμένων ελαστικών. Επίσης, οφείλουν να συμμετέχουν σε συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων ελαστικών προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο αδειοδοτημένα συλλογικά συστήματα και σε αυτά οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι εισαγωγείς ελαστικών. Ωστόσο, λόγω της αδυναμίας στους ελέγχους είναι άξιο απορίας κατά πόσο εφαρμόζεται η νομοθεσία και ποιοι είναι αυτοί που ακόμη προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κράτος.