Δίνουν τον κόμβο της Λάρας στην Ίνεια

Σε πλήρη ισχύ τίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Το Σχέδιο που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος ολόκληρης της Χερσονήσου Ακάμα και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία των τοπικών κοινοτήτων πήρε εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών με στόχο τη θέσπιση των αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων.

Ωστόσο, αντί να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο τελικός χωροταξικός σχεδιασμός της Χερσονήσου Ακάμα επιφέρει ουσιώδη και δυσμενή επηρεασμό κεκτημένων αναπτυξιακών δικαιωμάτων και επιτρεπόμενων χρήσεων γης, τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου με συγκεκριμένα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην προεδρική κατοικία στο Τροόδους στις 23 Αυγούστου, θα γίνει ενημέρωση και για τις ενέργειες που έχουν γίνει με στόχο τη συναίνεση των κοινοτήτων στο Τοπικό Σχέδιο. Θα προηγηθεί σύσκεψη με τις κοινότητες στις 21 Αυγούστου με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα μέτρα και δράσεις που προωθούνται. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των εισηγήσεων που υπέβαλαν οι κοινότητες στην σύσκεψη που πραγματοποίησαν με τις ηγεσίες των υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών στις 28 Ιουλίου. 

Στην εν λόγω σύσκεψη, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, στην παρουσία του διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενημέρωσαν τους κοινοτάρχες ή και εκπροσώπους των κοινοτήτων Ακάμα για τα μέτρα και δράσεις ενθάρρυνσης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Αυτά αφορούν:

>> Παραχώρηση αυξημένης εκταρικής επιδότησης από τον ΚΟΑΠ, λόγω της συμβολής των τεμαχίων γης της υπαίθρου στην προστασία του τοπίου της περιοχής, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της.
>> Σχεδιασμός και υλοποίηση του βασικού οδικού δικτύου, κατά προτεραιότητα, σε οικιστικές ζώνες, με σκοπό την έγκαιρη και άμεση ενεργοποίηση των ζωνών ανάπτυξης και την ενεργοποίηση της αδρανούσας οικιστικής γης εντός των ορίων ανάπτυξης.
>> Σύσταση τοπικού συντονιστικού φορέα Ακάμα, με σκοπό αφενός την άμεση ενημέρωση και διευκόλυνση του τοπικού πληθυσμού για κρατικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ή και χορηγίας επιδοτήσεων και αφετέρου την προώθηση των τοπικών προϊόντων και δράσεων ανάδειξης της περιοχής.
>> Άμεση χρηματοδότηση έργων υποδομής, που θα ενισχύσουν την παραγωγική διαδικασία στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η δημιουργία βιοτεχνικών υποδομών με τη δημιουργία Βιοτεχνικής Περιοχής, είτε με την μετεξέλιξη της υφιστάμενης Βιοτεχνικής Ζώνης, είτε με τον καθορισμό νέας Βιοτεχνικής Περιοχής.
>> Παραχώρηση οικονομικής αξιοποίησης από την κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα που θα κατασκευαστεί στο νότιο κόλπο της Λάρας εντός των διοικητικών ορίων της Ίνειας. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του νότιου κόλπου της Λάρας υφίστανται ήδη δύο παράνομα εστιατόρια και αναψυκτήρια.
>> Παραχώρηση διαχείρισης και οικονομικής αξιοποίησης του θαλασσινού αλατιού εντός του ΕΔΠ Ακάμα, από την Κοινότητα Ίνειας και τοποθέτηση υποδομών αναρρίχησης για αξιοποίηση των Βράχων της Ίνειας, βάσει όρων που θα τεθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ορισμένα από τα πρόσθετα θέματα που κατέθεσαν οι κοινότητες θα διερευνηθούν από τα συναρμόδια Τμήματα και θα τις ενημερώσουν σχετικά στις 21/08/2023.

Τα θέματα αυτά είναι:

(α) Μελέτη για καταγραφή, αποτύπωση και αξιοποίηση των στιγαδιών, που θα γίνει υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.
(β) Μεταφορά νερού στη χαμηλή περιοχή της Λάρας από το φράγμα της Πέγειας για ενίσχυση της γεωργίας.
(γ) Ανάληψη από το κράτος των λειτουργικών εξόδων για συντήρηση και διαχείριση των Μουσείων των Κοινοτήτων Ακάμα (€15.000 ετησίως ανά κοινότητα).
(δ) Επανεξέταση της δυνατότητας επέκτασης ή και μετακίνησης της Κτηνοτροφικής Ζώνης Νέου Χωριού, με σκοπό την ένταξη των τριών κτηνοτροφικών υποστατικών εντός τέτοιας κατάλληλης ζώνης.
(ε) Άμεση αντιμετώπιση του θέματος της ασφάλειας των επισκεπτών στον δρόμο Λουτρά – Φοντάνα, τοποθεσία «Κακοσκάλι».

default

Θέλουν κρεβατάκια και ομπρέλες στη Λάρα

Συνολικά 11 προτάσεις για αντισταθμιστικά μέτρα σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα υπέβαλε η Κοινότητα Ίνειας, ενώ άλλες έξι εισηγήσεις υπέβαλε η κοινότητα Νέου Χωρίου στην Πάφο, σε συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, παρέθεσε τις 11 εισηγήσεις: 1) Έργα με άμεση υλοποίηση που θα δώσουν θέσεις εργασίας στους νέους να μείνουν στις κοινότητες. 2) Εργοδότηση νέων από τις κοινότητες σε υπηρεσίες όπως Υγειονομείο, Δασονομείο, ΣΥΟΠ σε στρατόπεδα της περιοχής και Τμήμα Αλιείας. 3) Οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση και αναστύλωση των πολλών στιγαδιών της κοινότητας Ίνειας. 4) Ανάληψη λειτουργικών εξόδων για τα μουσεία των κοινοτήτων. 5) Αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες των πρώην τουριστικών και παραθεριστικών Ζωνών, Δικτύου Natura 2000 και περίκλειστων. 6) Αυξημένη επιδότηση από ΚΟΑΠ για τις γεωργικές καλλιέργειες. 7) Μεταφορά νερού στην χαμηλή περιοχή της Λάρας από φράγμα Πέγειας. 8) Τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών στον ανατολικό κόλπο της Λάρας. 9) Να δοθεί η διαχείριση της Αλυκής της Λάρας και των βράχων αναρρίχησης της Αλικούς και Γερακόπετρας στην Κοινότητα. 10) Να δοθεί η διαχείριση του αναψυκτηρίου στον κόλπο της Λάρας στην κοινότητα Ίνειας 11) Περισσότερα και πρακτικά μέτρα στήριξης των νέων όσον αφορά το στεγαστικό.

Από πλευράς του, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου προτείνει έξι συγκεκριμένα μέτρα. Πρώτο, όπως η κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα άμεσα να προχωρήσουν με την ρημοτομία και την σχεδίαση οδικού δικτύου και κατασκευή του με έξοδα της κυβέρνησης δρόμων σε όλες τις οικιστικές, παραθεριστικές και τουριστικές Ζώνες.

Δεύτερο, εισηγείται όπως τα τεμάχια γης επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και τα όποια ήταν ενταγμένα σε τουριστικές ζώνες 57,5% και έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης ΔΑ1ΠΦ με μηδενικούς συντελεστές ανάπτυξης από το 1989 και παραμένουν με μηδενικούς συντελεστές δόμησης και στο Νέο Τοπικό Σχέδιο να αποζημιωθούν ή να ανταλλαχθούν με χαλίτικα τεμάχια με βάση την αξία του 1989 συν τόκο και τιμάριθμο.

Τρίτο, εκφράζει τη θέση όπως στον υφιστάμενο χώρο των κτηνοτροφικών μονάδων δοθεί κτηνοτροφική ζώνη περιορισμένη στα τεμάχια των υφιστάμενων κτηνοτρόφων.

Τέταρτο, προτείνει όπως οι αποζημιώσεις προς τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες δρομολογηθούν «μέσω της δημιουργίας ενός πράσινου ταμείου όπου εισοδήματα από την διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, δωρεές από μεγάλους οργανισμούς, πολεοδομικές ρυθμίσεις όπως μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων, ανταλλαγή με κρατική ακίνητη γη, απαλλοτρίωση από το κράτος με τρέχουσες τιμές αγοράς και ελαφρύνσεις στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης».

Πέμπτο, εισηγείται τη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με την συμμετοχή των κοινοτήτων Ακάμα και του ιδιωτικού τομέα και την δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου για τις κοινότητες Ακάμα και του Εθνικού Δασικού Πάρκου καθώς και της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.

Έκτο, προτείνει τη δημιουργία ενός «branding» για τα βασικά γεωργικά προϊόντα και εδέσματα που παράγονται στα χωριά και κοινότητες Ακάμα. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ξέχασαν τα αντισταθμιστικά

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε προεκλογικές του εξαγγελίες για τη θέσπιση των αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων και εφαρμογή κατάλληλων πολεοδομικών εργαλείων στην περιοχή μελέτης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα προς εξέταση. Αυτά αφορούν την ανταλλαγή ιδιωτικών περιουσιών, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, τη δημιουργία πράσινου ταμείου και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των οικιών των επηρεαζόμενων. Ωστόσο, βλέπουμε ότι κανένα από τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται να εξετάζεται. Ουσιαστικά, η νέα κυβέρνηση υιοθέτησε τις απόψεις της προηγούμενης στο θέμα αυτό. Ας ελπίσουμε η μη καταβολή αποζημιώσεων σε όσους απώλεσαν τα κεκτημένα αναπτυξιακά δικαιώματα τους να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου.
Α.Ν.