Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μεταφέρει μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία και μαθητές οι γονείς των οποίων είναι ξένοι, από σχολεία της Λάρνακας στο Γυμνάσιο Φανερωμένης και στο Ευρυβιάδειο.
Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων, να γκετοποιηθούν τα δύο σχολεία το 80% των μαθητών των οποίων θα είναι αλλόγλωσσοι. Από την απόφαση, που λήφθηκε προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα υπερπληθυσμού, προκύπτουν ανθρωπιστικά θέματα, αφού κάποια παιδιά θα πρέπει πλέον να φοιτούν πολύ μακριά από τα σπίτια τους.
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Λάρνακας, Κώστας Κώστα, ανέφερε πως υπάρχουν καταγγελίες από γονείς, που κάνουν λόγο για δυσμενή διάκριση σε βάρος των παιδιών τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρίχνουν την ευθύνη στη Σχολική Εφορεία Λάρνακας για το Γυμνάσιο Φανερωμένης
«Αρχικά είχαμε καταγγελίες από γονείς παιδιών, που έπρεπε να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Δροσιάς. Με το πρόσχημα πως δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα Ελληνικά, στάλθηκαν στο Ευρυβιάδειο. Υπάρχει για παράδειγμα παιδί που γεννήθηκε στην Κύπρο και μένει δίπλα από το Γυμνάσιο Δροσιάς και το έστειλαν στο Ευρυβιάδειο».
Το δεύτερο κύμα αντιδράσεων, ήρθε όταν ανακοινώθηκε πως μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Λιβαδιών, μεταφέρονται στο Γυμνάσιο Φανερωμένης. «Αντί σε κάθε σχολείο να υπάρχουν τάξεις με παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, για να μπορούν να ενσωματωθούν οι μαθητές, ουσιαστικά γκετοποίησαν δύο σχολεία για ν’ αντιμετωπίσουν πρόσκαιρα το τεράστιο θέμα με τον υπερπληθυσμό».
Οι οργανωμένοι γονείς ζητούν παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, προκειμένου να γίνει αναθεώρηση των αποφάσεων που λήφθηκαν.
Υπεραμύνεται των αποφάσεων που λήφθηκαν και απορρίπτει τα περί γκετοποίησης το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τον διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανό Λούη, υπήρχαν θέματα υπερπληθυσμού στο Γυμνάσιο Λιβαδιών και αποτελούσε αίτημα των γονιών η μετακίνηση κάποιων μαθητών
. «Η πάγια πολιτική του ΥΠΑΝ, είναι η ταχεία εκμάθηση της Ελληνικής και η ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για να το πετύχουμε αυτό, για λειτουργικούς λόγους, αντί να διασπείρουμε αυτά τα παιδιά σε πολλές σχολικές μονάδες, επειδή υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα με άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις σε συγκεκριμένους χώρους, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».
Σημείωσε ακόμη πως δεν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μόνο στη Λάρνακα. «Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως γκέτο αυτά τα σχολεία, με την έννοια πως αυτό γίνεται για ένα χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί ο σκοπός, που είναι η ταχύτερη εκμάθηση της Ελληνικής. Όταν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, τα παιδιά αυτά θα πηγαίνουν εκεί που το επιτρέπει η περιφέρειά τους».
Κληθείς ν’ απαντήσει τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν έχουν μεταφορικό μέσο, ανέφερε πως «θα διερευνήσουμε ποια είναι αυτά τα παιδιά, για να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών τι πρέπει να κάνουμε».