Η κίνηση της Μητρόπολης Πάφου να διεκδικήσει δικαστικώς την εκτέλεση απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για αποζημιώσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ από τον Δήμο για την περίπτωση του εκμηδενισμού της αξίας του δημόσιου κήπου της πόλης μετά την εξαφάνιση του συντελεστή δόμησης, φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου στις ψυχρές σχέσεις των δύο κορυφαίων θεσμών της Πάφου.
Ο Δήμαρχος Πάφου απασφάλισε χθες με δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για ενέργειες που αν και νόμιμες δεν είναι ηθικές, για διολίσθηση της Μητρόπολης Πάφου σε σκοταδιστικές πρακτικές και για ενέργειες των ιεραρχών με βάση μόνο τα οικονομικά οφέλη και το πολιτικό κόστος.
Δίνοντας συνέχεια στην αποκάλυψη ότι πλέον οι λογαριασμοί του Δήμου Πάφου είναι δεσμευμένοι μετά από σχετικό αίτημα της Μητρόπολης, ο Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε χθες ότι ο Δήμος δεν προχώρησε στην πληρωμή του ποσού των €8 εκατ. αφού σε προφορική συνεννόηση με τον τέως Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο, είχε συμφωνηθεί ότι η Εκκλησία δεν θα απαιτούσε την πληρωμή αυτή, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο ο Δήμος προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Ναι μεν η προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έναντι της πρωτόδικης απόφασης, είπε, ωστόσο ο τέως Μητροπολίτης Πάφου μου ξεκαθάρισε ότι δεν θα έρθει τώρα να διεκδικήσει αυτά τα εκατομμύρια, αλλά θα αναμένει το αποτέλεσμα της έφεσης μας στο Ανώτατο.
Αυτό που γίνεται τώρα με το νυν Μητροπολίτη, να κινείται και να δεσμεύει χρήματα χωρίς καν να μας ενημερώνει ότι άλλαξε την πολιτική του προκατόχου του και χωρίς να μας δίνει έστω μια προθεσμία να του δώσουμε το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο, είναι εντελώς έξω από κάθε λογική.
Ο Δήμαρχος Πάφου ξεκαθάρισε ότι η ενέργεια αυτή της Μητρόπολης δεν μπορεί να θεωρείται ως αντίποινο για την μη ανέγερση ναού στον κήπο, αφού όπως τόνισε το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αίτηση ανέγερσης. Αυτό που έγινε όμως, ξεκαθάρισε, είναι ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έβαλε περιορισμό ότι ο ναός αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 420τ.μ., αντί των 650 τ.μ. που ήταν η αίτηση της Μητρόπολης.
Ενώ όμως η Εκκλησία θα μπορούσε να ενεργήσει προς την πλευρά της Κυβέρνησης για κατά παρέκκλιση έγκριση για το εμβαδό που ζητούσαν, ο τέως Μητροπολίτης Πάφου επέλεξε να το αφήσει στην άκρη το θέμα ενόψει των αρχιεπισκοπικών εκλογών ώστε να μην το βρει μπροστά του και να έχει κόστος, δεδομένου ότι ο κόσμος στην Πάφο είναι διχασμένος στο θέμα της ανέγερσης ναού στον δημόσιο κήπο.
Ο Δήμος Πάφου, τόνισε ο κ. Φαίδωνος, είναι σε μια δύσκολη θέση εξαιτίας της έλλειψης συνεννόησης με την Μητρόπολη. Θα μπορούσαμε αν μας ενημέρωναν για τις προθέσεις τους, είπε, να πηγαίναμε στο δικαστήριο με την κατάλληλη διαδικασία που υπάρχει, δηλαδή να ζητήσουμε αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση μας στο Ανώτατο. Ο Μητροπολίτης Πάφου όμως αρνείται κάθε επαφή, όχι μόνο με μας, αλλά με κάθε πολίτη ή θρησκευτικό επίτροπο, αν δεν σταλεί e-mail εκ των προτέρων και με αναγραφόμενο μάλιστα το θέμα που επιθυμούμε να συζητήσουμε μαζί του, είπε.
Επί της ουσίας της υπόθεσης μετά την εξέλιξη αυτή, ο Φαίδωνας Φαίδωνος, εξέφρασε την ανησυχία του για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, δεδομένου ότι είναι δεσμευμένα τα λεφτά και για την μισθοδοσία των 800 υπαλλήλων του Δήμου στο τέλος του μήνα και για την πρόοδο των έργων ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη και για την εισφορά του Δήμου σε συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Είμαστε ήδη σε συνεχείς επαφές με το Προεδρικό και με τα αρμόδια υπουργεία για να δούμε πώς θα διαφύγουμε των κινδύνων αυτών, κατέληξε.
Παρέμβαση για το θέμα εκδηλώθηκε χθες από το ΑΚΕΛ Πάφου. Είναι ανήκουστο να υπάρχει τέτοιου είδους σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και Δήμου Πάφου, αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην οποία καλείται η Μητρόπολη Πάφου να έρθει σε συνεννόηση με τον Δήμο για εξεύρεση λύσης αμοιβαία αποδεκτής γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.