Σε πολιτιστικές σκηνές θα μετατρέψει υποβαθμισμένες συνοικίες, προσφυγικούς συνοικισμούς και απόμερες γειτονιές ο οργανισμός Λάρνακα 2030, που θέλει να συμπαρασύρει τους κατοίκους της πόλης και της επαρχίας στο ταξίδι διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η ομάδα που τρέχει την υποψηφιότητα της Λάρνακας, ετοίμασε για το επόμενο διάστημα σημαντικά δρώμενα από τον Τουρκομαχαλά μέχρι το συνοικισμό Κοκκίνων κι από το κέντρο της πόλης μέχρι την αλυκή, με στόχο να δημιουργήσει θεσμούς που θα παραμείνουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. 

Οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία το φθινόπωρο να λάβουν μέρος σε εργαστήρια μουσικής στις γειτονιές τους, να συμμετάσχουν σε περιπατική θεατρική παράσταση και να έρθουν σ’ επαφή με εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Μία από αυτές είναι το Larnaka BioDesign Festival, σε επιμέλεια της Yen Kravt, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, στην πλατεία Ζουχουρί και σε άλλα σημεία της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πλάνο της Λάρνακας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Το Larnaka BioDesign Festival, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρτιά της υποψηφιότητας της Λάρνακας. Για πρώτη φορά η Κύπρος θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση αυτού του είδους, που συνδυάζει τους τομείς της τέχνης, του ντιζάιν, της βιολογίας και της τεχνολογίας. Μέσω αυτού ο οργανισμός Λάρνακα 2030, επιχειρεί να φέρει σ’ επαφή τους κατοίκους της Κύπρου με μοναδικά έργα βιοσχεδιασμού και να τραβήξει τα βλέμματα διεθνώς, παρουσιάζοντας το πρώτο παβίλιον μυκηλίου στη Μεσόγειο. Το μυκήλιο είναι ένας μύκητας, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και ως δομικό υλικό. Ο στόχος της Λάρνακας είναι να δημιουργήσει μ’ αυτόν τον ζωντανό οργανισμό… ένα περίπτερο. 

Όπως αποκάλυψε στον «Φ», η καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού Κέλλυ Διαπούλη, το παβίλιον μυκηλίου, θα τοποθετηθεί στην πανέμορφη πλατεία Ζουχουρί, που είναι η βάση του Λάρνακα 2030 και θ’ αποκαλυφθεί στο κοινό τον Οκτώβριο. «Το μυκήλιο στην ουσία είναι ένα μανιτάρι. Πρόκειται για ένα νέο υλικό δόμησης, εντελώς φυσικό, που έχει μηδέν ρύπους. Μέχρι στιγμής έχουν φτιαχτεί τρία με τέσσερα περίπτερα μυκηλίου σ’ όλο τον κόσμο. Το πρώτο έγινε το 2014 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, έχει φτιαχτεί ένα στο Λονδίνο κι ένα άλλο στο Άμστερνταμ. Εμείς φτιάχνουμε το πρώτο στη Μεσόγειο».

Η πρώτη ανάπτυξη του έργου γίνεται στο Άμστερνταμ και θα φτάσει στη Λάρνακα τις επόμενες εβδομάδες, όπου θα συνεχίσει να μεγαλώνει και μέχρι το φθινόπωρο θα πάρει την τελική του μορφή. Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η εφημερίδα μας, φαίνεται η γέννηση του έργου και η σημερινή του μορφή. Το εντυπωσιακό είναι πως το μυκήλιο θ’ αναπτυχθεί σε ύψος τριών μέτρων και θα δημιουργήσει ένα περίπτερο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εργαστήρια. 

Η δεύτερη σημαντική δράση στα πλαίσια του φεστιβάλ βιοσχεδιασμού, θα πραγματοποιηθεί στην αλυκή. «Θα γίνει ένα ωραίο event, όπου όλα θα φτιαχτούν από υλικά της περιοχής, δηλαδή θα γίνουν έπιπλα από αλάτι και διάφορα άλλα που θα δείτε. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν και πάρα πολλοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό», ανέφερε η κ. Διαπούλη.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Λάρνακα 2030, θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ζουχουρί, όπου θα πραγματοποιηθεί το Visual Rythms. Εκεί το ταλέντο της πόλης θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο. 25 καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ένα φεστιβάλ με εικαστικά, εργαστήρια για παιδιά και μουσική.

Στις 16,17 και 24 Σεπτεμβρίου οι γειτονιές της πόλης θα γεμίσουν χρώμα και μουσική. Η εκδήλωση Drumming up art & hope θα πάει, μεταξύ άλλων, στον Άη Γιάννη και τον προσφυγικό συνοικισμό Κοκκίνων, όπου θα γίνουν εργαστήρια μουσικής για τους κατοίκους. Πρόκειται για ένα έργο κοινωνικής γλυπτικής, σε επιμέλεια της καταξιωμένης μουσικού Μαρίας Κραμβή. 

Οι κάτοικοι του Τουρκομαχαλά εξάλλου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έξω από τα σπίτια τους και το έργο Πριγκιπίσσης Ζεχρά, του πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Κώστα Μαννούρη σε σκηνοθεσία Νάγιας Τ. Καρακώστα. Πρόκειται για μια περιπατική θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 24, 27 και 29 Σεπτεμβρίου και στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι κάτοικοι θα λαμβάνουν ενεργά μέρος ως περφόρμερς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η παράσταση θα λειτουργεί δυαδικά στοχεύοντας στην αφύπνιση της πόλης και των συνοικιακών γειτονιών της και στη δημιουργία διαλόγου της κοινότητας με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Λάρνακας.

Πολύ σημαντικό θεωρείται και το CARE (Cyprus Arts & education) Festival, που θα πραγματοποιηθεί στις 6,7 και 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο, το Θέατρο Σκάλα και το Μουσείο Πιερίδη. Πρόκειται για μια συνάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των καλλιτεχνών που ασχολούνται με την τέχνη για παιδιά και νέους. Για το φεστιβάλ, που είναι μια πρόταση της ομάδας εργασίας Τέχνη για Παιδιά και Νέους, υπάρχει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Επιστρατεύουν και ποδοσφαιρικές ομάδες

Οι δράσεις του οργανισμού θα επεκταθούν και στην επαρχία, με δεδομένο πως πολύ πρόσφατα εντάχθηκαν στο μεγάλο εγχείρημα και οι Δήμοι Αραδίππου, Λευκάρων, Αθηένου και Δρομολαξιάς-Μενεού, ενώ το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και κοινότητες της Λάρνακας.

Η ομάδα του Λάρνακα 2030, θεωρεί πως η εμπλοκή της επαρχίας της προσφέρει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αφού αφενός θ’ αναδειχθεί ο ανεκτίμητος αρχαιολογικός και πολιτιστικός πλούτος που διαθέτει, αφετέρου θα δοθεί η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να εμπλακούν ενεργά και να γιορτάσουν μαζί με την πόλη, τη διαδρομή προς τη διεκδίκηση του πολυπόθητου χρίσματος.

Σε αυτό το στάδιο, όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού, Ντίνος Λευκαρίτης, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιθυμία «να μπουν στην εξίσωση όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι από την πόλη και την επαρχία Λάρνακας». Γι’ αυτό το λόγο γίνεται προσπάθεια να εμπλακούν και οι ποδοσφαιρικές ομάδες που εδρεύουν στην πόλη. Ήδη η ΑΕΚ είπε το «ναι» και θα τοποθετήσει διαφημίσεις του Λάρνακα 2030 στα γήπεδά της, ενώ αναμένονται απαντήσεις από την Ανόρθωση και τη Νέα Σαλαμίνα.

Ως όπλο θα χρησιμοποιηθεί και η πολυπολιτισμικότητα της Λάρνακας, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε σταυροδρόμι πολιτισμών. Ήδη την Τετάρτη ξεκίνησε διάλογος με Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες για κοινές δράσεις, ενώ ρόλο θα έχουν και οι υπόλοιπες κοινότητες, καθώς και ομάδες που προέρχονται από το συνονθύλευμα πολιτισμών που συνθέτει τη Λάρνακα.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στη διεκδίκηση της κούρσας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030 βρίσκονται η Λευκωσία και η Λεμεσός. Εντός του 2024 θα κατατεθούν στην ΕΕ οι υποψηφιότητες της Κύπρου και η τελική απόφαση θ’ ανακοινωθεί το 2025. Από κει και πέρα, θα δοθεί ένα περιθώριο σχεδόν πέντε χρόνων στην πόλη της Κύπρου που θα κερδίσει τον τίτλο, προκειμένου να φτιάξει υποδομές και να ετοιμάσει εκδηλώσεις. Η νικήτρια πόλη, θα επωφεληθεί τα μέγιστα αφού θα έχει τη δυνατότητα ν’ αντλήσει κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αποκομίζοντας ταυτόχρονα μεγάλα πολιτισμικά, κοινωνικά και τουριστικά οφέλη.