Μεγάλη ροή λυμάτων που καταλήγει στην αλυκή Λάρνακας, εντόπισε έπειτα από καταγγελία που δέχθηκε από πολίτες το Κίνημα Οικολόγων, που ζήτησε έρευνα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο στην απάντησή του, παρέπεμψε σε δειγματοληψίες που έγιναν πριν τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τους Οικολόγους, η πηγή των λυμάτων παραμένει άγνωστη, ξεκινά, ωστόσο, από τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Αραδίππου. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής επαρχιακός γραμματέας του Κινήματος, Λευτέρης Λάμπρου, στις 18 Μαΐου με επιστολή του ενημέρωσε σχετικά το Τμήμα Περιβάλλοντος, αποστέλλοντας φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τα ευρήματα στην περιοχή.
«Τα λύματα αυτά απορρίπτονται σε αργάκι και ακολουθούν μια πορεία χιλιομέτρων, για να καταλήξουν στις παρυφές της αλυκής, πλησίον του τεμένους Χαλάν Σουλτάν Τεκκέ. Σε όλη αυτή την πορεία του ρυακιού των λυμάτων, έχουν αναφυεί πυκνά καλάμια και διάφορα δέντρα, όπως ευκάλυπτοι έχουν ξηρανθεί», σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, ο οποίος υποδεικνύει στην επιστολή πως έχουν καταστεί άγονα και αγροτεμάχια τα οποία διασχίζει το ρυάκι.
Η καταγγελία, πάντως, δεν έχει διερευνηθεί ακόμη από το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως φαίνεται και στην απαντητική επιστολή ημερομηνίας 14 Ιουνίου προς το Κίνημα Οικολόγων. Μια επιστολή που προκαλεί πολλά ερωτήματα ως προς τα αντανακλαστικά που επιδεικνύονται για καταγγελίες που αφορούν στον πιο σημαντικό υγροβιότοπο της χώρας μας, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και βρίσκεται σε περιοχή Natura.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Τμήμα Περιβάλλοντος διενεργεί τακτικές επιθεωρήσεις και θ’ ακολουθήσουν κι άλλες, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον γίνεται παράνομη απόρριψη αποβλήτων που επιβαρύνουν τον οικότοπο της αλυκής. Σημειώνεται ακόμη πως τα τελευταία πέντε χρόνια, έγιναν περίπου 70 επιθεωρήσεις από το επαρχιακό γραφείο του Τμήματος Περιβάλλοντος στη Λάρνακα και πως το 2020 έγιναν δειγματοληψίες σε 7 σημεία στην πόλη και επαρχία, ανάμεσά τους και στην αλυκή και εκδόθηκαν εξώδικα περίπου 7.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η ποινική δίωξη ενός παραβάτη.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος υποδεικνύει πως οι παράνομες απορρίψεις γίνονται, συνήθως, κατά τις νυκτερινές ή τις πολύ πρωινές ώρες, «εκτός των ωραρίων της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε να μην γίνονται αντιληπτές. Ως εκ τούτου, παρουσιάζεται δυσκολία στο να διαπιστωθεί η επ’ αυτοφώρω παράνομη πιθανή απόρριψη από επιθεωρητές του Τμήματος. Επισημαίνεται ότι η μαρτυρία αστυνομικού οργάνου για επ’ αυτοφώρω διαπίστωση απόρριψης αποβλήτων από ιδιώτη, ισοδυναμεί με μαρτυρία επιθεωρητή του Τμήματος και θα μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων για τη δίωξη των παραβατών».
Το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει, επίσης, πως έγιναν και άλλες ενέργειες για απάμβλυνση του προβλήματος, όπως η εκστρατεία καθαριότητας το 2021, κατά την οποία απομακρύνθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, όπως αναφέρει, μπάζα και άλλα σκουπίδια από τον περίγυρο της αλυκής.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο κ. Λάμπρου, σημειώνοντας πως εάν το Τμήμα Περιβάλλοντος «δεν μπορεί να καλύψει κάποιο θέμα λόγω ωραρίου των υπαλλήλων, θα πρέπει ν’ αποταθεί στην Αστυνομία».