Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ανέστειλαν τη χρηματοδότηση εταιρείας, την οποίαν ίδρυσε ο εκπρόσωπος της μαρωνίτικης κοινότητας στη Βουλή, Γιαννάκης Μούσας και μέσω της οποίας λειτούργησε και το Κέντρο Συνεργασίας Κορμακίτη, με στόχο τη σύμπραξη μεταξύ των κοινοτήτων.
Την αποκάλυψη, την οποίαν επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, έκανε ο μαρωνίτης πρώην βουλευτής, Κλαύδιος Μαυροχάννας, σύμφωνα με τον οποίο από το 2016 «μονοπρόσωπες εταιρείες» του κ. Μούσα χρηματοδοτήθηκαν με πέραν του €1 εκατ. για εκδρομές εκδηλώσεις κοκ.

Ο πρώην βουλευτής, ανέφερε πως ενημερώθηκε σχετικά η Ελεγκτική Υπηρεσία, κάτι το οποίο οδήγησε τα δύο Υπουργεία να αποφασίσουν αναστολή των χορηγιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, πως η αναστολή ισχύει μέχρι να αποφασίσει η Βουλή κατά πόσον επηρεάζεται ο κώδικας δεοντολογίας του Κοινοβουλίου από τη δραστηριοποίηση του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη, το οποίο φέρεται να ελέγχει ο κ. Μούσας, ο οποίος τυγχάνει πολιτικό πρόσωπο.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη διαχείριση των χορηγιών, θα εξεταστεί θέμα επιστροφής χρημάτων που έχουν διατεθεί.

Το θέμα ήγειρε αρχικά η βουλευτής Κερύνειας, Ρίτα Σούπερμαν, με αφορμή και παρατράγουδα που σημειώθηκαν στα εγκαίνια του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη, με παρουσία εκπροσώπων των κατοχικών αρχών «υπό την προσωπική τους ιδιότητα» και την απουσία εκπροσώπων της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία χρηματοδότησε και την επίπλωση του Κέντρου, που συνολικά κόστισε €1,2εκατ.

Προειδοποίησε, δε, πως αν εντοπιστούν προβλήματα στη διαχείριση του Κέντρου, τότε η ΕΕ ενδεχομένως να αποσύρει τη στήριξη της για άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται με το Κέντρο. Παράλληλα, όπως είπε, είναι δυνατόν να αποσυρθούν και προγράμματα τα οποία θα είχαν ως αποδέκτη την μαρωνίτικη κοινότητα.
Τέλος, ανέφερε, πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι υπάρχει πιθανή σύγκρουση συμφέροντος και ζήτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την εταιρεία με την επωνυμία Γ.Μ Οργανισμός Ανάπτυξης Μαρωνιτών λτδ.

Ο προεδρεύσας της Επιτροπής Προσφύγων βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε φόβους πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος, υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και έλεγχο των μαρωνίτικων χωριών από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας υπέδειξε, πως ειδικά από τη στιγμή που συνεισέφερε και η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να έχει λόγο στο τι συμβαίνει, ενώ τόνισε πως οι υπηρεσίες του κράτους έπρεπε να ασκούν έλεγχο στη διαχείριση των χορηγιών που παραχωρούνται σε εταιρείες.

Ανησυχία για τη κατάσταση που διαμορφώνεται εξέφρασαν και οι βουλευτές Χρίστος Χριστόφιας, Χρίστος Σενέκης και Μιχάλης Γιακουμή, τονίζοντάς την ανάγκη να στηριχθούν οι μαρωνίτες για να παραμείνουν στα χωριά τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσουν παρόλον ότι διαθέτουν μόνο από ένα μαθητή έκαστο.