Τη δυστοκία των τραπεζών να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, κλήθηκε από το philenews podcast να σχολιάσει ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, ο οποίος εξηγεί ότι, οι Κεντρικές τράπεζες αναλύουν τα στατιστικά στοιχεία όπως αυτά ανακοινώνονται, σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, αλλά και την πορεία των οικονομιών. Είναι δύο παράγοντες στο μικροσκόπιο των κεντρικών τραπεζών ανέφερε, η μία αφορά στο στόχο της μείωσης του πληθωρισμού κοντά στο 2%, αλλά σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ αναμένουν μήπως αυτό γίνει τάση, δεδομένων και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα και των ζητημάτων στην αγορά των ενεργειακών αγαθών που σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω.

Την ίδια ώρα σημείωσε ο κύριος Γιασεμίδης παρατηρείται μια αναπροσαρμογή σε μισθούς που ενδεχομένως να ενισχύσουν την κατανάλωση. Υπόψη λαμβάνεται και η πορεία των οικονομιών εξήγησε ο κύριος Γιασεμίδης, σημειώνοντας ότι όταν αυξηθούν τα επιτόκια, αμέσως οι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες, μειώνεται η κατανάλωση και η ζήτηση αγαθών και το κόστος χρηματοδότησης των έργων αυξάνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να προκαλείται επιβράδυνση των οικονομιών.

Κληθείς να εξηγήσει με ποιο τρόπο θα γίνει η επιδότηση επιτοκίων σε νέα δάνεια, μέτρο που εξήγγειλε η  κυβέρνηση προς ανακούφιση των πολιτών για την ακρίβεια,  ο κύριος Γιασεμίδης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά σε δάνεια μέχρι 400 χιλιάδες ευρώ που έχουν συναφθεί από 1/1/2022, μέχρι 31/12/2023 για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 50 χιλιάδες ευρώ. Αφορά σημείωσε, επιδότηση του 50% της αύξησης του επιτοκίου, κατά τη χρονική περίοδο 22’-23’ που ήταν οι μεγάλες αυξήσεις. Μέγιστο ποσοστό επιδότησης είναι οι 2 μονάδες διευκρίνισε ο κύριος Γιασεμίδης και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα όπου συνήψαν δάνεια, εφόσον τα τραπεζικά ιδρύματα συμμετάσχουν.