Ρεκόρ εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα καταγράφηκε το 2024, γεγονός που συνέβαλε σε μια άνευ προηγουμένου άνοδο της θερμοκρασίας.
Η αύξηση αυτή επιτάχυνε το λιώσιμο των πάγων, προκάλεσε άνοδο της στάθμης των θαλασσών και έφερε την ανθρωπότητα πιο κοντά στο να ξεπεράσει το κρίσιμο όριο της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το 2024 οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες κατά 1,55°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Το νέο αυτό ρεκόρ ξεπέρασε κατά 0,1°C το προηγούμενο που είχε καταγραφεί το 2023.
Οι περισσότερες χώρες έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία θέτει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.
Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη μέση αύξηση της θερμοκρασίας αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 1,34°C και 1,41°C. Παρότι το όριο που ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, πλησιάζει επικίνδυνα, σύμφωνα με τον WMO.
«Ένα στοιχείο που πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές είναι ότι το γεγονός πως η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τον 1,5°C σε μία μόνο χρονιά δεν συνεπάγεται ότι το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού έχει επισήμως παραβιαστεί», ανέφερε ο Τζον Κένεντι, επιστημονικός συντονιστής του WMO και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
Παρόλο που σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν πτώσεις της θερμοκρασίας, ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν χάος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ξηρασίες οδήγησαν σε ελλείψεις τροφίμων, ενώ πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν τον εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων λόγω κλιματικών φαινομένων από το 2008, όταν ξεκίνησε η καταγραφή σχετικών στοιχείων.
Επιπλέον, η θερμοκρασία των ωκεανών σημείωσε την υψηλότερη καταγραφή στην ιστορία, ενώ το λιώσιμο των παγετώνων και των θαλάσσιων πάγων συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς, οδηγώντας την στάθμη των θαλασσών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο WMO ανέφερε ότι η μέση ετήσια άνοδος της στάθμης των θαλασσών από το 2015 έως το 2024 ανήλθε σε 4,7 χιλιοστά, υπερδιπλάσια σε σχέση με τα 2,1 χιλιοστά που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο 1903-2002.
Ο Κένεντι εξέφρασε την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την επιταχυνόμενη τήξη των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική, τονίζοντας ότι οι μεταβολές σε αυτές τις περιοχές ενδέχεται να επηρεάσουν την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος σε ολόκληρο τον κόσμο. «Οι αλλαγές που συμβαίνουν στους πόλους δεν παραμένουν περιορισμένες εκεί», προειδοποίησε.