Ο όρος παράπλευρη απώλεια ή collateral damage όπως είναι ο αγγλικός, χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει ανθρώπινες απώλειες αμάχων/αθώων σε πολεμικές συγκρούσεις, αναφέρει στο philenews o Aνώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Νίκος Κασίνης

Αναφέρεται στην παράνομη παγίδευση με δίχτυα και ξόβεργα συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη πτηνοπανίδα της Κύπρου. Επειδή οι μέθοδοι παγίδευσης είναι μη επιλεκτικές, πάνω από 150 είδη είναι γνωστό ότι έχουν πιαστεί με δίχτυα και ξόβεργα. Περισσότερο από το ένα τρίτο (58 είδη) αυτών είναι είδη που δεν έχουν ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης.
“Είδη που δεν είναι καν το «αντικείμενο» της παράνομης αυτής δραστηριότητας συλλαμβάνονται και φονεύονται σε αυτά. Το μεγαλύτερο είδος που έχει πιαστεί στη Κύπρο ήταν ένας νεαρός Σπιζαετός Aquila fasciata που είχε συλληφθεί σε ξόβεργα στην επαρχία Λάρνακας και παρά τις προσπάθειες φροντίδας, δεν τα κατάφερε λόγω στρες και εξάντλησης” σημειώνει ο Ανώτερος Λειτουργός του Ταμείου Θήρας.

Πρόσφατα συμπλήρωσε, 2 πιο «τυχερά» πουλιά, 2 Aνθρωποπούλια Tyto alba βρέθηκαν σε ξόβεργα στην επαρχία Λάρνακας, ευτυχώς ζωντανά. Έτυχαν φροντίδας, καθαρίστηκαν από το «μυξί» (ιξό) και απελευθερώθηκαν με την ελπίδα να επιβιώσουν, και να μην βιώσουν μια παρόμοια τύχη στο μέλλον.
Ας σημειωθεί ότι το ένα από τα δύο αυτά ανθρωποπούλια, είχε δακτυλιωθεί από την Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας (είναι ορατό στη φωτογραφία με τα 2 ανθρωποπούλια) σε τεχνητή φωλιά κάποια χιλιόμετρα από το σημείο παγίδευσης. Η ειρωνεία ανέφερε, είναι ότι για το είδος αυτό γίνονται εδώ και δεκαετίες προσπάθειες, μέσω τεχνητών φωλιών που έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες παγκύπρια, για αύξηση του είδους, ώστε να ελέγξει το πληθυσμό των τρωκτικών στο ύπαιθρο, χωρίς τη τοποθέτηση των βλαβερών τρωκτικοκτόνων.

Δυστυχώς κάποιοι τα σκοτώνουν αναφέρει ο κ. Κασίνης, μέσω αυτής της μαζικής και μη επιλεκτικής παράνομης δραστηριότητας.
Πέραν των ανθρωποπουλιών τονίζει, όλα τα είδη κουκουβάγιων που φωλιάζουν στη Κύπρο έχουν βρεθεί νεκρά σε τέτοια σημεία παγίδευσης, είτε σε δίχτυα είτε σε ξόβεργα. Το ενδημικό Κυπριακό Θουπί Otus cyprius, ο Κουκουφκιάος Athene noctua– το σύμβολο της Θεάς Αθηνάς, ο εμβληματικός Αρκόθουπος Asio otus είναι συχνά θύματα αυτού του είδους λαθροθηρίας.
Σε πολλά σημεία παγίδευσης τα άτυχα αυτά θύματα κείτονται συχνά νεκρά δίπλα από δίχτυα ή «στήματα», γιατί υπάρχει και η προκατάληψη σε κάποιους παγιδευτές, ότι αν απελευθερώσεις από το δίχτυ κάποιο πουλί, αυτό δεν θα «ξαναπιάσει».
Η χρήση αυτών των μεθόδων υποδεικνύει ο Νίκος Κασίνης, δεν αποτελεί «παράδοση» αλλά μια παράνομη δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος. Αποτελεί απειλή για τη φυσική μας κληρονομία και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.