Η ηλεκτροπληξία και η πρόσκρουση σε καλώδια δικτύου ηλεκτροδότησης, είναι σύμφωνα με την υπηρεσία Θήρας, από τις πιο συχνές καταγεγραμμένες αιτίες θανάτου για μεγάλα και μεσαίου μεγέθους πουλιά και κυρίως αρπαχτικά.
Στις 25 Αυγούστου 2024, καταγράφηκε ακόμη μια θανάτωση Πυρόχρου Γύπα από ηλεκτροπληξία σε πάσσαλο ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί κεραία της CYTA, στην Πενταλιά στην επαρχία Πάφου ενώ στις 2/82/4 άλλος ένας γύπας πέθανε από ηλεκτροπληξία σε πάσσαλο στη περιοχή Αγίου Ιωάννη Πάφου, αναφέρει στο philenews o Aνώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Νίκος Κασίνης.

Οι γραμμές καλωδίων και τα σημεία στις δύο πιο πρόσφατες περιπτώσεις εξηγεί, βρίσκονται εντός της βασικής επικράτειας του Γύπα που σημαίνει ότι η περιοχή χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους τους γύπες με υψηλό ρίσκο ηλεκτροπληξίας και για άλλους. Το 2024, 4 γύπες έχουν χαθεί από ηλεκτροπληξία, ενώ από το 2018 καταγράφηκαν 6 θάνατοι γυπών από ηλεκτροπληξία και 2 από πρόσκρουση σε καλώδια.
Θάνατοι από ηλεκτροπληξία ή και πρόσκρουση σε καλώδια έχουν καταγραφεί συχνά για άλλο ένα απειλούμενο μεγάλο αρπαχτικό της Κύπρου, το Σπιζαετό ή αετό του Μπονέλλι και έχουν αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικές αιτίες θανάτου και για αυτό το είδος. Θάνατοι από ηλεκτροπληξία ή προσκρούσεις σε καλώδια έχουν καταγραφεί από την ΥΘΠ σε Αετογερακίνες, γερανούς, άσπρους πελαργούς, Φαλκόνια της Ελεονώρας, ανθρωποπούλια και αρκετά άλλα είδη.

Τόσο για το Πυρόχρου γύπα όσο και για τον Αετό του Μπονέλλι υλοποιούνται έργα LIFE (τα LIFE with Vultures και το LIFE BONELLI EAST MED, συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση) τα οποία περιλαμβάνουν και δράσεις διατήρησης/αντιμετώπισης των απειλών αυτών. Για το σκοπό αυτό, εξηγεί ο Ανώτερος λειτουργός της υπηρεσίας Θήρας, έχουν αναγνωριστεί τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου και αριθμός πασσάλων εντός των κύριων περιοχών δραστηριότητας των 2 ειδών (ή με παρελθόν προσκρούσεων ή ηλεκτροπληξίας) για σήμανση με ειδικούς σημαντήρες και μόνωση αντίστοιχα. Η δαπάνη για την εν λόγω σήμανση / μόνωση σημειώνει, καλύπτεται από τα δυο πιο πάνω έργα.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) επισημαίνει ο κ. Κασίνης, είναι ενήμερη για την κατάσταση αυτή και υπάρχει επικοινωνία σχετικά με το θέμα, παρατηρούνται όμως καθυστερήσεις. Στο παρελθόν (2021) έχει γίνει σήμανση από την ΑΗΚ μικρού αριθμού πασσάλων στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου, που είχαν υποδειχθεί από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με χρηματοδότηση από το έργο LIFE BONELLI EAST MED.
Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, επανέλαβε ο κ. Κασίνης, είτε πρόκειται για αποτελεσματική και σωστή μόνωση είτε για διαφοροποίηση του σχεδιασμού είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτροπή άλλων θανάτων, στους πασσάλους που βρίσκονται εντός της επικράτειας Γύπα και στους πασσάλους όπου έχουν ήδη σημειωθεί θανατώσεις Γυπών. Τόσο ο Πυρόχρους Γύπας όσο και ο Αετός του Μπονέλλι (Σπίζαετός) διέπονται από αυστηρό καθεστώς προστασίας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθεσιών.