Η αναβάθμιση του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου (ΔΚΚ) σε Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο του 2025 μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην επαναπροσφορά του προγράμματος δασοπονίας που προσφερόταν στο παρελθόν.

Ουσιαστικά, το Δασικό Κολλέγιο στον Πρόδρομο θα επαναλειτουργήσει 10 χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2015. Τότε αποφοίτησαν οι τελευταίοι δασοπόνοι ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα σπουδών Δίπλωμα στη Δασοπονία. Μια δεκαετία μετά το πρόγραμμα σπουδών γίνεται τριετές και θα αποτελεί αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη μορφή του προγράμματος που πλέον θα είναι Ανώτερο Δίπλωμα στη Δασοπονία. Οι απόφοιτοί του, δεν θα έχουν απευθείας είσοδο στη Δημοσία Υπηρεσία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση.

Η επαναλειτουργία του κύκλου σπουδών στη Δασοπονία, αναμένεται ότι θα συμβάλει στη σωστή στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Δασών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πυροπροστασία των κρατικών δασών και της υπαίθρου.

Το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου αποτελεί δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία υπάγεται στο Τμήμα Δασών (ΤΔ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ιδρύθηκε το 1951 από την τότε βρετανική αποικιοκρατική κυβέρνηση, με σκοπό την κατάλληλη εκπαίδευση υπαλλήλων που θα στελέχωναν το ΤΔ, αλλά και δασοπόνων από χώρες της Κοινοπολιτείας και αλλού.

Παρουσιάζοντας το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, έκανε σαφές πως με την αναστολή της προσφοράς του προγράμματος σπουδών «Δίπλωμα στη Δασοπονία» από το ΔΚΚ το 2015 και επομένως τη διακοπή εδώ και εννέα χρόνια της αποφοίτησης νέων, επηρεάστηκε δραματικά και η στελέχωση της μη επιστημονικής δομής (δομή Δασικών Λειτουργών) του ΤΔ. Από το 2015 και μετά, το ΔΚΚ, αφού πρώτα πιστοποιήθηκε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), καθώς και ως Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ), επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην παροχή ενδοϋπηρεσιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης για κάλυψη αναγκών του ΤΔ, ενώ, παράλληλα, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει μέχρι και σήμερα εκπαιδεύσεις για κάλυψη αναγκών μάθησης και άλλων Υπηρεσιών του κράτους, ομάδων οργανωμένων συνόλων, καθώς και ιδιωτών.

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι, η αναστολή της προσφοράς του προγράμματος σπουδών του Δασικού Κολλεγίου το 2015 ήταν συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Η εν λόγω αναστολή, σημείωσε, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη παγοποίηση των προσλήψεων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή υποστελέχωση και τη μη εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος, η οποία έχει συνέπειες στην άσκηση ορθής, αποτελεσματικής και αειφόρου διαχείρισης των κυπριακών δασών, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δύσκολο σε σχέση με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Προς επίλυση του προβλήματος, κρίθηκε αναγκαία η επαναπροσφορά του προγράμματος σπουδών που θα οδηγεί στην απόκτηση Aνώτερου Διπλώματος του ΔΚΚ (Higher Diploma in Forestry), ως το απαιτούμενο ακαδημαϊκό προσόν για τη θέση Δασικού Λειτουργού.

Το ΔΚΚ έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση για νέο πρόγραμμα σπουδών για απόκτηση Ανώτερου Διπλώματος στη Δασοπονία (3ετές, με 186 ECTS, Συμβατικό), σύμφωνα με τις πρόνοιες του «Περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμο του 2015 (136(I)/2015)», το οποίο υποβλήθηκε στις 23/10/2023 στον αρμόδιο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) για αξιολόγηση και πιστοποίηση. Οι διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών ολοκληρώθηκαν στις 17/6/2024, με απόφαση του Συμβουλίου του Φορέα ΔΙΠΑΕ για πιστοποίηση του σχετικού προγράμματος, με γλώσσα διδασκαλίας την Ελληνική. Η προσφορά του προγράμματος αναμένεται ότι θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2025, με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026. Παράλληλα, το ΔΚΚ, από τον Ιανουαρίου του 2025, θα ανοίξει τις πύλες του για προσφορά προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που θα απευθύνονται σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, κοινότητες, πολίτες και προσωπικό του ΤΔ και άλλων κυβερνητικών Υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της περιόδου δοκιμασίας των ατόμων που θα προσλαμβάνονται από την ΕΔΥ στη θέση Μαθητευόμενου Δασικού Λειτουργού στην Κλ. Α3, αφού η περίοδος δοκιμασίας σύμφωνα με τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμους αφορά 2 έτη μόνο, ενώ η φοίτηση στο ΔΚΚ αφορά χρονική περίοδο 3 ετών, κατά την οποία οι μαθητευόμενοι Δασικοί Λειτουργοί θα πρέπει να τελούν υπό δοκιμασία.

Αποφοίτησαν 890 σπουδαστές από 48 χώρες στα 64 χρόνια λειτουργίας του

Από την ίδρυσή του το 1951 το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου λειτουργεί ως το μοναδικό ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο για θέματα Δασοπονίας και υπήρξε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στον τομέα της Δασοπονίας για την κατάρτιση προσωπικού τόσο του Τμήματος Δασών όσο και άλλων ενδιαφερόμενων δασικών υπηρεσιών από χώρες του εξωτερικού.

Στο Δασικό Κολέγιο προσφέρονταν τρεις κύκλοι σπουδών, ο τριετής, ο ανώτερος εξαμηνιαίος και ο μικρής διάρκειας κύκλος σπουδών. Από την ίδρυση του μέχρι και το 2015 έχουν παρακολουθήσει τους πιο πάνω κύκλους σπουδών συνολικά 890 σπουδαστές, εκ των οποίων οι 541 κύπριοι και 349 ξένοι σπουδαστές από 48 διαφορετικές χώρες από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου: Μπελίζ, Μποτσουάνα, Ντομίνικα, Αιθιοπία, Νησιά Φίτζι, Γκάμπια, Γκάνα, Ιράν, Ιράκ, Τζαμάικα, Ιορδανία, Λίβανος, Λεσόθο, Λιβύη, Νιγηρία, Σεϋχέλλες, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Τανζανία, Τρινιδάδ, Ουγκάντα, Υεμένη, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Γουιάνα, Δυτική Σαμόα, Αγία Λουκία, Χονγκ Κόνγκ, Μπαχάμες, Σουαζιλάνδη, Μάλτα, Κένυα, Μπουρούντι, Μπαρμπάντος, Σιέρρα Λεόνε, Λάος, Νεπάλ, Μαλδίβες, Καμερούν, Ισπανία, Ναμίμπια, Λιβερία, Μπουτάν, Αντίγκουα, Νήσος Αγίας Ελένης, Πακιστάν και Μαλάουι.

To 2013 ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 20/2/13), αναστάλθηκε η πρόσληψη νέων σπουδαστών στο Δασικό Κολέγιο και ως εκ τούτου οι υφιστάμενοι σπουδαστές ολοκλήρωσαν τον τριετή κύκλο σπουδών τα έτη 2014 και 2015.

Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή το 2015 (ημερ. 1/7/2015), ανέστειλε την προσφορά του τριετούς κύκλου σπουδών και των άλλων σχετικών κύκλων σπουδών στο Δασικό Κολλέγιο μέχρι τη λήψη διαφορετικής απόφασης.

Από το 2015, το Δασικό Κολέγιο συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη λειτουργία του ως Εκπαιδευτικό – Επιμορφωτικό Κέντρο στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (ημερ. 20/2/18), με προσφορά εκπαίδευσης και επιμόρφωσης τόσο στο προσωπικό του Τμήματος Δασών όσο και σε προσωπικό άλλων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς και ιδιωτών.

Από το 2018, το Δασικό Κολέγιο έχει αναλάβει και τη διαχείριση του Πυρήνα Μάθησης του Τμήματος Δασών με την ετοιμασία ετήσιων σχεδίων δραστηριοτήτων μάθησης που περιλαμβάνουν μαθησιακές δραστηριότητες για ικανοποίηση εκπαιδευτικών αναγκών που εντοπίζονται.

Με απόφασή του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 4/9/19) εγκρίθηκε η έναρξη διαδικασίας αναβάθμισης του Δασικού Κολεγίου σε Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης Τεχνικής/ Επαγγελματικής κατεύθυνσης και η υποβολή στο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται από το Δασικό Κολέγιο για αξιολόγηση και πιστοποίηση.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 17/7/2024) εγκρίνεται  επανεπαναπροσφορά του Προγράμματος Σπουδών «Ανώτερο Δίπλωμα στη Δασοπονία» από το ΔΚΚ, τον Σεπτέμβριο 2025.