Έντονα είναι τα παράπονα των πολιτών της Λεμεσού σε σχέση με την θαλάσσια ρύπανση που παρατηρείται από την περιοχή της Ακτής Ολυμπίων και σε όλη σχεδόν την ακτογραμμή.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο δηλώνουν οι λουόμενοι οι οποίοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το τι συμβαίνει. Το θέμα τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει διαστάσεις καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες δημοσιεύουν φωτογραφίες με κηλίδες και ακαθαρσίες εντός της θάλασσας.

Μιλώντας στον «Φ» λουόμενοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι τραγική αφού από τη μια σπεύδουν να δροσιστούν από την αφόρητη ζεστή, ωστόσο καταλήγουν να μην εισέρχονται τη θάλασσα λόγω των βρώμικων νερών και των αφρών που απλώνονται κατά μήκος της ακτογραμμής. Τα πιο πρόσφατα περιστατικά καταγράφονται το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Το πρώτο στην περιοχή «Θαλασσάκι» το πρωί του Σαββάτου όπου οι λουόμενοι εντόπισαν καφέ κηλίδα με αφρούς και αναγκάστηκαν να βγουν από τη θάλασσα, υπό τον φόβο μη μολυνθούν.
Το ίδιο συμβάν καταγράφηκε σύμφωνα με καταγγελία που έλαβε ο «Φ», το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή Δασούδι, οπού και εκεί λουόμενοι έμειναν για ώρες έξω στη στεριά μέχρι να καθαρίσει η θάλασσα από τη ρύπανση. «Στη θάλασσα υπήρχαν υπολείμματα φαγητού, από ανανάδες μέχρι πούρα και καφέ κηλίδες με αφρούς σε όλη την ακτογραμμή. «Η κατάσταση ήταν δράμα» αναφέρει ο κ. Μιχάλης, ο οποίος επεσήμανε πως φέτος η ρύπανση είναι πολύ χειρότερη.
Σε επικοινωνία που είχε ο «Φ» με αρμόδιο πρόσωπο του Δήμου Λεμεσού, μας αναφέρθηκε ότι ενημερώθηκαν για την κηλίδα το Σάββατο το μεσημέρι, εξηγώντας ότι η ρύπανση παρατηρήθηκε μετά από την περιπολία των δύο σκαφών που είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη της καθαρότητας της θάλασσας. «Φαίνεται ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που έκανε την εμφάνισή του την συγκεκριμένη ημέρα», μας αναφέρθηκε, ενώ σε νέα περιπολία των σκαφών το πρωί της Κυριακής δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε. Από πλευρά του ο Δήμος Λεμεσού τονίζει ότι τακτικά διενεργούνται αναλύσεις και δειγματοληψίες όπως και καθημερινοί έλεγχοι. «Πρόσφατα δεν έχει εντοπιστεί κάποια καμία μικροβιολογική μόλυνση που να επηρεάζει την ποιότητα των νερών».

Σε ό,τι αφορά τα σκάφη για πρόληψη/ αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας, το ένα διενεργεί πλεύσεις επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ του ορίου λουομένων και του αγκυροβολίου, ενώ το δεύτερο σκάφος, διακινείται με τροχοφόρο όχημα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, και επεμβαίνει για την καταστολή τυχόν κηλίδων ρύπανσης εντός της περιοχής λουομένων.
Να σημειωθεί ότι σήμερα με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Ναυτιλίας, κα. Μαρίνας Χατζημανώλη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη επί του θέματος στην παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων με σκοπό να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν μέτρα και τρόποι αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.