Η κατασκευή έργων προστασίας και βελτίωσης των νοτιοδυτικών ακτών των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου εξετάζεται εκ νέου από την Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον την προσεχή Τρίτη. Μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδιασμού του έργου, όπως αυτός υποβλήθηκε, έγινε επανασχεδιασμός προς συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος ετοίμασε έκθεση προελέγχου για την εκτίμηση των επιπτώσεων σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Κατέληξε πως το προτεινόμενο έργο δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ή/και σε σημαντικά είδη και θαλάσσιους οικοτόπους.

Στους νέους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η κατασκευή 14 νέων κυματοθραυστών και 5 προβόλων. Παραμένει ένας υφιστάμενος κυματοθραύστης.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ο επηρεασμός των λιβαδιών Ποσειδωνίας περιορίζεται σε μια συνολική έκταση 1.000τ.μ. σε σχέση με την αρχική διάταξη των πέντε κυματοθραυστών (Κ8-Κ12), έναντι 1.506τ.μ. με την μετακίνηση τους προς την ακτή – όπως είχε παρουσιαστεί στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ).

Περαιτέρω, έχουν αφαιρεθεί και τρεις πρόβολοι (Π6-Π8) από τον αρχικό σχεδιασμό. Ουσιαστικά, προτείνεται η κατασκευή τριών νέων κυματοθραυστών (Κ1, Κ2, Κ3) και καθαίρεση των υφιστάμενων με τους ειδικούς και εξειδικευμένους όρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεάσουν οποιαδήποτε αρχαιολογικά ευρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιμετωπίζουν τη διάβρωση με 15 κυματοθραύστες

Η έκταση της υπό μελέτη περιοχής έχει συνολικό μήκος περίπου 4χλμ. και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό παραλιακό μέτωπο της Κύπρου. Η περιοχή μελέτης –εφάπτεται με την Πολεοδομική Ζώνη Τ1γ– χωρίζεται σε 6 υποπεριοχές οι οποίες οριοθετούνται από τα Δημοτικά Μπάνια Πάφου στα δυτικά και το ξενοδοχείο «Louis Phaethon Beach» στα νοτιοανατολικά.

Σύμφωνα με τον επανασχεδιασμό των έργων η περιοχή μελέτης καθορίζεται από 6 υποπεριοχές. Στην υποπεριοχή 1: Ξενοδοχείο «Porto Pafos» έως ξενοδοχείο «Anabelle», δεν προτείνεται η κατασκευή έργων, ούτε στον παράκτιο αλλά ούτε και στον θαλάσσιο χώρο.

Στην υποπεριοχή 2: Ξενοδοχείο «Anabelle» έως ξενοδοχείο «Amphora Resort», προτείνεται η αναδιάταξη και η κατασκευή των νέων κυματοθραυστών Κ1, Κ2 και Κ3 και καθαίρεση των υφιστάμενων, με τους ειδικούς και εξειδικευμένους όρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων που θα εξασφαλίσουν ότι δε θα επηρεαστούν οποιαδήποτε αρχαιολογικά ευρήματα.

Η εκσκαφή του επιφανειακού ιζήματος προτείνεται να γίνει με χρήση αναρροφητήρα υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων/ δυτών. Προτείνεται η διατήρηση του υφιστάμενου κυματοθραύστη Κ5, καθώς επίσης και η κατασκευή των αποσπασμένων έξαλων κυματοθραυστών Κ4, Κ6 και Κ7. Οι κυματοθραύστες Κ1, Κ6 και Κ7 θα έχουν μήκος 100μ. έκαστος και οι Κ2, Κ3 και Κ4 θα έχουν μήκος 120μ. Προτείνεται, επίσης, η καθαίρεση των 3 υφιστάμενων πρόβολων, καθώς και η τεχνητή αναπλήρωση των ακτών πλάτους 20μ.

Στην υποπεριοχή 3: Ξενοδοχείο «Amphora Resort» έως ξενοδοχείο «Louis Imperial Beach», προτείνεται η κατασκευή συστήματος 3 λοξών αποσπασμένων κυματοθραυστών Κ8, Κ9, Κ10 μήκους 100μ. οι οποίοι απομακρύνονται από την ακτή κατά 25 μ. και μείωση του πλάτους έδρασής τους, σύμφωνα με την αρχική χωροθέτηση που προτάθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Προτείνεται η κατασκευή του πρόβολου Π1 μήκους 40μ., η διατήρηση μέρους του μόλου στην υπήνεμη μεριά του κυματοθραύστη Κ8 που θα λειτουργεί ως πρόβολος και θα οριοθετεί το σύστημα των λοξών κυματοθραυστών και η τεχνητή αναπλήρωση των ακτών.

Στην υποπεριοχή 4: Ξενοδοχείο «Louis Imperial Beach» έως ξενοδοχείο «Louis Ledra Beach», προτείνεται η κατασκευή συστήματος 2 αποσπασμένων κυματοθραυστών Κ11 (μήκος 130μ.) και Κ12 (μήκος 120μ.) οι οποίοι απομακρύνονται από την ακτή κατά 40μ. και μείωση του πλάτους έδρασής τους, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τους που προτάθηκε στο πλαίσιο της ΣΜΠΕ. Επίσης, προτείνεται η κατασκευή του πρόβολου Π2 μήκους 35μ., η καθαίρεση του μόλου στη σκιά του κυματοθραύστη Κ12 και η τεχνητή αναπλήρωση των ακτών.

Στην υποπεριοχή 5: Ξενοδοχείο «Louis Ledra Beach» έως ξενοδοχείο «Constantinou Bros Pioneer Beach», προτείνεται η κατασκευή συστήματος 3 αποσπασμένων κυματοθραυστών Κ13, Κ14 και Κ15 μήκους 120μ., προτείνεται η κατασκευή 3 προβόλων Π3, Π4 και Π5 μήκους 40μ., 40μ., και 35 μ. αντίστοιχα, η καθαίρεση των υφιστάμενων μόλων, η διατήρηση μέρους του μόλου στο άνοιγμα μεταξύ των κυματοθραυστών Κ14 και Κ15 και η τεχνητή αναπλήρωση των κολπίσκων.
Στην υποπεριοχή 6: Ξενοδοχείο «Louis Phaethon Beach», δεν προτείνεται η κατασκευή έργων αφού αφαιρούνται από το νέο σχεδιασμό οι πρόβολοι Π6, Π7 και Π8.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το ΤΑΘΕ, στην περιοχή μελέτης απαντώνται οι οικότοποι «Ύφαλοι» (1170) σε έκταση 1.038.931τ.μ. (75,33% ποσοστό κάλυψης στην περιοχή μελέτης), «Αμμοσύρσεις που καλύπτονται διαρκώς από θαλάσσιο νερό μικρού βάθους» (1110), σε έκταση 147.381τ.μ. (10,69% ποσοστό κάλυψης στην περιοχή μελέτης), και ο οικότοπος προτεραιότητας λιβάδια Ποσειδώνιας (1120) σε έκταση 192.873τ.μ. (13,98% ποσοστό κάλυψης στην περιοχή μελέτης).

Όσον αφορά τον επηρεασμό των θαλασσίων οικοσυστημάτων, κατά τη φάση κατασκευής των προτεινόμενων έργων, αναμένεται ότι αυτές εστιάζονται στις επιχωματώσεις για τη δημιουργία των αποσπασμένων κυματοθραυστών και στην τυχόν τοπική ρύπανση από τις κινήσεις των πλωτών μέσων κατασκευής των έργων. Η κατασκευή νέων κυματοθραυστών και προβόλων αναμένεται να επιφέρει την καταστροφή έκτασης 9.329τ.μ. (αντιστοιχεί σε απώλεια 6,33% του οικοτόπου περιοχής μελέτης) σε αμμώδες υπόστρωμα (τύπος φυσικού οικοτόπου 1110 Αμμοσύρεις που καλύπτονται διαρκώς από θαλάσσιο νερό μικρού βάθους), έκτασης 38.755τ.μ. (απώλεια 3,7%) σε βραχώδες υπόστρωμα (τύπος φυσικού οικοτόπου 1170 Ύφαλοι) και έκτασης 1.354τ.μ. (απώλεια 0,7%) με λιβάδια Ποσειδώνιας (1120 Εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia).

Ο κύριος αποδέκτης του θαλάσσιου οικοσυστήματος που θα επηρεαστεί από τις εργασίες κατασκευής των προτεινόμενων έργων θα είναι οι βενθικοί οργανισμοί της περιοχής μελέτης και ιδιαίτερα οι εδραίοι οργανισμοί που δεν δύναται να μετακινηθούν/ διαφύγουν άμεσα. Αντίστοιχες επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς αναμένεται να προκύψουν λόγω της χρήσης μηχανήματος τοποθέτησης των ογκολίθων το οποίο δε θα είναι πλωτό, αλλά θα στηρίζεται στον πυθμένα.
Εκ των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά τη φάση κατασκευής των προτεινόμενων έργων είναι η θολερότητα λόγω διαταραχής του πυθμένα (ιζήματα) της θαλάσσιας περιοχής.

Επίσης, πιθανή επίπτωση είναι ο επηρεασμός των θαλασσοπουλιών, κυρίως λόγω θορύβου και ανθρώπινης παρουσίας την ευρύτερη περιοχή, αφού από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ειδικής ερευνητικής μελέτης που εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, διαφαίνεται ότι η βραχονησίδα των Μουλιών ενδέχεται να είναι σημαντική για τα θαλασσοπούλια. Σημειώνεται ότι οι νοτιοδυτικές ακτές της Πάφου, από το Λιμανάκι της Κάτω Πάφου μέχρι τη μικρή Χερσόνησο στα Μουλιά της Γεροσκήπου, αποτελούν τη σημαντικότερη παράκτια περιοχή για είδη θαλασσοπουλιών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Να μη χαθεί η οικολογική αξία της περιοχής

Η προτεινόμενη περιοχή χωροθέτησης των κυματοθραυστών και προβόλων δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρή διάβρωση σε όλο της το μήκος και έτσι δεν δικαιολογείται η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου, με επακόλουθη καταστροφή μεγάλης έκτασης θαλάσσιων οικοτόπων. Συνεπώς, σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθούν παραλίες με άμμο και όχι η προστασία και βελτίωση του παραλιακού μετώπου.

Παρ’ όλα αυτά, έγιναν σημαντικές προσπάθειες από τους δήμους Πάφου και Γεροσκήπου ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις σε μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Τον τελευταίο λόγο έχει η Περιβαλλοντική Αρχή που καλείται να γνωμοδοτήσει επιβάλλοντας επαρκείς ουσιώδεις όρους και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού, για να αποτραπεί η σημαντική αλλοίωση και η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου.