Στη σύσταση υποεπιτροπής, η οποία θα εξετάσει και θα καταλήξει στον τρόπο συμμόρφωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δικαιώνει 22 ακαδημαϊκούς σχετικά με την αποκοπή επιδομάτων τους, έχει προχωρήσει το Συμβούλιο του ιδρύματος. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Φ», καθώς το πανεπιστήμιο πρέπει να εξετάσει όχι μόνο το πως θα συμμορφωθεί για τους συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς αλλά γενικότερα για την ακαδημαϊκή κοινότητα, την οποία αφορά εξίσου το θέμα.
Συγκεκριμένα, οι 22 ακαδημαϊκοί προσέφυγαν πριν από χρόνια στη Δικαιοσύνη για την αποκοπή επιδόματος τους, το οποίο τους καταβαλλόταν κανονικά μέχρι το 2013 καθώς θεωρείτο μέρος του μισθού τους, όπως αυτό περιλήφθηκε στο Νόμο του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν αυτό ιδρύθηκε. Το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων της Τρόικας αποκόπηκαν επιδόματα, εκ των οποίων και το συγκεκριμένο. Αποτέλεσμα ήταν να μην περιληφθεί το ειδικό επίδομα στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι 22 ακαδημαϊκοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε βάρος του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Το πρωτόδικο Δικαστήριο δικαίωσε την ομάδα των ακαδημαϊκών, με το πανεπιστήμιο να προχωρεί σε έφεση. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε το θέμα και με απόφασή του στις 10 Ιανουαρίου 2025, επικύρωσε την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, όλοι οι δικαστές δέχθηκαν τη θέση των αιτητών, εφεσιβλήτων στην παρούσα διαδικασία, ότι το ειδικό επίδομα συνιστά ιδιοκτησιακό δικαίωμα/περιουσία, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος. «Ο λόγος έφεσης 7, που αφορά την κρίση του Δικαστηρίου ότι τα επίδικα επιδόματα εντάσσονται στην έννοια του «μισθού» και κατ’ επέκταση προστατεύονται από το άρθρο 23 του Συντάγματος και οι λόγοι 10, 11 και 12 που αμφισβητούν την κρίση του Δικαστηρίου ότι τα επίδικα επιδόματα αποτελούν ‘αγαθά’ που προστατεύονται από το άρθρο 23 του Συντάγματος, έχουν καταστεί πλέον άνευ αντικειμένου και ως εκ τούτου απορρίπτονται. Ως επισημαίνουμε, ανωτέρω, είναι πλέον παραδεκτό και από τον εφεσείοντα ότι το ειδικό επίδομα συνιστά ιδιοκτησιακό δικαίωμα/περιουσία, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος. Επιδικάζονται €3.500 έξοδα πλέον ΦΠΑ, εάν υπάρχει, υπέρ των εφεσιβλήτων και εναντίον του εφεσείοντα», σημειώνονται μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», το επίδομα αυτό ανερχόταν ετησίως σε 3.000 λίρες για τους αναπληρωτές καθηγητές και σε 5.000 λίρες για τους καθηγητές.