Μήνυμα προς την Πολιτεία απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), Γιάννος Ιωάννου, επισημαίνοντας πως «εάν θέλουμε Αθλητισμό στον τόπο μας πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη». Ο κ. Ιωάννου θέλησε με αυτό τον τρόπο να τονίσει την ανάγκη για υποδομές, επένδυση και στήριξη στον Αθλητισμό.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΚΟΑ απασχόλησε την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία θέλησε να εξετάσει κυρίως τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να καταστεί ο Αθλητισμός ελκυστικός όχι μόνο σε αθλητές αλλά σε όλους τους πολίτες και κυρίως στα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Παύλο Μυλωνά, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η άθληση βοηθά στην ανάπτυξη όχι μόνο του σώματος αλλά και του πνεύματος των παιδιών και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία σωματική και πνευματική. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για την κοινωνία γενικότερα καθώς μέσω της άθλησης προλαμβάνονται και ασθένειες. Όπως τονίστηκε από όλους τους φορείς που παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής Παιδείας, «ο Αθλητισμός δεν είναι μόνο πρόληψη αλλά είναι και θεραπεία».
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο σχεδιασμός του ΚΟΑ για την περίοδο 2025 – 2027 αφορά σε μεγάλο βαθμό τη βιώσιμη ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και τρεις βασικοί πυλώνες είναι: Η μαζική συμμετοχή, οι κατάλληλες συνθήκες και οι επιδόσεις. «Η προσπάθειά μας είναι να πάρουμε και στην τελευταία κοινότητα το πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους (το γνωστό μας ΑΓΟ) για να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να αθλούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΟΑ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή, δόθηκε η ευκαιρία σε διάφορους φορείς να τοποθετηθούν για θέματα τα οποία θεωρούν σημαντικά αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ανάγκη η άθληση πλέον να γίνει νοοτροπία και δη από μικρές ηλικίες.
Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ), με τον πρόεδρο του Αντώνη Αλεξόπουλο να τονίζει την ανάγκη στήριξης της αθλητικής επιστήμης, σημειώνοντας πως χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει αθλητισμός.
Ένα άλλο σημείο που τέθηκε κατά τη συζήτηση ήταν και τα σχολικά γήπεδα, τα οποία είναι κλειστά για λόγους ασφαλείας, από το ευρύ κοινό και κάποια από τα οποία χρησιμοποιούνται έναντι καταβολής χρηματικού ποσού από αθλητικούς φορείς. Για το θέμα υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις, καθώς η μία πλευρά αναγνωρίζει την ανάγκη τα γήπεδα αυτά να ανοίξουν ώστε να έχουν την ευκαιρία όλοι να τα χρησιμοποιούν και να αθλούνται, ενώ η άλλη πλευρά θέτει θέμα ασφάλειας και των βανδαλισμών που συχνά γίνονται σε σχολικές μονάδες.
Για το θέμα αυτό έδωσε μια άλλη πτυχή ο πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Νίκος Μεγάλεμος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη νομική ευθύνη που υπάρχει. Ποιος θα την έχει σε περίπτωση τραυματισμού, διερωτήθηκε ο κ. Μεγάλεμος, επισημαίνοντας πως εάν κάποιος σήμερα τραυματιστεί μπορεί να κινηθεί νομικά σε βάρος του διαχειριστή του χώρου εκείνη τη στιγμή αλλά και σε βάρος του ιδιοκτήτη.
Αναφορές σε στάδια, εργασιακά θέματα στον ΚΟΑ και κάρτα φιλάθλου
Εξάλλου, μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής Παιδείας, ο κ. Ιωάννου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στη Βουλή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως υπάρχει η απόφαση του ΔΣ του ΚΟΑ για την αναβάθμιση και δημιουργία νέου αθλητικού κέντρου στο Μακάρειο Στάδιο που να είναι σε θέση να φιλοξενεί και αθλητές των Παραολυμπιακών αθλημάτων, είναι το θέμα της αναβάθμισης των γηπέδων της Ανόρθωσης, της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας.
«Είχαμε πρόσφατα και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, Γιώργο Καρρά. Δώσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές στα Σωματεία και περιμένουμε τα Σωματεία να ανταποκριθούν σε αυτά που τους ζητήσαμε και να επανέλθουμε», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.
Ερωτηθείς για τα εργασιακά θέματα στον ΚΟΑ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ένα θέμα το οποίο έθιξε στο τέλος της σημερινής τους παρουσίας στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής είναι το θέμα της υποστελέχωσης του Οργανισμού.
«Υπάρχουν άλυτα εργασιακά θέματα από το 2009, υπάρχει σήμερα ένα σημαντικό θέμα των εκτάκτων του ΚΟΑ , βρίσκεται σε κάποιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών, και αναμένουμε σύντομα να δοθεί λύση διότι από τους 200 πλέον υπαλλήλους του ΚΟΑ μόνο οι 28 είναι κανονικοί υπάλληλοι. Υπάρχει πρόβλημα δομής και ήρθε η ώρα κάποιες θέσεις να αποπαγιοποιηθούν αλλά παράλληλα και να εγκριθεί ο κατάλογος εκτάκτων και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΚΟΑ αλλά και τις συντεχνίες που είναι μαζί μας συνοδοιπόροι όλο αυτό το διάστημα και μαζί προσπαθούμε να επιλύσουμε αυτά τα καυτά εργασιακά θέματα», σημείωσε.
Από πλευράς αθλητικών εγκαταστάσεων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης, από πλευράς ταλέντου νομίζω υπάρχει πλούσιο ταλέντο, υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές και μέσα από τους σχεδιασμούς μας προσπαθούμε να εξελίξουμε και το ταλέντο των αθλητών, να επιμορφώσουμε ακόμη περισσότερο τους προπονητές μας, αλλά και η επιδίωξη η δική μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις για να μπορεί ο αθλητής μας να έχει τις κατάλληλες συνθήκες να προπονείτε, να εξελίσσει συνεχώς το ταλέντο του».
Σε ερώτηση για το θέμα της Κάρτας Φιλάθλου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η κάρτα φιλάθλου ήδη είναι έτοιμη.
«Αυτή την στιγμή μπορεί ο οποιοσδήποτε που δεν είναι σήμερα κάτοχος κάρτας φιλάθλου να μπει στην ιστοσελίδα του ΚΟΑ , από το app του ΚΟΑ, και να εκδώσει την νέα κάρτα φιλάθλου. Αυτό λειτουργεί και σαν πιλοτική προσπάθεια. Χθες είχαμε συνάντηση και με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημο Δαμιανού, με αντικείμενο την ένταξη της κάρτας φιλάθλου στον ψηφιακό πολίτη. Ελπίζουμε μέχρι τέλος Μαΐου να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε την κάρτα φιλάθλου στο ψηφιακό πολίτη και μέχρι 31 Μαΐου να μπορούν οι σημερινοί κάτοχοι της κάρτας φιλάθλου να ανανεώνουν, να βγάλουν την νέα κάρτα φιλάθλου για να δώσουμε την ευκαιρία στα Σωματεία μας που θα προχωρήσουν στα season tickets της νέας αγωνιστική περιόδου να προχωρήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Άμεση επιδίωξη τους, είπε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, είναι και τα Δελτία Υγείας να ενταχθούν στο ψηφιακό πολίτη.