Δεν είναι μόνο η ανάγκη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής επικοινωνίας με τους γονείς από σχολεία και σταθμούς σε περίπτωση που ένα παιδί δεν προσήλθε το πρωί και δεν προηγήθηκε ενημέρωση για την απουσία του, που προκύπτει εξαφορμής του τραγικού συμβάντος με το ξεχασμένο βρέφος στο αυτοκίνητο την περασμένη Παρασκευή.
Όπως προκύπτει από τις πυρετώδεις διεργασίες αρμόδιων Υπηρεσιών, το σχετικό διάταγμα που ετοιμάζεται ή ακόμη και το νομοθετικό πλαίσιο που ενδέχεται να ετοιμαστεί σε επόμενο στάδιο, πρέπει να περιλαμβάνει κι άλλα σημεία με στόχο την προστασία των παιδιών. Ένα από αυτά τα σημεία είναι το τι πράττει το σχολείο ή ο σταθμός σε περίπτωση που οι γονείς ή και το τρίτο πρόσωπο που δηλώνεται για επικοινωνία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν απαντούν και δεν ανταποκρίνονται στα τηλεφωνήματα του σχολείου για ενημέρωση ότι το παιδί δεν έχει προσέλθει.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία εξέτασε σήμερα σχετικό θέμα έπειτα από εισήγηση του βουλευτή Μάριου Μαυρίδη και το οποίο αφορούσε την πολιτική σχολείων και σταθμών (δημοσίων και ιδιωτικών) στις περιπτώσεις απουσίας παιδιών χωρίς ενημέρωση από τους γονείς.
Όπως λέχθηκε, η μη ανταπόκριση γονέων σε τηλεφωνήματα (για διάφορους λόγους) είναι κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν σχολεία και σταθμοί. Στο πλαίσιο της συζήτησης λέχθηκε από βουλευτές πως σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως τα σχολεία να πρέπει να αποτείνονται σε Αστυνομία ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) καθώς το ζητούμενο είναι η άμεση παρέμβαση για την προστασία των παιδιών.
Όλα τα πιο πάνω προέκυψαν κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, όπου οι αρμόδιες Υπηρεσίες ενημέρωσαν για τις ενέργειες που γίνονται τώρα, έπειτα του τραγικού συμβάντος.
Από πλευράς υφυπουργείου Πρόνοιας, η διευθύντρια των ΥΚΕ, Μαρία Κυρατζή, ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχετικό διάταγμα, με βάση το οποίο και οι ιδιωτικοί σταθμοί και ιδιωτικά νηπιαγωγεία υποχρεωτικά πρέπει να επικοινωνούν με τους γονείς και να τους ενημερώνουν. Σύμφωνα με την κ. Κυρατζή, αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν συστάσεις του Υφυπουργείου για να γίνεται αυτή η ενημέρωση καθώς δεν ήταν υποχρεωτικό λόγω και του ότι στις μικρότερες ηλικίες δεν είναι υποχρεωτική η φοίτηση στους σταθμούς.
Σε αντίθεση με τα δημόσια σχολεία τα οποία θεσμοθετημένα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ενημερώνουν τους γονείς για την απουσία του παιδιού τους. Όπως ανέφερε εκ μέρους της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Σπύρος Αντωνέλλος, εάν ένας μαθητής δεν προσέλθει στο σχολείο τότε η απουσία καταχωρείται στο σύστημα και οι βοηθοί διευθυντές επικοινωνούν με τους γονείς. Κάτι που ισχύει και στη Δημοτική Εκπαίδευση, με εκπρόσωπο της να επισημαίνει πως μέχρι τις 08:00πμ καταγράφονται απουσίες παιδιών και αμέσως αρχίζει η ενημέρωση γονέων ή κηδεμόνων, είτε από τον εκπαιδευτικό τους, είτε από τη Γραμματεία του σχολείου.
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ) ανέφερε πως η πρακτική ενημέρωσης γονέων δεν επιβάλλεται με νόμο, ωστόσο τα περισσότερα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σταθμοί το πράττουν. Αναφέρθηκε επίσης πως πολλές φορές η διαχείριση απουσιών παιδιών είναι δύσκολη καθώς πρόκειται για παιδάκια μικρών ηλικιών που ταλαιπωρούνται για αρκετές μέρες με ιώσεις, οπότε και απουσιάζουν για χρονικά διαστήματα.
Πάντως, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το σχετικό διάταγμα σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ενώ παράλληλα βρίσκεται στα σκαριά και στρατηγικό σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται σε συνεργασία το υπουργείο Παιδείας και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναφορικά με το θέμα που προκύπτει με τις ηλικίες των παιδιών και πού αυτά εμπίπτουν, λόγω και της προς τα κάτω επέκτασης της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης στα 4 έτη.