Στην εφαρμογή μέτρων προχωρά ο Κλάδος Σχολικών Υπαλλήλων της ΠΑΣΥΔΥ, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν σοβαρά ζητήματα, τα οποία έχει θέσει επανειλημμένως στο υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση του Κλάδου έλαβε απόφαση για τα πιο κάτω μέτρα:

Α) Οι επιμελητές που στελεχώνουν Σχολικές Εφορείες δεν θα διεκπεραιώνουν οποιαδήποτε καθήκοντα αφορούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία/Προδημοτικές, παρά μόνο πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στα σχολεία αυτά. Όπως σημειώνει ο Κλάδος, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται, ώστε να διαφανεί η προβληματική πολιτική που ακολουθείται από το υπουργείο Παιδείας να μην υπολογίζεται ο αριθμός των Νηπιαγωγείων/Προδημοτικών στο σύνολο των σχολείων που ο επιμελητής έχει υπό την ευθύνη του, ενώ την ίδια ώρα ο επιμελητής χρειάζεται να φέρει εις πέρας όλες τις απαραίτητες εργασίες για την ομαλή λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Προδημοτικών.

Β) Να μην εκτελούνται από το σύνολο των επιμελητών οποιαδήποτε καθήκοντα δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Υπηρεσίας τους.

Γ) Να μην εργάζονται πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας τους.

Δ) Σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας προσωπικού και μη τοποθέτησης αντικαταστάτη, να μην εκτελούν τις εργασίες και καθήκοντα συναδέλφου τους που απουσιάζει παράλληλα με τα δικά τους.

Σημειώνεται ότι τα υπό αναφορά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 5/3/2025 μη αποκλείοντας την κλιμάκωσή τους, περιλαμβανομένου και του μέτρου της 24ωρης πανυπαλληλικής απεργίας, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αναφορικά με τα ζητήματα που θέτει ο Κλάδος και για τα οποία διαμαρτύρεται κάνοντας λόγο για στασιμότητα από πλευράς Υπουργείου είναι:

  • Υποστελέχωση του Κλάδου, με τον αριθμό των επιμελητών να έχει παραμείνει ο ίδιος την τελευταία εικοσαετία, ενώ σε αντιπαραβολή ο αριθμός των σχολείων και των μαθητών και κατ’ επέκταση των αναγκών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς
  • Απουσία θεσμικού πλαισίου για τις μετακινήσεις των Επιμελητών με αποτέλεσμα να παρέχεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα παρεμβάσεων ως προς το ποιος επιμελητής θα στελεχώσει ποιο σχολείο ή Σχολική Εφορεία.
  • Οι επιμελητές που στελεχώνουν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) αμείβονται κατ’ αναλογία μισθού σύμφωνα με τον αριθμό μαθητών που έχει εγγραφεί στο κάθε ΚΙΕ για τη συγκεκριμένη χρονιά. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι οι επιμελητές ανήκουν στην Κλίμακα Α2-Α5-Α7(ιι), την πιο χαμηλή κλίμακα μισθολογική κλίμακα του δημόσιου τομέα. Επιπρόσθετα, επειδή τα ΚΙΕ δεν λειτουργούν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι συγκεκριμένοι επιμελητές υποχρεώνονται σε διακοπή της εργασίας τους κατά τους μήνες αυτούς και συνεπώς δεν τους καταβάλλεται μισθός, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται να λάβουν ανεργιακό επίδομα με τη δικαιολογία ότι θα επανεργοδοτηθούν τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προετοιμασία της νέας χρονιάς και έγκαιρη ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για αύξηση του ενδιαφέροντος για εγγραφή στα ΚΙΕ.