Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών για τις επιδόσεις των μαθητών μας στη διεθνή έρευνα TIMSS, διακόπηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας που διεξήχθη το 2023, καθώς η Κύπρος κατέγραψε πτώση 16 μονάδων στα Μαθηματικά και 24 μονάδων στις Φυσικές Επιστήμες, σε σχέση με το 2019, όσον αφορά στους μαθητές της Δ’ Δημοτικού.
Συγκεκριμένα, η μέση επίδοση της χώρας μας στα Μαθηματικά ήταν 516, πιο πάνω από τον διεθνή μέσο όρο, ο οποίος ήταν 503 και στις Φυσικές Επιστήμες 487, με το διεθνή μέσο όρο να αγγίζει το 494. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την Δ’ Δημοτικού, ενώ για τη Β’ Γυμνασίου (τη δεύτερη τάξη που αφορά η εν λόγω έρευνα), η μέση επίδοση στα Μαθηματικά ήταν 494 (ο διεθνής μέσος όρος ήταν 478), ενώ στις Φυσικές Επιστήμες ο μέσος όρος της χώρας μας ήταν 464 (ο διεθνής μέσος όρος ήταν 478).
Στην έρευνα TIMSS, η οποία εξετάζει αυτά τα δύο αντικείμενα, συμμετείχαν από την Κύπρο 148 σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης με 4829 μαθητές και μαθήτριες καθώς και 96 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης με 4200 μαθητές και μαθήτριες.
Η ψηλότερη επίδοση στα Μαθηματικά για τη Δ΄Δημοτικού καταγράφηκε από τη Σιγκαπούρη με 615 μονάδες και η χαμηλότερη από τη Νότια Αφρική με 362 μονάδες. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις Φυσικές Επιστήμες της ίδιας τάξης, με τη Σιγκαπούρη να αγγίζει το 607 και να βρίσκεται πιο ψηλά από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, ενώ ουραγός η Νότια Αφρική με 308 μονάδες. Στη Β’ Γυμνασίου, στην πρώτη θέση η Σιγκαπούρη με 605 μονάδες για τα Μαθηματικά και στην τελευταία το Μαρόκο με 378. Στις Φυσικές Επιστήμες πρώτη η Σιγκαπούρη με 606 μονάδες και τελευταίο το Μαρόκο με 327.
Όσον αφορά στην έρευνα ICILS, η οποία εξετάζει την ικανότητα των μαθητών και των μαθητριών της Β’ Γυμνασίου να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία σε ψηφιακό περιβάλλον, η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στην έρευνα, με άλλες 33 χώρες. Από την Κύπρο συμμετείχαν 95 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης με 3182 μαθητές και μαθήτριες, με τη μέση επίδοση της χώρας μας στις ψηφιακές δεξιότητες να ανέρχεται σε 460 και το διεθνή μέσο όρο να αγγίζει το 476. Όσον αφορά στη χώρα με τις υψηλότερες επιδόσεις σε αυτό το αντικείμενο είναι η Κορέα και η χώρα με τις χαμηλότερες το Αζερπαϊτζάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο έρευνες πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτη του 2023, με την TIMSS να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και την ICILS κάθε πέντε χρόνια.
Στην ICILS διαφάνηκε πως οι μεταβλητές που σχετίζονται με την επίδοση των μαθητών και των μαθητριών στα θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων βάσει των χαρακτηριστικών τους είναι το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και το μεταναστευτικό υπόβαθρο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα κορίτσια έχουν υψηλότερες επιδόσεις σε αυτό το αντικείμενο, σε σχέση με τα αγόρια. Ενώ στην περίπτωση των Μαθηματικών διαφαίνεται ότι τα αγόρια καταγράφουν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα κορίτσια.
Τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών, οι οποίες συντονίζονται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, με την αρμόδια Υπουργό Αθηνά Μιχαηλίδου, να επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για αποτελέσματα τα οποία «δεν είναι αυτά που θα θέλαμε και που επιδιώκουμε, είναι όμως αναμενόμενα», σημειώνοντας πως δεν είναι απογοητευτικά. Κι αυτό διότι, οι έρευνες έγιναν στον απόηχο της πανδημίας της COVID, ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος επισημαίνεται και διεθνώς.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν περίτρανα την ανάγκη αλλαγής και εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και όλες οι αλλαγές και οι δράσεις μας, στοχεύουν στους δύο πυλώνες: Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο σύστημα και την συμπερίληψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.