Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να προβεί το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση για την έναρξη της λειτουργίας του εναλλακτικού σχολείου, στο οποίο θα φοιτήσουν μέχρι και το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, μαθητές με παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίοι είτε βρίσκονται εντός σχολικών μονάδων παρουσιάζοντας και προκαλώντας πολλά προβλήματα, είτε δεν είναι καν μέσα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», μετά το ναυάγιο των σχεδιασμών του υπουργείου Παιδείας για λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου τον περασμένο Οκτώβριο σε παρακείμενο χώρο του Παγκύπριου Γυμνασίου στη Λευκωσία λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, το εναλλακτικό σχολείο τώρα θα λειτουργήσει στη Λευκωσία σε εκπαιδευτικό μεν χώρο, αλλά όχι σε σχολείο.

Μετά την παραδοχή λειτουργών του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, για ανακοινώσεις που έρχονται σύντομα σχετικά με αυτή την εναλλακτική δομή φοίτησης, ο «Φ» απευθύνθηκε σε αρμόδια πηγή αναφορικά με το θέμα. Όπως μας έχει λεχθεί, περίπου σε δύο εβδομάδες όλα θα είναι έτοιμα για να ανακοινωθούν καθώς ο χώρος, στον οποίο θα λειτουργήσει έχει εξευρεθεί και οργανώνεται, ενώ υπό κάλυψη είναι και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι στο εναλλακτικό σχολείο θα έχουν εμπλοκή εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, θεραπευτές και άλλοι ειδικοί (αναλόγως των ζητημάτων που προκύπτουν για κάθε μαθητή, ώστε αυτός να στηρίζεται) όπως επίσης και καθηγητές καθώς θα γίνεται συνδυασμός της στήριξης και της εκπαίδευσης. Μάλιστα, όπως μας έχει αναφερθεί, οι μαθητές αυτοί στο τέλος της χρονιάς θα παρακαθίσουν και στις εξετάσεις στα μαθήματα τους, όπως και οι άλλοι συμμαθητές τους στα σχολεία τους. Όσα παιδιά περάσουν τις εξετάσεις, από τη νέα σχολική χρονιά θα μπορούν να επανέλθουν στα σχολεία τους και να φοιτήσουν κανονικά.

Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών που θα ενταχθούν στο πιλοτικό εναλλακτικό σχολείο, το οποίο σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει στη Λευκωσία, ανέρχεται σε τέσσερα με πέντε παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας της επιτροπής Παιδείας, το αρμόδιο Υπουργείο έγινε δέκτης έντονης κριτικής, τόσο από βουλευτές, όσο και από την ΟΕΛΜΕΚ για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου καθώς και για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έθεσε.